Toata aceasta ura adunata la un loc a reusit sa stavileasva potopul de cazuri de tuberculoza din Romania. Minte cu minte, comunicarea eficienta dintre organele delegate sa se ocupe de diminuarea ratei acestei boli, si descoperiri de ultima ora au reusit sa faca din aceasta boala o negura lasata cu mult in urma. Astfel ca, in dispensarele TB de pe teritoriul Romaniei, in anul 2008 au fost inregistrate un numar de 23.183 de cazuri noi si recidive TB. Scaderea cea mai pronuntata s-a petrecut pe seama cazurilor noi: in anul 2008- 19.108 cazuri noi, comparativ cu 19.495 in anul 2007, iar recidivele au avut un ritm de scadere mult mai lent, desi constant: 4.075 in 2008 si 4.152 in 2007. Prin aceste rezultate, Romania se aliniaza cu succes la tendinta pozitiva de stopare si de reducere a incidentei acestei boli, inregistrata si in alte tari din Europa si din lume.
Tuberculoza reprezinta un fenomen complex, cu implicatii medicale si sociale importante, iar victoria asupra acestei boli nu poate fi decat printr-o lupta comuna. Ziua de azi marcheaza totodata importanta parteneriatului intre organizatiile implicate in controlul tuberculozei – institutii guvernamentale si non-guvernamentale – fara de care acest fenomen victorios nu ar fi avut loc.
Tuberculoza reprezinta una dintre problemele de sanatate publica carora Ministerul Sanatatii, prin Programul National de Control al Tuberculozei, le acorda atentie maxima. In contextul plasarii Romaniei in zona cu cea mai mare incidenta a tuberculozei din regiunea europeana, este prioritar ca forurile politice sa acorde o importanta sporita acestui subiect.
Iata un pas important al Romaniei, o tara care fara posibilitati exorbitante, reuseste sa castige din ce in ce mai multe lupte cu epidemii catastrofale. Speram sa nu fie acest lucru singura floare care aduce primavara din sistemul sanitar.