Din dorinta de schimbare si lipsa de informare, mii de femei care apeleaza la diferite metode de infrumusetare, ajung sa fie victimele unor aparate neomologate si ale unor acte "medicale" neprofesioniste, cu repercusiuni grave pentru o perioada indelungata. Nu vorbim de durerea, inrosirea sau invinetirea zonei, umflaturile si sensibilitatea marita a pielii, consecinte firesti ale unei astfel de interventii chirurgicale, ci de de surpriza unei mutilari temporare sau chiar permanente a pacientei.
La nivel european, numarul femeilor care au ajuns sa fie desfigurate, in urma interventiilor realizate de asa-zisii specialisti, a crescut la cateva mii. Sa ne aducem aminte de moartea tragica a mamei rapper-ului Kanye West, in urma unei banale operatii estetice de corectare a abdomenului, cauzata se pare de un mal-praxis, de recentele imagini cu Priscilla Presley – a carui chip, supus manoperei unui chirurg venezuelean, arata acum precum o masca Kabuki sau de dezvaluirea socanta a Monicai Anghel, care a declarat ca, cu cativa ani in urma, a fost pe cale sa-si piarda viata ca urmare a unei lipoaspiratii nereusite.
"Femeile trebuie sa constientizeze riscurile la care se supun in momentul in care opteaza pentru metode invazive care folosesc substanţe neautorizate sau proceduri de tip peeling, dermabraziune, laser, bisturiu, fillere si alte proceduri de acest gen. Pacientele trebuie sa stie ca acestea sunt interventii chirurgicale care presupun durere, anestezie, dar si prezenta unor efecte adverse, deosebit de grave, in cazul in care nu sunt realizate de medici specializati in medicina estetica. De aceea, trebuie luata in considerare importanta realizarii acestor interventii chirurgicale in cabinetele medicale specializate si nu in saloanele de infrumusetare", sustine Dr. Mihaela Leventer, presedinte al Societatii Romane de Medicina Estetica. Dezinformarea face tot atat de multe victime ca si bisturiul.