Ai o idee extraordinara, insa e putin iesita din tipare si esti sigura ca seful va stramba din nas pentru ca a dovedit in nenumarate randuri ca nu se da in vant dupa initiative indraznete? Cum il faci sa spuna da?
Ei bine, nu-l intreba. Nu te avanta sa ii ceri acordul inainte de a fi parcurs cateva etape esentiale.
1. Incepe pe cont propriu
Ce poti face pentru a-ti creste sansele de reusita? Construieste-ti un caz solid, fiindca sansele ca ideea sa fie acceptata cresc cu fiecare om din companie care te sustine. Intreaba si si alti colegi care au un cuvant de spus in fata sefului ce parere au despre ideea respectiva si cere-le sprijinul. Eventual, evalueaza cifrele si materialele necesare pentru a pune ideea in practica si vezi cum ati putea face rost de ele. Astfel, seful nu va mai avea argumentul "nu am destule fonduri".
2. Informeaza-ti seful
Subliniem cuvantul informeaza! La un moment dat, va trebui sa ii aduci la cunostinta demersurile facute. Nu te grabi inca sa ii ceri acordul, daca se poate. In schimb, conversatia ar trebui sa decurga cam asa. "Buna ziua, vroiam sa va vorbesc despre ideea pe care o am de ceva vreme. Daca ar avea succes, cred ca ar aduce castiguri considerabile. Am incercat sa verific ce variante exista pentru a o pune in practica si vroiam sa va tin la curent."
O astfel de conversatie va elimina riscul ca seful sa fie luat prin surprindere cand te duci sa ii ceri acordul si iti ofera ragaz sa vezi daca este, intr-adevar realizabila.
Cel mai probabil, un sef binevoitor va aprecia entuziasmul si faptul ca iti faci temele inainte de a lansa o teorie si s-ar putea sa se ofere sa te ajute cu sugestii in ceea ce priveste initiativa. Sau, in cel mai rau caz, n-o sa simta nevoia sa te impiedice. In schimb, s-ar putea sa te lovesti de un raspuns mai putin binevoitor. Daca seful se leaga de faptul ca tu ai timp sa te gandesti si la altceva decat sarcinile pe care ti le da si iti recomanda calduros sa nu te mai gandesti la cai verzi pe pereti si sa te concentrezi pe ceea ce ti-a dat de facut, iar asta nu este prima oara cand se intampla, s-ar putea sa ai in vedere varianta schimbarii locului de munca. Cercetarile arata ca satisfactia la locul de munca este legata in primul rand de un sef care te respecta si isi apreciaza ideile. Daca te lovesti constant de un refuz, te plafonezi in loc sa te dezvolti.
Luand in considerare varianta fericita, constati ca ideea este realizabila si ai nevoie nu numai de acordul sefului, ci si de resurse. Ce e de facut?
3. Cum pui problema?
Incepe cu concluzia. Ii va fi mult mai usor sa se concentreze pe ceea ce ii spui ulterior daca stie exact unde vrei sa ajungi. Fii precisa si nu lasa loc de "dar".
Fa-i o lista cu motive pentru care ar accepta si consecinte ale unui eventual refuz. Rezuma-te la cateva propozitii, incepand cu motivele cele mai puternice. Vrei sa-l convingi, nu sa-l plictisesti, nu-i asa?
Citeste in continuare pentru a afla cum sa iti consolidezi propunerea pentru a fi convingatoare.
4. "Blindeaza" propunerea
Dupa ce i-ai prezentat avantajele si dezavantajele, nu spune "hop" pana nu obtii o aprobare ferma. Va avea nevoie si de detalii suplimentare, acest pas fiind decisiv pentru raspunsul final. Pregateste cu seriozitate raspunsul la intrebarile : "cine?", "ce", "cand", "unde", "cum", "cat timp" si alte detalii referitoare la planul de atac. Inevitabil, va aduce vorba si despre pierderi, fiindca interesul lui este profitul si isi va proteja bugetul cu inversunarea unei mame care isi apara puii.
5. Prezinta-i riscul in termeni optimisti
Pune problema din punctul lui de vedere si prezinta ideea astfel incat sa para ca este un pas firesc ce trebuie facut pentru a creste castigurile, spori numarul de clienti sau orice alt obiectiv pe care compania il are. Fii realista, adica abtine-te de la promisiuni nerealizabile.
Afla cat este dispus sa riste si demonstreaza-i ca vei face tot posibilul sa minimizezi pierderile. Subliniaza ca tu nici nu ai mai include subiectul pierderi in discutie, fiind aproape sigura de succesul proiectului, dar ca esti precauta, protejand interesele companiei si implicit ale sefului. Astfel vei obtine o anumita cifra. Profita de ea, chiar daca este mai putin decat te asteptai sau decat ai nevoie pentru a duce totul la bun sfarsit. Daca totul iese bine, vei putea sa ii ceri fonduri suplimentare, aratandu-i progresul inregistrat pana in momentul respectiv. Astfel, nu te va putea refuza.
6. Asuma-ti responsabilitatea pentru rezultate
Fie ele pozitive sau negative, este esential sa arati ca esti o fire responsabila si ca iti asumi consecintele actiunilor tale.
Acesti pasi pot fi aplicati pentru absolut orice fel de propunere, de la o marire de salariu, o zi libera sau finantarea unei deplasari, pana la o avansare in rang sau un proiect indraznet. Important este sa iti alegi momentul potrivit, sa ai argumentele potrivite si sa iti asumi cu fermitate responsabilitatea, minimizand riscurile. Astfel sansele de a-ti convinge superiorul sa iti ofere aprobarea cresc considerabil.