"Pregatirile au inceput inca de vara trecuta. Mirii si-au dorit o seara de basm, de neuitat pentru ei si invitatii lor, o petrecere in aer liber, departe de agitatia orasului. Am cazut de acord asupra locatiei - o poienita in mijlocul padurii - urmand sa luminam drumul care duce la ea cu faclii". O nunta in padure, noaptea?! Daca marturia nu i-ar fi apartinut unei persoane responsabile si organizate, care mai e, pe de-asupra, si guru in materie de nunti, as fi catalogat-o, vorba americanilor, drept mambo jambo. De fapt, tocmai asta este partea buna in a apela la serviciile unui consultant „specializat" in nunti: afli ca nicio idee nu e prea nastrusnica pentru a fi pusa in aplicare, iar daca logodnicul tau tine mortis sa-ti taie avantul, ii poti servi argumentele expertului, cele din seria „pentru orice idee trebuie sa existe o solutie".
Revenind la nunta din poienita, nu pot sa nu ma gandesc cata munca necesita realizarea unui decor nuptial in natura. La restaurant sau la hotel mai ai, de bine de rau, un acoperis, o masa, un scaun. Tu vii doar cu fetele de masa, cu husele, bazandu-te pe aranjamentele florale care pot face din orice incapere anosta un colt de paradis. In natura ai aer curat si iarba verde, dar trebuie sa o iei de la zero. Catalina Preda ma scoate din impasul imaginar: "Am ales cu grija fiecare detaliu: tesaturi fine pentru mese si scaune (brocard, tafta si matase), sfesnice si farfurii argintate, oglinzi si lumanari la care am adaugat cateva accesorii specifice temei alese (pene, cristale si multe petale de flori). Mirii au ales drept culoare de baza auriul, care va fi asortat cu o culoare aflata in opozitie cromatica". Intr-adevar nunta de basm, nu? Faceti abstractie de detaliile luxuriante: cuvantul pe care Domnisoara cu Mirese l-a omis constient, fiind subinteles, este "din timp". O nunta spectaculoasa este imposibil de organizat pe ultima suta de metri. In aer liber sau intre patru pereti, locatia trebuie stabilita macar cu sase luni, daca nu chiar cu un an inaintea marelui eveniment.
Ce noutati aduce acest an sau altfel spus, ce isi doresc mirii anului 2008? „Iata cateva cuvinte cheie: locatii impunatoare sau inedite, petreceri asortate cu momente de spectacol, accesorii stralucitoare, multe flori, tesaturi si detalii pretioase".
La cort, in aer liber
Desi tema petrecerii ar trebui sa fie primul reper in organizarea unei nunti, felul in care decurg pregatirile depinde inca intr-o mare masura de disponibilitatea locatiei vizate. Sfatul nostru, validat de Catalina Preda, e sa va orientati din timp. Care sunt cele mai "vanate"? "Pe de-o parte locatiile fastuoase, impodobite cu candelabre si oglinzi, iar pe de alta parte spatiile deschise (gradini, pajisti, plaje). De retinut faptul ca o nunta la cort este cu circa 30-40% mai scumpa decat o nunta organizata intr-un restaurant. Costurile se justifica, avand in vedere ca organizarea unei nunti intr-o locatie improvizata incepe de la infrastructura folosita si continua cu numarul mare de membri care alcatuiesc echipa de implementare si supraveghere". Cat despre decoratiuni, predomina fierul forjat, cu mentiunea ca sfesnicele si candelabrele argintate sunt de asemenea la mare cautare. "Aranjamentele centrale de masa trebuie intregite cu buchete ample de flori, in combinatii mixte de plante si in culori atent asortate la tema nuntii. Cristalele si lumanarile sunt un 'must have' al sezonului, la fel si fantana de ciocolata asortata cu figurine de fructe si sculpturi de gheata".
Culori tari
Hot magenta, deep chocolate, lime green, red orange. Te duc cu gandul la shake-uri sau la sortimente de inchetata? Don't worry, la asta ne-am gandit si noi. Acestea sunt, de fapt, cele mai in voga nuante in materie de decoratiuni nuptiale, plecand de la fetele de masa si sfarsind cu lumanarile. Ce s-a intamplat cu clasica combinatie alb-negru si cu nuntile all white care in ultimii doi ani au rupt gura targului? Domnisoara cu Mirese ne da de inteles ca, resuscitate cu niste pete de culoare (argintiul, de exemplu, este de mare efect in combinatie cu alb), ambele continua sa fie "in". "Culoarea vedeta a anului este de departe auriul. La mare cautare sunt insa si combinatiile intre doua sau mai multe dintre aceste culori: verde lamaie, turcoaz, portocaliu, rosu si mov. Putem spune ca se poarta doua tipuri de combinatii cromatice". Si daca se marita doi contabili? Nu-i nimic, exista solutii si pentru mirii (sau invitatii lor) ceva mai conservatori: "Unii miri prefera contrastele puternice de tip alb-negru sau crem- ciocolatiu, iar altii merg pe variatii de nuante ale unei singure culori, asortand la ele aranjamente florale in tonuri pastelate".Rochii de poveste
Sezonul acesta se merge pe vintage, fie ca e vorba de croieli de inspiratie retro, in stilul anilor '30-'40, sau pur si simplu de accesorii "cu patina", mostenite de la mama sau de la bunica. "Dantela cu aspect vintage si broderia ocupa un loc special in tendintele acestui an, oferind un look romantic". Partea buna e ca, daca tii cont de superstitia cu "something old, something borrowed and something blue", ai bifat din start prima cerinta. "Rochiile acestui an vor fi sofisticate, de cele mai multe ori haute-couture, cu o croiala elaborata, din materiale satinate, fluide, cu decolteu adanc in V si drapaje ce urmeaza linia corpului". Tii minte rochia purtata de Amy Adams in "Enchanted", bufanta, plina de volanase si mai mult decat decoltata? Te poti incumeta la ceva asemanator! "Sunt la mare cautare pliseurile, volanasele, nuantele pastelate sau metalizate, panglicile. Se poarta rochiile cu talie empire, subliniata de panglici, dar si cele lungi, de tip sirena, cu trena". Miresele care vor opta pentru croieli simple, cuminti, pot compensa la capitolul culoare". Anul acesta, mai mult ca oricand, avem ocazia sa vedem mirese indraznete, imbracate in mov, rosu si chiar negru. Cat despre costumul mirelui, Catalina Preda recomanda redingota, cu mentiunea ca smoking-ul cu guler de matase ramane in continuare in.
Incinge atmosfera!
Domnisoara cu Mirese e de parere ca "muzica asigura in proportie de 80% reusita unei nunti". De acord, dar intre a multumi pe toata lumea si a avea o petrecere dezlanata nu e decat un pas. Ai grija ca muzica sa fie in ton cu tema petrecerii (mireasa de la nunta despre care imi povestea Catalina Preda isi va face intrarea pe muzica de coarde). Daca nunta va fi in stilul anilor '40, scoate de la naftalina cd-urile cu Nat King Cole si Sinatra, sau, pentru o prestatie live, angajeaza o trupa specializata in coveruri si evergreen-uri. Daca aveti un buget care va permite, apelati la o vedeta autohtona care sa tina un scurt recital sau sa joace rolul maestrului de ceremonii. In cazul in care vreti un cantaret, negociati cu impresarii lui pentru o prestatie live. Playback-ul se va lasa cu comentarii rautacioase din partea invitatilor. Catalina Preda vine cu niste idei mult mai indraznete: "Angajeaza o trupa de dans sau de acrobati. Cu siguranta multi dintre invitatii tai, nu au avut ocazia sa vada astfel de numere de divertisment decat la TV. Surprinde-i ! Numarul nu trebuie sa tina mai mult de 30 minute, pentru a nu transforma invitatii la nunta in spectatorii unui show live. Ofera-le cateva momente inedite, dupa care lasa DJ-ul sa antreneze atmosfera". In orice caz, varianta DJ-ului profesionist, cu dotari suplimentare de tip laser, masina de fum, stroboscop ramane in continuare valabila.
Suveniruri pentru invitati
Fie ca sunt mici obiecte utile personalizate (brichete, brelocuri, rame), fie ca sunt daruri simbolice (CD cu muzica, bomboane frumos ambalate sau figurine din ciocolata asortata) surprizele oferite invitatilor nu trebuie sa lipseasca. Un sfat extra de la Domnisoara cu Mirese: "Nu uitati de guest book, altfel spus de cartea de oaspeti, in care fiecare invitat va putea lasa cateva randuri de nepretuit.. Amenajati un loc special, dedicat rasfatului invitatilor, unde va puteti bucura impreuna de primele impresii de la nunta voastra".