Astfel, odata ce bebelusul tau va implini varsta de 3 luni, tu nu vei fi nevoita sa-i introduci un orar rigid de somn. S-ar putea ca programul pe care incepe el sa si-l formeze se va ajusta perfect cu cel al familiei voastre. Dar daca doresti sa-ti ajuti micutul sa doarma mai mult si mai bine, ca pe o strategie pentru a-i stabiliza si mai mult orarul, acum ar fi momentul sa aplici, pentru cele doua probleme majore care se vor ivi, cele 3 sfaturi de mai jos.
Problema 1. Somnul de noapte
Se stie ca undeva intre 3-6 luni de zile bebelusi ajung sa doarma intreaga noapte, ceea ce nu inseamna ca vor dormi 8 ore non-stop, asa cum sperai poate, ci doar 5-6. Desigur exista si bebelusi mai linistiti si mai somnorosi care dorm 8 ore inca de la 3 luni, dar acestia sunt exceptiile. Marea majoritate mai pot cere o masa de noapte pana aproape de 6 luni. Dar atunci e bine sa stii ca sunt pregatiti si chiar trebuie sa renunte la ea.
Problema 2. Se trezeste din nou
Daca bebelusul tau doarme deja de 4 saptamani in timpul noptii, bucura-te de faptul ca si tu vei dormi mai mult. Dar nu te mira prea tare daca dupa 4 saptamani incepe sa se trezeasca din nou. Ar putea fi frustrant daca incepe sa faca asta, dar inainte de a te supara pe el gandeste-te ca ar putea avea motivele lui pentru care face asta, altele decat foamea. Poate are nevoie de compania ta. Sau poate, dimpotriva, practica atat de indarjit rostogolirea ori statul in sezutul, chiar si in somn, incat pana la urma se trezeste.
3 sfaturi
Stabileste-i un orar fix al somnului.
Trezeste-l cu blandete zi de zi, numai asa ii vei putea seta „ceasul biologic”.
Incurajeaza-l sa doarma singur.