Dezvoltat in China ca o forma de autoaparare, Tai Chi este un tip de exercitiu care dateaza de 2.000 de ani. Practicat constant, acesta ajuta la diminuarea stresului si la mentinerea sanatatii.
Sa intelegem practica Tai Chi
Tai Chi este o tehnica necompetitiva, un sistem individual de exercitii fizice si stretching. Cand il practici, faci o serie de miscari lente. Fiecare postura trece catre urmatoarea fara pauza. Oricine, indiferent de varsta sau mobilitate, il poate practica, intrucat nu presupune efort fizic. De fapt, Tai Chi pune accent pe tehnica si concentrare si nu pe putere si forta.
Tai Chi este folosit pentru:
- reducerea stresului;
- cresterea flexibilitatii;
- imbunatatirea puterii musculare;
- cresterea energiei, vitalitatii si agilitatii;
- cresterea bunei-dispozitii.
Tehnica are peste 100 de miscari si pozitii. Poti sa gasesti cateva care iti plac si sa le practici numai pe acelea sau sa explorezi toate posibilitatile. Intensitatea Tai Chi variaza in functie de forma si stilul practicat, unele forme fiind mai rapide decat altele. Oricum, cele mai multe stiluri sunt moderate si potrivite pentru oricine si includ modele de miscari coordonate cu respiratia. Chiar daca practicarea Tai Chi este de obicei sigura, fara riscuri, vorbeste cu un doctor inainte sa incepi un nou program, mai ales daca ai probleme cu incheieturile, coloana sau inima.
Ce alte beneficii iti ofera Tai Chi?
Ca si alte practici care fac legatura intre minte si corp, Tai Chi reduce stresul. In timpul practicarii, accentul se pune pe miscare si respiratie. Aceasta combinatie creeaza o stare de calm si relaxare. Anxietatea si tensiunea vor disparea pe parcurs ce te concentrezi asupra prezentului si efectele pot dura mult dupa terminarea sesiunii de exercitii.
Tai Chi va imbunatati si starea generala a sanatatii desi nu este un substitut al practicilor medicinale traditionale. Tehnica este sigura pentru persoanele de toate varstele si pentru toate nivelurile de pregatire fizica. Cei mai in varsta pot sa o considere atragatoare tocmai pentru ca miscarile necesita un nivel scazut de efort, fara sa forteze muschii si incheieturile. De asemenea, se poate dovedi folositoare daca ai artrita sau esti in perioada de recuperare dupa un accident.
In ciuda istoriei consistente a acestei practici, Tai Chi a inceput sa fie studiat stiintific abia in ultimii ani. Astfel, s-a demonstrat ca poate avea multe alte beneficii pe langa reducerea stresului:
- Reduce anxietatea si depresia;
- Imbunatateste echilibrul si coordonarea
- Prevenie caderile nervoase;
- Imbunatateste calitatatea somnului;
- Incetineste procesul de slabire a oaselor dupa menopauza;
- Scade tensiunea;
- Imbunatateste ritmul cardiovascular;
- Reduce durerea cronica;
- Imbunatateste conditia fizica.
Cum incepem sa practicam Tai Chi
Te intrebi cum sa te apuci de Tai Chi? Nu ai nevoie de echipament special. Pentru a obtine beneficii maxime este cel mai bine sa practici exercitiile sub supravegherea unui instructor. Acesta te poate invata cum sa practici exercitiile in siguranta, mai ales daca ai avut rani, boli de inima sau probleme de echilibru. Desi tehnica este usoara si lejera, fara efecte negative, poti sa te ranesti daca nu te misti cum trebuie. E posibil sa faci intinderi de muschi, febra musculara sau sa te dezechilibrezi dupa primele exercitii.
In timpul orelor de Tai Chi, instructorul poate sa te ghideze si sa corecteze greselile de stil pana cand tehnica se sedimenteaza. Multi prefera sa practice exercitiile in acelasi loc si la aceleasi ore in fiecare zi, ajutand astfel la dezvoltarea unui obicei. Dar daca programul tau este haotic, fa exercitiile ori de cate ori ai cateva minute libere. Poti doar sa treci prin tehnicile linistitoare ale Tai Chi fara sa faci cu adevarat miscarile daca esti prinsa intr-o situatie stresanta cum ar fi un blocaj in trafic sau un conflict la serviciu.