Însă folosirea unei metode care nu presupune bariere de tip fizic sau hormonal, cunoscută drept "coitus interruptus" sau "metoda retragerii", este adesea întâlnită în rândul cuplurilor.
Un studiu realizat de producătorii unei aplicaţii de monitorizare a ciclului menstrual, a scos la iveală că 18% dintre femei folosesc metoda întreruperii sexului drept formă principală de contracepţie.
Cercetări demarate de specialiştii de la Duke University arată că 31% dintre femei au folosit metoda retragerii cel puţin o dată în viaţă. Cei de la National Center for Health Statistics (NCHS) vin cu un procent mult mai alarmant, evidenţiind că aproximativ 60% dintre femei au folosit această metodă pentru a evita o posibilă sarcină.
Pe lângă riscul de a contracta o boală cu transmitere sexuală, femeile care aleg această metodă au cele mai mari şanse de a rămâne însărscinate.
Potrivit studiilor, dintre cuplurile care folosesc perfect metoda retragerii, numai 4% se aleg cu o sarcină nedorită pe parcursul unui an. Nu sună atât de rău, nu-i aşa?
Luând în calcul toţi factorii care pot interveni în timpul actului sexual, dând peste cap statisticile ideale, rata de eşec ajunge undeva la 27% pe parcursul unui an.
Prezervativele, în schimb, prezintă o rată de eşec de numai 18%. Însă având în vedere că situaţii în care prezervativul nu este aplicat corect sau la timpul potrivit pot fi corectate, rata de eşec a acestei metode de contracepţie se diminuează simţitor.