Cele mai avansate examene de laborator atesta astazi ceea ce Norman Cousins intuia la inceputul anilor 70. Director la mai multe ziare si un cunoscut pacifist, Norman era macinat de numeroase boli. Astfel, cand doctorii l-au diagnosticat cu o grava maladie la inima, Norman Cousins a decis sa foloseasca o terapie bazata pe filmele fratilor Marx. "Zece minute de ras in hohote imi permiteau sa dorm fara dureri cateva ore. Cand efectul disparea, aprindeam din nou televizorul", povestea americanul.
Astazi, Cousins este cunoscut mai mult ca parintele terapiei prin ras, decat pentru medalia pentru pace oferita in 1971de Natiunile Unite si se pare ca povestea sa isi gaseste acum tot mai multe explicatiile stiintifice.
Daca Cousins a ajuns la aceste concluzii doar cu ajutorul intuitiei, medicii de la Universitatea Loma Linda au optat pentru o metoda stiintifica. Timp de trei saptamani, unui grup de voluntari i-au fost administrate atat comedii, cat si filme triste. Inainte si dupa ce subiectii urmareau filmele au fost efectuate unele examene ale sangelui.
Medicul Lee S. Berk, care studiaza de peste 30 de ani efectul rasului asupra organismului, este de parere ca aceasta cercetare spune multe despre efectul benefic al starilor emotionale pozitive asupra sanatatii organimului. In calitate de conducator al studiului, acesta a observat o imbunatire a echilibrului hormonal in cazul persoanelor supuse terapiei prin ras.
Potrivit acestuia, rasul este un aliat important pentru persoanele supuse chimioterapiei, sau aflate in convelescenta sau depresii. Totodata, rasul are un aport benefic in ceea ce priveste reducerea colesterolului, scade tensiunea, stimuleaza apetitul si creste puterea sistemului imunitar.
Potrivit cercetatorilor americani, hohotele de ras sustinute au acelasi efect asupra organismului ca si exercitiile fizice.