"V-aţi întrebat vreodată de ce Taylor Swift este peste tot? În urmă cu patru ani, Unitatea de operaţiuni psihologice a Pentagonului a lansat ideea, la o conferinţă NATO, de a o folosi ca resursă", a spus Jesse Watters, arătând imagini de la o reuniune din 2019 a agenţiei americane care dezbătea securitatea cibernetică şi dezinformarea.
Dar videoclipul nu arată nicio legătură între cântăreaţă şi Pentagon sau orice altă agenţie guvernamentală. Era de fapt o prezentare a unui cercetător, fără nicio afiliere la NATO, care o cita pe Taylor Swift ca simplu exemplu de figuri influente pe internet.
Jesse Watters a menţionat de asemenea în emisiune creşterea bruscă a traficului pe platforma Vote.org în urma unei postări pe Instagram a cântăreţei care îi invita pe cei 270 de milioane de urmăritori ai săi să se înregistreze pentru a vota, semn, potrivit lui, că "cineva" a influenţat-o de la Casa Albă.
Contactat de AFP, purtătoarea de cuvânt a lui Taylor Swift a făcut referire la un mesaj postat marţi pe X de Andrea Hailey, preşedinta Vote.org. "Colaborarea noastră cu Taylor Swift există pentru a-i ajuta pe toţi americanii să meargă la vot", a explicat Andrea Hailey. Aceasta nu este în niciun caz o operaţiune a Pentagonului", a dat asigurări reprezentanta artistei.
Fox News a refuzat să facă alte comentarii pentru AFP.
Potrivit experţilor, această luare în vizor a cântăreţei de către adepţii teoriei conspiraţiei nu va face decât să crească pe măsură ce se apropie alegerile.
Aflată în culmea popularităţii, încoronată personalitatea anului de revista TIME, artista în vârstă de 34 de ani a doborât toate recordurile cu turneul său "Eras Tour" din 2023.
Viaţa sa privată a fost, de asemenea, subiectul multor atenţii, mai ales de la începutul relaţiei sale foarte mediatizate cu starul de fotbal american Travis Kelce. Au urmat atacuri personale. Comentatorii de extremă dreapta au acuzat-o că face magie neagră la concertele sale, iar personalitatea conservatoare Charlie Kirk s-a întrebat chiar pe podcastul său dacă "mai este fertilă".
"Swift nu numai că este, după propria ei RECUNOAŞTERE, o vrăjitoare satanică, dar este şi o unealtă a PENTAGONULUI pentru a influenţa votul a ZECI DE MII de tineri alegători", a postat recent pe X un cont care promovează teoriile conspiraţiei din mişcarea QAnon.
Swapnil Rai, profesor la Universitatea din Michigan, spune că "discursul este excesiv de sexist, deoarece este mult mai uşor să ataşezi acest tip de teorii bizare unei femei".
În decembrie, comentatoarea de extremă dreapta Laura Loomer a descris, de asemenea, alegerile prezidenţiale din 2024 ca fiind o confruntare între "MAGA şi Swifties", opunându-i pe Trump-işti şi pe fanii cântăreţei.
Deşi Taylor Swift nu este un pion al Pentagonului, sprijinul ei electoral este râvnit înainte de alegeri. "Nimeni nu are mai multă influenţă în ceea ce priveşte sprijinul electoral decât Swift", spune David Jackson, profesor la Bowling Green State University.
Taylor Swift, care prin natura sa este discretă în ceea ce priveşte convingerile sale politice, l-a susţinut deschis pe Joe Biden împotriva lui Donald Trump în 2020, acuzându-l pe republican că "a alimentat flăcările supremaţiei albe şi ale rasismului pe tot parcursul mandatului (său)".