Te afli intr-o relatie in care simti ca te izbesti de ziduri si bariere emotionale, de secrete si de tacere? Teama de intimitate apare frecvent la adultii care au un trecut relational in care au fost tradati si raniti. Acesti tematori cred ca ceilalti te pot rani daca te simt vulnerabil sau daca te apropii prea mult. Considera ca daca te expui prea mult, celalalt te va cunoaste asa cum esti, cu slabiciunile, defectele, retinerile, angoasele, neajunsurile si frustrarile tale, iti va descoperi fragilitatea. Teama de intimitate implica retinerea in a te deschide sau a dezvalui adevaratul sine. Teama de intimitate poate aparea si in cazul unei persoane crescute si educate intr-un mediu emotional si social inchis. Unei astfel de persoane ii trebuie mult timp pana cand reuseste sa se deschisa si sa se apropie de ceilalti, mai ales de un potential partener, intr-o relatie. Aceasta teama apare si ca urmare a faptului ca familia sau prietenii, cei dragi, l-au ranit in mod accidental sau intentionat. Astfel apare reticienta deschiderii si greutatea de a fi naturali si noi insine din nou. Din frica de a nu fi ranit se poate ajunge la o teama exagerata de intimitate. Teama de intimitate apare si din teama de a nu fi descoperit cum esti in realitate. Apare gandul ca daca celalalt iti va cunoaste si aspectele negative ale vietii si defectele si partile mai putin frumoase te va adandona sau nu te va mai considera suficient de bun.
Semne ale fricii de intimitate
- omiterea intentionata de a furniza prea multe informatii despre viata personala
- retragerea cannd vine vorba despre dezvaluirea sentimentelor si a gandurilor
- teama de critica
- lipsa de afectiune in relatiile cu cei dragi
Teama de intimitate este diferita de teama de a lua un angajament, de a te casatori. Poti fi casatorit si din teama de intimitate sa nu ajungi niciodata sa-ti cunoasti partenerul din punct de vedere emotional, spiritual si intelectual, traind singur si doar aparent impreuna cu celalalt. Intr-o casatorie sau intr-o relatie singuratatea este mult mai apasatoarea decat daca nu esti implicat intr-o relatie. Cea mai puternica fundatie intr-o relatie cu cineva care se teme de intimitate este prietenia. Pe langa aceasta mai sunt trei elemente care pot diminua teama de intimitate.
1. autenticitatea – cuvintele si comportamentul tau exprima adevaratele tale sentimente. Daca te simti furios si tradat actiunile tale vorbesc despre asta chiar daca verbal comunici ca esti ok. 90% din comunicare este nonverbala ceea ce inseamna ca daca nu comunici, mimica si gestica o vor face in locul tau. In loc sa te ascunzi in spatele fricii de intimitate mai bine comunica sincer felul in care te simti. Daca te simti vulnerabil si iti este teama nu ezita sa-I comunici celuilalt.
2. comunicarea – intr-o relatie apare la un moment dat auto-dezvaluirea. Vorbeste-i celuilalt despre experienta tradarii traita in trecut pentru ca acesta sa inteleaga ca teama ta este intemeiata si ca nu el este de vina. Sigur si celalalt a experimentat astfel de trairi, astfel vei intelege ca nu esti singurului care a fost ranit de-a lungul timpului. Este foarte important sa existe o auto-dezvaluire reciproca altfel te afi intr-o relatie dezechilibrata. Frica de intimitate poate fi combatuta vorbind despre ea.
3. onestitatea – este important sa vorbesti despre viata ta, despre ceea ce petrece cu tine, cum te simti si ce crezi cu adevarat. Dezvaluie ce este important sa stie celalalt si ceea ce te face sa te simti confortabil construind astfel o relatie bazata pe incredere. Nu te juca asteptand ca partenerul sa-ti citeasca gandurile si sa intuiasca ceea ce iti doresti.
Este important sa retii ca teama de intimitate nu dispare de la sine si cu atat mai putin daca te feresti de apropiere, ea devine mai mare si mai greu de depasit.
Depasirea fricii de intimitate cere sinceritate de ambele parti si se poate face doar intr-o relatie stabila. Depasirea fricii de intimitate va imbunatatii relatia de cuplu dar si relatiile interpersonale.
Psiholog Loredana Ionascu