Am fost uimita sa aflu despre tabieturile francezilor in ceea ce priveste aspectul unei mese, continutul ei, cat si comportamentul si modul in care inteleg ei "a servi masa". Pentru ei mic-dejunul, pranzul sau cina au fiecare cate un ritual specific bine determinat si respectat de toti participantii. A servi o masa frantuzeasca reprezinta un adevarat "banchet culinar".
In primul rand trebuie sa stii ca la ei mesele se servesc numai in sufragerie, alaturi de cele mai bune tacamuri pe care le au in dotare, estetica fiind ingredientul principal. Sampania, licoare nascuta pe meleaguri frantuzesti, se serveste de obicei inainte de masa, in living. La aperitiv, cel mai cunoscut si specific preparat este "melon au jambon", dar se servesc si tot soiul de tarte, in special cu legume. Supele sunt omniprezente in meniurile frantuzesti, iar specificul in acest caz il dau supele crema, in special supa de dovleac, linte sau broccolli, invaluite in savuroase condimente. La felul principal combinatiile exotice primeaza: carne de pasare asezonata cu fructe, peste foarte mult, alaturi de legume saute, fructe de mare din belsug (scoici, escargots). La final desertul este de nelipsit din bucataria francezilor si este intotdeauna acompaniat de vestitele platouri cu multiple sortimente de branza. Acestia sunt experti in preparate care au la baza ciocolata sau in prea-cunoscuta "creme brulee", definitorie pentru deserturile frantuzesti.
Pe tot parcursul "ospatului" se serveste consacratul vin frantuzesc, o lectie de savoare si gust pentru producatorii de vinuri din intreaga lume. Vinul este un bun insotitor al branzeturilor servite la sfarsitul unei mese; iar sortimentele sunt variate: Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay sau Muscat.
Dar unde incap toate aceste preparate la o singura masa? Ei bine, sunt multe feluri de mancare pe care ei le servesc la o singura masa, dar proportiile farfuriilor sunt extrem de reduse. Nu o sa ai parte niciodata, in Franta, de o farfurie imensa, plina ochi cu bucate aglomerate care mai au putin si dau pe dinafara din farfurie. Portiile frantuzesti sunt reduse, preparatele bine proportionate, astfel incat sa reusesti sa savurezi toate felurile servite si nu sa te saturi dintr-un singur fel.
Stiind ca pentru francezi branza este un aliment de baza nelipsit de la nici o masa, iar tipurile de branza sunt extrem de variate si interesante, mai putin cunoscute si consumate pe la noi, am hotarat sa iti prezint cateva feluri vestite in regiunile franceze si sa intreb si nutritionistul despre calitatile nutritive ale acestor tipuri de specialitati.
Camembert
Este branza traditionala a Frantei, dar este extrem de contestata de specialisti, deoarece alimentul de baza din care este alcatuita este laptele crud de vaca, un adevarat pericol la adresa sanatatii noastre, spun expertii. Specialistii sustin ca laptele crud, nepasteurizat, contine o varietate de bacterii daunatoare pentru organismul uman: salmonella, listeria, brucella sau camylobacter care se manifesta in forme diverse: dureri abdominale, febra, diaree, voma.
Este un tip de branza cremos, care este expus in mucegai penicillium candida si penicillium camemberti timp de 3 saptamani. Are o culoare de fildes, o textura flexibila si grasa, avand o crusta alba cu picatele roz.
Roquefort
Se mai numeste si "branza albastra", este compusa din lapte de oaie, expusa unui mucegai numit penicillium roqueforti (minim 3 luni). Coaja sa este alba, iar interiorul este alb cu vene albastre. Are o textura cremoasa si consistenta, si un gust iute, oarecum sarat. Cat timp este afanata intr-o pivnita ventilata cu 80% umiditate, branza se acopera cu un strat de mucegai albastru.
Valencay
Acest tip de branza este denumit dupa un oras din centrul Frantei si are o poveste extrem de interesanta in ceea ce priveste forma ei de piramida cu varful retezat. Forma originala era de piramida perfecta, insa, odata cu intoarcerea lui Napoleaon dintr-o expeditie esuata in Egipt, oprindu-se in Valencay si vazand acest tip de branza, a retezat varful ei cu sabia, furios fiind. De atunci asa i-a ramas si forma.
Acest tip de branza este realizat din lapte de capra si este facuta dupa o metoda traditionala. Dupa ce branza este destul de consistenta, se acopera cu un soi de "cenusa" sarata, fapt care ii permite sa isi pastreze savoarea mai mult timp.
Brie
Branza Brie a primit denumirea de la provincia franceza Brie, situata in regiunea Ile de France, unde a fost preparata prima oara. Are o forma cilindrica si este un tip de branza moale acoperita cu mucegai alb. In laptele de vaca se adauga un cheag natural si se incalzeste la o temperatura maxima de 37 de grade Celsius. Apoi este asezata in forme de marmura, iar dupa 18 ore, branza este scoasa din forme, sarata si tratata cu penicillium candidum, mucegaiul care ii confera aspectul alb si pufos. Afanarea dureaza intre o luna si doua luni.
Antonio Taune, nutritionist la "Palm Saloon & Spa", sustine ca "in general preparatele facute din lapte de oaie sunt grase si nu sunt recomandate in dieta". El recomanda "produsele pe baza de lapte de capra, care este mult mai redus in grasimi si astfel mult mai potrivit in diete".
Patiseriile frantuzesti
Sa intri intr-o patiserie frantuzeasca este o adevarata placere, dar si un "chin" culinar, pentru noi, femeile, care dorim sa ne pastram o silueta perfecta. Intalnim in patiseriile lor preparate delicioase, dupa retete originale si extrem de inventive care au un aspect senzational.
De la bine-cunoscutele croissante si minicroissante, la apetisantele briose, fursecuri si foietaje, traversam o adevarata aventura. Sa nu mai spunem de varietatea de tipuri de paine care ne incanta simturile la fiecare degustare. Insa si continutul de calorii al acestor produse este "impresionant" si ne determina sa ne tinem departe de aceste produse.
Condimentele frantuzesti
Francezii sunt innebuniti dupa condimente, acestea fiind puse in vanzare in magazine speciale numite "piceries". Cele mai utilizate si preferate condimente de francezi in preparatele lor sunt: lavanda, busuioc, frunze de laur, tarhon, seminte de fenicul, oregano, salvie, seminte de fenicul, arpagic. Si nu numai, dar acestea sunt cele mai folosite si apreciate de comunitatea francofona. De obicei, mirodeniile sunt adoptate de mai toate bucatariile in proportii mai mari sau mai mici! Dar fiecare bucatarie isi selecteaza o serie de condimente care au un grad de popularitate printre bucatele sale traditionale si pe care pe utilizeaza in proportii mai mari sau mai mici.
"Le menu, si'l vous plait"!
1. French Bakery Restaurant
Contact: Bd. Titulescu, nr. 4-8
Telefon: 021.220.53.21
021.220.53.60
2. Restaurant Heritage
Contact: Str Polona, nr. 19
Telefon: 021.210.88.50
3. Bistro L'Institut Francaise
Contact: Bd. Dacia, nr.77
Telefon: 021.212.08.53
4. Cafe Royal Brasserie
Contact: Str. Episcopiei, 1-3
Telefon: 021.303.37.77
5. Monaco Lounge Cafe
Contact: Str. Covaci, nr. 16
Telefon: 021.314.00.79
Spune-ne pe forum parerea ta despre bucataria frantuzeasca si despre alte preparate cu specific de la ei!