Dar nu cred ca realizam care este importanta mangaierii in viata noastra de zi de zi si cat de mare efect are asupra tonus-ului nostru si asupra relatiilor noastre cu ceilalti si, mai ales, cu persoana iubita.
Tandretea mangaierilor
Mangaierea este integrata in felul nostru de a fi inca din primele zile de viata: invatam ca suntem iubiti pentru ca suntem atinsi si mangaiati. Anda Pacurar, psihoterapeut, spune: " Mangaierea este expresia cea mai raspandita a afectiunii. Este vitala in primele luni si mai apoi in primii ani de viata ai copilului. Dupa nastere copilul se simte nesigur, nu se poate exprima, iar mangaierile il ajut sa se simta protejat si treptat invata ca e iubit. Mangaierile pot fi folosite ca gesturi incurajatoare: cand mangai pe cap sau ii prinzi usor mana unui copil timorat sau care a incercat sa faca ceva nou."
Specialistii certifica faptul ca un copil va creste mai sanatos si mai fericit daca este mangaiat si tinut in brate frecvent. Psihologul ne expune si felul in care un copil mangaiat se va dezvolta: " Cand sunt mai mari copiii care primesc mangaieri incurajatoare trec mai usor peste perioadele de adaptare la gradinita, de exemplu, sau la scoala."
Dar nu trebuie sa credem ca mangaierile trebuie interpretate ca un simplu gest fizic. Poate fi vorba de un gest prin care ii aratam celui de langa noi sustinerea noastra, il laudam sau ca, pur si simplu, suntem alaturi de el. Este evident ca intelegand mai bine felul in care aceasta interactiune ne afecteaza pe noi si pe ceilalti putem ajunge sa o folosim in cel mai potrivit fel.
Anda Pacurar ne explica: "Mangaierea poate tine loc de cuvinte si poate transmite mai multa caldura si incurajare decat cuvintele frumoase. E important să nu se exagereze şi să nu se transforme în ritual înainte de culcare sau la trezire."
Si cum putem integra mangaierile in viata noastra de zi cu zi? "La adulti mangaierile tin cel mai bine loc de cuvinte. Atunci cand nu stii ce sa spui sau cum sa spui o mana pusa pe umarul cuiva, o imbratisare, o strangere de mana transmit empatie, caldura, afectiune, regret. "- apreciaza psihoterapeutul.
Domeniul placerii: mangaierile dau tonul!
Psihoterapeut de cuplu si sexolog, doctorul Gerard Leleu este autorul cartii "Tratat de mangaieri" si apreciaza in cartea sa felul in care oamenii ajung sa cunoasca mangaierile. El spune: "Valoarea specifica a mangaierii este prea putin cunoscuta. Se crede ca ar fi o pierdere de timp, un obstacol care intarzie penetrarea; in cel mai bun caz, o folosim in preludii."
Pentru a hrani imaginatia cititorilor, autorul ii invita la un parcurs senzual al intregului corp (de exemplu el prezinta douazeci si opt de tipuri diferite de a saruta si treizeci si sapte de moduri de a mangaia).
Vei descoperi, citind cartea, cat de multe feluri de a mangaia pot exista si cu siguranta vei dori sa le incerci pentru a vedea efectele lor. Dar eu sper ca tu sa descoperi, citind acest material, si cat de frumos iti poti imbogati viata, acceptand si oferind mangaieri.
Mangaierile te pot ajuta, la inceputul unei relatii, sa descoperi corpul partenerului tau si felul in care ii place sa fie atins.
Si chiar daca ai ajuns la deplinatatea vietii tale sexuale si esti multumita de felul in care merg lucrurile in dormitor, nu uita de acele mici momente in care mangaierile iti dau fiori! Chiar si o relatie care dureaza de ani poate fi "smulsa" din rutina daca tu si el va comportati ca la primele intalniri, cand nu va puteati lua mainile unul de pe celalalt! Cred ca voi doi meritati putin timp petrecut impreuna, in care sa redescoperiti arta mangaierilor si in care sa va imbunatatiti viata sexuala!
Nu uita nici de felul in care tu ajungi, cateodata, mai rapid la placere daca aveti timp de preludiu, asa ca fii inventiva si incearca sa descoperi, pe pielea ta, cat mai multe mangaieri care sa se adauge la lista de 37 a doctorului Leleu.
Psihologii spun ca mangaierile sunt un mod grozav de placut prin care un cuplu se poate reapropia. Povesteste-ne, pe forum, cat de importante sunt mangaierile in viata ta!