Cand vergeturile sunt rosii, tratamentul cu laser poate fi foarte eficient in reducerea rosetii si a inflamatiei, cresterea productiei si remodelarea colagenului, precum si o remodelare a elastinei, imbunatatind astfel aspectul pielii.
Cand vergeturile s-au maturat si au capatat o nuanta alb-sidefie, terapia laser de rejuvenare a pielii (peeling-ul laser, laser fractionat) , imbunatateste textura pielii si creste sinteza de colagen si elastina. In cazul peeling-ului laser, acesta functioneaza asemanator celui chimic, cu diferenta ca este o procedura cu parametri controlati. In cazul laser-ului fractionat, se creaza un numar de injurii vertical in pielea afectata, de dimensiunea unui fir de par, intre care se lasa neatinse alte zone care vor ajuta la vindecarea celor tratate cu laser, inlocuind zona cu o piele noua, sanatoasa, neteda. In majoritatea cazurilor, o serie de tratamente este necesara pentru a atenua cat mai mult vergeturile. Procedura este foarte sigura, cu o incidenta extrem de mica de reactii adverse si care este precedata de un test la nivelul unei arii reduse afectate pentru a studia efectul individualizat al terapiei laser asupra vergeturilor (exista unele riscuri ca unii pacienti sa nu fie receptivi la terapie sau de hiperpigmentare post-inflamatorie la persoanele cu piele mai inchisa la culoare, care sa necesite ceva timp sa se estompeze). Terapia laser s-a dovedit a fi de succes in atenuarea vergeturilor din orice zona a corpului, mai ales in combinatie cu alte tratamente (de tipul mezoterapiei) care sa suplimenteze local elementele nutritive si de sustinere a pielii (colagen, elastina, acid hialuronic, factori de crestere etc.).
Eliminarea chirurgicala:
Este cea mai radicala si in mod constant eficienta tehnica disponibila, ce implica eliminarea vergeturilor in mod individual (precum orice cicatrice inestetica , Se elimina pur si simplu zona lezata si se afronteaza marginile plagii chirurgicale, care se vor coase estetic ) sau in mod zonal, prin excizie seriata (in mai multe etape), ori in cadrul unei interventii chirurgicale de anvergura, precum abdominoplastia (in care pe langa eliminarea excesului de piele de sub ombilic, incluzand si vergeturile, si a excesului de grasime, se poate intari si musculatura abdominala) si alte tehnici similare disponibile pentru alte zone problematice. Aceste tehnici chirurgicale sunt eficiente, dar sunt mult mai invazive decat alte optiuni si implica astfel timp de recuperare mai lung.
Cu cat sunt tratate mai devreme, cu atat ameliorarea vergeturilor este mai rapida si mai evidenta. Tratate in primul stadiu, cand sunt de culoare rosiatica, vergeturile dispar in proportie de pana la 90%. Daca vergeturile au o vechime mai mare de 2 -3 ani, printr-un tratament intensiv se poate face o reducere a lor de aproximativ 40-50% in cazul abordarii neinvazive.
Vergeturile nu dispar niciodata cu desavarsire, secretul este gasirea modalitatilor de a le face mai putin vizibile, mai putin inestetice si de a preveni, atunci cand se poate, aparitia altora noi.