Daca la aceasta varsta inca se mai trezeste in timpul noptii, nu mai sta pe ganduri si elimina masa „problema”, copilul e pregatit de mult pentru asta. Desigur, se trezeste, dar asta nu insemna neaparat ca ii este foame. Situatia asta merge mana in mana cu dezvoltarea psiho-motorie si cu anxietatea de separatie.
Deci ori, ori! Sau vrea sa stai mai mult cu el, sau se trezeste pentru ca e atat de excitat de ce activitati are el mai nou in timpul zilei – rostogoliri, tarat, mers in patru labe sau in doua picioare –, incat ajunge sa le exerseze si in toiul noptii. Apoi, odata trezit, desigur, nu mai stie sa adoarma la loc.
Pentru ca, spre deosebire de noi, adultii, care desi ne putem trezi de doua, trei ori pe noapte si adormim uneori chiar si fara sa ne dam seama, bebelusii nu au dezvoltata inca aceasta abilitate de a readormi, asa ca raman treji.
Si atunci, ce ar fi de facut? In primul rand, stabileste-i o rutina a somnului. De exemplu, ii poti obisnui cu o baita inainte culcare, urmata de un masaj linistitor. Apoi ii poti canta un cantecel de leagan sau ii poti citi o poveste de noapte buna. Altfel spus trebuie sa stabilesti un program cu care sa fie si el de acord. Pentru ca daca lui nu-i place baia, va trebui sa o fixezi mult mai devreme de culcare, iar daca el prefera cantecelul de leagan, nu povestea, va trebui de asemenea sa te conformezi. Apoi, pentru ca bebe sa adoarma la ora potrivita, trebuie sa aiba si o rutina zilnica.
Bebelusii se simt mai in siguranta si dorm mai linistiti atunci cand se asteapta la ce urmeaza sa li se intample. Si, desigur, nu rata ocazia sa il lasi sa adoarma singurel. Altminteri va fi tot mai greu sa stabilesti acest obicei sanatos.