Până şi la toaletă ne luăm smartphone-ul, iar un drum mai lung cu metroul îşi pierde din farmec dacă ne uităm căştile acasă. Urăşti să te cuprindă plictiseala, ai impresia că este de-a dreptul aberant să nu găseşti nimic interesant de făcut în secolul vitezei.
Ei bine, specialiştii ne îndeamnă să ne calmăm şi să facem loc plictiselii în viaţa noastră. Să nu mai disperăm când ne lovim de plictiseală. Aşadar, relaţia ta nu e sortită eşecului dacă te plictiseşti. Din contră, ar putea fi lucrul care o face să meargă.
Cercetătorii au identificat cinci tipuri de plictiseală, fiecare dintre ele dezvăluind ceva diferit despre ceea ce cauţi într-o relaţie sau în viaţă:
1. Plictiseala indiferentă se manifestă atunci când eşti mult prea obosită ca să mai acorzi atenţie oricărui lucru din jurul tău. Imaginează-ţi o cină cu prietenii după o lungă zi de muncă şi faptul că tot ceea ce îţi doreşti mai mult este să stai pe canapea la serialul tău preferat.
2. Plictiseala calibrată e atunci când cauţi ceva un pic mai palpitant. De pildă, eşti tot la cină în restaurant dar tragi cu urechea la masa cealaltă ca să auzi ceva interesant.
3. Plictiseala explorată apare atunci când ai devenit iritată şi neliniştită. Eşti la aceeaşi masă însă oftezi întruna şi fierbi de plictiseală.
4. Plcitiseala reacţională se întâmplă atunci când devii agresivă. Cineva trăcăneşte de mult timp aceleaşi inepţii, monopolizând întreaga conversaţie de la masă, iar ţie îţi vine să-l strângi de gât.
5. Plictiseala apatică e cea mai rea dintre toate. Te simţi neajutorată şi lipsită de speranţă. Cina nu merge prea bine dar nici nu ai vreo dorinţă să schimbi lucrurile în bine. Deloc surprinzător, acest timp de plictiseală e corelată cu depresia.
Acum, că te-am informat care sunt tipurile de plictiseală, ai posibilitatea de a afla care dintre acestea îţi caracterizează relaţia de cuplu. Din acest moment, tu şi partenerul puteţi lucra la acele chestiuni care vă scot din rutină şi vă scapă de plictiseală. Dacă simţi însă că nimic nu are sens şi absolut nimic nu va rezolva, atunci e mai bine să iei în calcul terapia.
Psihologii ne îndeamnă să fim atenţi atunci când începem discuţia despre rutina în cuplu, e indicat să evităm pe cât putem cuvântul "plictiseală". Partenerulului s-ar putea să-i placă această rutină şi să se simtă rănit. Cel mai bine este să propui o activitate nouă, pe care o puteţi face împreună.
Ne simţim uşuraţi că putem vedea, pentru prima oară, plictiseala într-o lumină mai bună, cu câteva beneficii pentru viaţa noastră amoroasă, oportunitate de progres şi schimbare în cuplu.