Frica poate fi, dupa parerea mea, un sentiment groaznic, care paralizeaza orice posibila actiune. Ea ne poate afecta viata intr-o multitudine de feluri. Stiai ca frica ii impiedica pe majoritatea oamenilor sa isi urmeze cu adevarat visele sau, si mai grav, sa si le exprime sau sa le scrie pe o bucata de hartie? Eu am aflat de curand ca un studiu facut in SUA a descoperit faptul ca mai putin de 3% din cei chestionati au curaj sa isi scrie sau exprime cea mai mare dorinta.
Acest sentiment - frica - ne face sa credem ca temerile noastre sunt reale. Ne face sa stam in loc, ne paralizeaza uneori. Ne poate impiedica sa ne traim viata in cel mai intens fel posibil.
Temerile femeilor moderne sunt extrem de diferite; ele merg de la frica de singuratate si teama de abandon, la teama de a-si pierde atractivitatea, la teama de boala, de a nu pierde o sarcina sau un copil, la teama de a nu fi inselata. Psihologul Cristina Calarasanu ne arata ce se ascunde in spatele acestor temeri si cum le putem infrunta!
Teama de singuratate si abandon
Teama de singuratate si abandon e o teama destul de des intalnita, apreciaza psihologul de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie (CPAP). La fel ca multe alte temeri, ea nu se dezvolta la varsta adulta, ci isi are radacinile in copilarie.
"Porneste de la o situatie initiala legata de persoanele - mama sau tatal - care au abandonat-o. Nu conteaza daca persoana a plecat fizic in copilaria persoanei respective, sau doar afectiv. Poate fi vorba de compulsie la repetitie, in sensul in care femeia incearca sa repete ce s-a intamplat in copilarie pentru a intelege ce s-a petrecut.", spune Cristina Calarasanu.
Cum poate fi gestionata aceasta teama? E o modalitate inconstienta si varianta gresita de a face asta: sa se victimizeze si sa continue sa aiba aceasta atitudine, crede specialistul.
Cea mai buna solutie ar fi, explica psihologul de la CPAP, "sa se aplece asupra relatiei, sa se intrebe de ce s-a intamplat, sa isi explice si sa inteleaga de ce se tem sa ramane parasite; trebuie sa analizeze parcursul vietii lor, cum de au ajuns in aceasta situatie."
Cristina Calarasanu: "Ceva din noi ii determina pe cei care ne parasesc sa se comporte astfel. Aceasta teama le poate afecta viitoarele relatii, femeile procedand - inconstient - la a-si activa un mecanism de respingere cu toti posibilii parteneri pentru a provoca aceeasi reactie de abandon din trecut si pentru a intelege ce s-a petrecut atunci."
Temerea de a-si pierde atractivitatea
Ne confruntam toate, mai devreme sau mai tarziu, cu aceasta temere. Ne inchipuim ca in momentul in care vom arata altfel decat eram in momentul in care ne-am cunoscut partenerul de viata, in momentul in care unele se vor lasa, altele se vor lati, nu vom mai fi percepute ca pana atunci. Ne scrutam fiecare posibil rid in oglinda, ne verificam pielea de mult temutele pete ale batranetii si ne incanta fiecare moment in care reusim sa "pacalim" natura, inca o luna, inca un an. La orice varsta ne dorim sa fim gasite atragatoare si societatea - care glorifica frumusetea - ne accentueaza aceasta teama.
Aceasta temere, spune Cristina Calarasanu, tine de o lipsa de incredere pe care aceste femei o au. O relatie tine de doi oameni care sunt legati afectiv. Acestia nu stau impreuna pana cand unul dintre ei se ingrasa sau celalalt isi pierde parul. Totul tine de investitia afectiva si de increderea pe care cei doi o au unul in celalalt.
Pune-ti cateva intrebari:
- Care sunt faptele pe care se bazeaza aceasta frica? Care e procentul de adevar prezent in aceasta temere?
- Ia-ti un creion si o hartie si scrie-ti toate complimentele pe care oamenii ti le-au adresat in ultima vreme, chiar si strigatele prea putin placute urechii pe care ti le adreseaza unii barbati pe strada. Aminteste-ti lucrurile cele mai frumoase care ti-au fost spuse, atat despre caracterul tau, cat si despre fizicul tau!
- Inconjoara-te de cei care gandesc pozitiv! Stiu, acest fel de oameni sunt destul de greu de gasit, dar merita. Oamenii stapaniti de frica si cei negativi ar trebui evitati!
Teama de boala
Cristina Calarasanu: "E o temere care poate apartine tuturor oamenilor, la femei este insa mai pregnanta, pentru ca sunt mai dispuse la astfel de ganduri. Orice teama fata de boala este teama de a nu pati ceva grav, de a nu se intampla ceva ciudat si dramatic cu ele."
Psihologul CPAP aprecieaza faptul ca e vorba de teama de un pericol care nu este real, care nu exista. Acest lucru i s-a inoculat de familie, inca din frageda copilarie: vine din urma si a fost prea protejata, cocolosita. A fost educata in ideea ca orice i se poate intampla. Cu toate ca aceasta teama nu are argument real, ea este insa destul de greu de gestionat.
Teama de a nu-si pierde copilul sau de a nu pierde sarcina
Chiar daca nu am avut de-a face cu astfel de situatii in trecut sau daca nu avem o stare a sanatatii care sa nu ne ingaduie sa ducem o sarcina la bun sfarsit, multe dintre noi avem aceasta teama.
Cristina Calarasanu explica: "Teama de a nu pierde o sarcina este una pe care o au toate femeile. E o teama exagerata, dar comuna. Apare de obicei in primele luni de sarcina si dispare atunci cand femeia incepe sa se obisnuiasca cu ideea ca este insarcinata, ca va da nastere, ca e un lucru normal."
Femeile sunt permanent in nesiguranta daca au aceasta teama, spune psihologul, si daca ele sunt asa, copilului i se va imprima asta. Aceasta temere ar putea fi descifrata si ca fiind o teama de necunoscut, de ceea ce se va intampla in viitor.
Teama de a fi inselata
O alta teama, prezenta in vietile multor femei, este de a nu fi inselate. Traiesc in permanenta cu ideea ca cel de langa ele s-ar putea gandi la altcineva si sunt mistuite de aceste ganduri, care le impiedica sa isi traiasca relatia de dragoste.
Cristina Calarasanu: "Aceasta temere are legatura cu neincrederea legata de propria lor persoana, cu faptul ca nu sunt lamurite daca sa ramana in relatie sau nu. Se intreaba daca sunt destul de bune, destul de potrivite pentru cel de langa ele si tocmai de aici a plecat aceasta temere."
Inselatul nu vine din senin, crede specialistul, vine atunci cand se produce o fisura undeva.
Femeile isi spun: "Decat sa ma gandesc ca ma lasa, mai bine ma gandesc ca pleaca la alta." Psihologul CPAP le sfatuieste sa isi reevalueze relatia de cuplu si motivele care care le fac sa creada ca nu sunt destul de potrivite pentru acel partener.
Femeile destepte simt frica si incearca sa o inteleaga
Am intrebat psihologul care sunt solutiile pentru a invata sa ne gestionam temerile, fara a le lasa sa ne conduca viata. Iata raspunsul psihologului Cristina Calarasanu: "Solutia cea mai buna nu e sa le eliminam, ci sa intelegem de ce apar temerile si mai ales ce ne transmit, cum le traducem, pentru ca ele nu apar fara motiv. Eliminandu-le nu com face altceva decat sa le ascundem pana cand vor ajunge din nou la noi. Intelegandu-le, ele ne vor fi aproape si vom reusi sa vedem rolul lor in functionarea noastra."
Care credeti ca sunt cele mai mari temeri ale femeilor?