La inceputul acestui an, programul Prima Casa facea milioane de romani fara locuinta sa viseze cu ochii deschisi: orice tanar se vedea deja proaspatul proprietar al unei case sau al unui apartament. Din pacate, majoritatea acestor vise s-au destramat dupa primul drum la banca, atunci cand tinerii au descoperit conditiile care trebuiau indeplinite pentru ca dosarul lor sa fie admis, lunga perioada de asteptare a aprobarii acestui dosar si, in cele mai rele cazuri, pierderea avansului dat proprietarilor.
La inceputul acestei veri Guvernul a aprobat programul Prima Casa, program al carui scop este oferirea unui sprijin celor care vor sa-si cumpere / construiasca o locuinta, dar nu au fonduri suficiente sau nu prezinta suficiente garantii. Acest program i-a entuziasmat pe multi dintre tinerii care plateau chirie sau pe cei care isi doreau o locuinta, nu pentru foarte multa vreme insa.
Prima dezamagire a venit la scurt timp. In cadrul programului "Prima casa", statul ofera garantii pentru credite de pana la 60.000 de euro, prin intermediul Fondului de Garantare. Cu toate acestea, in Bucuresti, cel putin, o garsoniera sau un apartament de doua camere intr-un cartier indepartat de centru sunt tot ceea ce ti-ai putea cumpara cu acesti bani. Si, conform ultimelor targuri imobiliare si ofertelor prezente la aceste targuri, preturile apartamentelor si caselor au ramas ridicate, in ciuda crizei.
Tot la inceputul verii, Executivul a aprobat normele metodologice pentru programul Prima Casa prin care a stabilit conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca bancile care vor sa participe, dar si persoanele care doresc sa achizitioneze o locuinta. Creditul poate fi luat pe maximum 30 de ani, iar avansul este de 5% pentru un credit de 60.000 de euro (ce depaseste aceasta suma se plateste în avans).
In plus, pentru a putea beneficia de imprumutul pentru Prima Casa venitul minimn necesar este de 714 euro pe luna pentru un credit de 60.000 de euro. Aceasta a fost una dintre dezamagiri, pentru ca cei cu salarii mici nici macar nu se pot gandi la acest imprumut, pentru ca nu se incadreaza.
Un alt motiv care i-a impiedicat pe romani sa fie norocosii cumparatori ai unui apartament sau casa intr-un an de criza a fost reprezentat de conditiile de munca mai putine sigure si faptul ca antamarea unui astfel de credit ar fi reprezentat o obligatie careia nu i-ar fi facut fata, in aceste conditii nesigure.
Casa, casa...scumpa casa
Ilinca a fost una dintre primele persoane care a inceput sa viziteze diferite apartamente si garsoniere, inca de cand a auzit despre acest program.
Ilinca a fost defavorizata de salariul sau si de faptul ca nu are inca un sot cu care sa cumuleze veniturile. Dar exista si povesti mai fericite, cum este acela al unui tanar cuplu de tineri casatoriti chiar in aceasta vara si care, cu banii ramasi de la nunta vor achita avansul, dupa ce dosarul le-a fost aprobat, in ciuda faptului ca numai unul dintre ei lucreaza. Acum cei doi sunt in cautarea unui apartament care sa fie in zonele preferate de acestia si care sa nu le creeze probleme, in sensul in care sa nu fie subevaluat de expertii imobiliari ai bancii. Diferenta de bani, in cazul in care un apartament de 65.000 de euro ar fi subevaluat de catre expertii bancii, ar fi platita de catre ei.
Adevaratele ieftiniri, nici acelea suficient de mari, se fac simtite in preturile de inchiriere ale apartamentelor si caselor. Astfel, s-ar putea spune ca acesta este singurul lucru bun care li s-a intamplat anul acesta celor care nu poseda o locuinta proprie si celor care stau in chirie este scaderea chiriilor.
Voi va doriti sa va luati o casa? Ati fi tentati sa profitati de scaderea preturilor pietei imobiliare? Cine credeti voi ca a putut profita cel mai bine de aceasta oferta?