Am vrut sa aflu de la ea daca astfel de lucruri se intampla des. Iata care a fost raspunsul sau: "Din pacate, aceste lucruri se intampla des...mai ales in mediile in care lucreaza multe fete. Barbatii sunt la fel sau poate chiar mai barfitori decat noi, dar e mai dezvoltata aceasta trasatura la noi, femeile."
Portretul robot al companiilor in care sunt cel mai des intalnite barfele, aluziile, criticile si chiar "paratul"-cu neadevaruri, evident- la superiori sunt cele in care lucreaza multe fete tinere, dornice de afirmare si in care "coatele sunt mult mai ascutite", spune specialistul in Resurse Umane, iar atitudinea de a-si construi o cariera pe spatele altuia e mult mai des intalnita decat in alte parti.
In alerta mereu? Care sunt semnele?
Sunt multe feluri in care poti fi atentionat ca cineva te vorbeste de rau. Cineva te poate "sapa" povestind barfe despre viata ta personala -ca de exemplu dand sfoara in tara ca te-ai despartit inaintea unui proiect important si pentru care ai nevoie de intreaga concentrare- sau spunand lucruri aparent nevinovate, dar care, odata aduse in ochii sefilor, nu mai par atat de "nevinovate". Cineva se poate duce sa se ofere voluntar pentru una din sarcinile de serviciu pe care le aveai tu. Sau, si mai voalat, cineva care merge si spune sefului cat de greu a fost sa lucreze cu tine sau cu intregul departament, dupa un proiect de echipa care s-a dovedit laborios.
Mihaela Costea ne detaliaza felul in care poti afla ca esti sabotat:
- e vorba de noroc si afli ca ceva e in neregula cu imaginea ta in fata superiorilor, iar astfel ai posibilitatea de a contracara atacul "adversarilor". Din pacate, de cele mai multe ori celui acuzat nu i se da dreptul la replica si nu are ocazia sa isi aduca propriile argumente impotriva lucrurilor -neglijentelor, carentelor- de care este acuzat.
- incepi sa ai suspiciuni si atunci iei cea mai curajoasa hotarare, aceea de a provoca discutia cu persoana pe care o suspectezi ca este in spatele acestor barfe si/sau calomnii. Trebuie sa ai nervii tari, pentru ca in acel moment cutia Pandorei este deschisa si se poate intampla orice: fie nu recunoaste nimic, fie infloreste -e genul de persoana care nu si-ar recunoaste greselile nici daca i le-ai arata. Depinde foarte mult cu ce tip de persoana ai de-a face.
- cel care te-a barfit sau sapat recunoaste in fata ta ce a facut, pentru ca simte ca a fost o scapare din partea lui si pentru ca nu intentiona sa iti faca rau. Aceasta este, cred, si situatia cel mai putin intalnita.
De ce ajung oamenii sa ii sape pe altii?
Pot exista o multitudine de motive: de la invidia pura, la lasitate, la dorinta de a se pozitiona pe sine intr-o lumina favorabila si de a-i critica pe ceilalti. Se poate ca cel care barfeste, apreciaza Mihaela Costea, sa nu se poata ridica la nivelul cerut de companie si sa incerce sa ii coboare astfel in ochii sefilor si pe cei mai buni -profesional vorbind- ca el. Sau, exista unul din cele mai simple motive: rautatea feminina.
"Nu va pot spune cum ar fi bine sa procedati daca va confruntati cu o astfel de situatie. In schimb, va voi spune cum as proceda eu!", ne-a explicat Mihaela Costea.
- As aduna cat mai multe informatii referitoare la: "acuzele" care mi se aduc, ce mi se pune in carca si felul in care am procedat in realitate. As face acest lucru fie prin investigatii personale, fie discutand direct cu persoana care a pus in circulatie aceste zvonuri. Aceasta ar fi prima etapa, in care tu ai vedea ce spune acea persoana si cu ce te "ataca"!
- As aduna contrargumente care sa sustina felul in care vad eu lucrurile si cum s-a petrecut acea situatie in realitate; ce am facut si de ce ma acuza "binevoitorii"!
- M-as prezenta in fata persoanei sau persoanelor in fata carora cel care m-a "sapat" a comentat si i-as explica totul.
- E foarte important sa mergi si la superiorul persoanei care te-a barfit sau sapat, pentru ca altfel, situatia ar ramane la stadiul de simpla cearta intre doua colege si tu ai fi cea care ar iesi "mai sifonata" din situatie, pentru ca tu esti cea acuzata. Toata discutia trebuie sa fie pe un ton profesionist, fara lacrimi si cu foarte multe exemple concrete.
- Nu trebuie ca discutia cu superiorul sa se poarte de fata cu cea care te-a barfit, pentru ca s-ar ajunge la o cearta intre voi doua -inevitabil- si seful v-ar trimite sa va rezolvati problemele singure.
Mihaela Costea: "Dupa ce lamuresti aceasta situatie, incearca sa pastrezi distanta fata de persoana care a incercat sa iti faca rau. Nu ii raspunde cu ranchiuna sau cu agresivitate. Nu te transforma in cea care isi saboteaza colegii!"
Poti evita astfel de situatii?
"Nu, nu ai cum sa le previi sau sa le eviti. Asta e natura umana, peste tot te vei lovi de barfe sau de invidii.", spune Specialistul de Resurse Umane.
Dar poti atenua efectele invidiei sau ale barfei, daca esti:
- echidistant,
- iti faci meseria cu spirit de raspundere
- lasi sa se vada o tinuta morala deosebita.
Chiar daca incearca cineva sa iti faca rau, daca tu le-ai demonstrat deja celorlalti ca nu iti sta in caracter sa fii astfel, va avea putine sanse de reusita!
Ai de-a face cu un astfel de "specimen"? Spune-ne si vom incerca sa te ajutam!