In cazul in care tocmai v-ati mutat impreuna si mai aveti nevoie de mobilier, va propun sa incepeti impreuna un proiect de un week-end. Vei avea ocazia de a-ti cunoaste mai bine partenerul cu care imparti noul camin si de a va exersa abilitatile de lucru in echipa! Veti obtine un mobilier original, modern si deloc costisitor!
In prima etapa: gasirea piesei de mobilier
Cauta prin casa bunicilor sau a parintilor o piesa de mobilier vechi, asemanator comodei din acest material. Daca nu vei avea succes, nu abandona proiectul. Intreaba si rudele lui. Sigur vor fi foarte incantate de atitudinea ta si se vor oferi sa te ajute. Ideea poate fi adaptata si aplicata si in cazul unei masute, unui taburet, scaun vechi sau chiar dulap mai mare.
In a doua etapa: respectarea regulilor
Va trebui sa alegi intre a picta sau nu un motiv dupa ce aplici culorile de fundal. De ce? In cazul in care comoda va fi asezata pe un perete care are deja un desen sau un tapet desenat, atunci regulile esteticii te vor obliga sa optezi pentru o pictura uni pe comoda, cu sau fara efecte de material (sertare vopsite intr-o alta culoare decat cadrul, de exemplu). In schimb, daca peretele are o singura culoare, atunci ai libertatea, dar nu si obligatia, sa desenezi pe comoda orice motive doresti: geometric, floral, personaje fantastice. Daca nu va puteti decide, incearca cu o moneda.
In a treia etapa: schitarea mobilei si a desenului
Masoara, raporteaza la scara si reprodu modelul in mai multe exemplare...
Nu este deloc complicat. Te vor ajuta o rigla, hartia milimetrica, cateva creioane si un fotocopiator. Va trebui sa masori si sa desenezi si picioarele piesei de mobilier pentru a putea tine cont de alura lui atunci cand alegi motivul.
Si daca pana acum au existat cateva constrangeri, din acest moment va puteti bucura de toata libertatea din lume. Deseneaza cate motive doresti, in culorile preferate pe schitele pe care tocmai le-ai multiplicat. Cand consideri ca ai obtinut ceea ce ti-ai dorit, aseaza schita langa perete, indeparteaza-te si priveste-o.
Roaga-ti partenerul sa isi imagineaze ca desenul de pe hartie este mobilierul si afla ce imbunatatiri i-ar putea aduce. Daca nu se arata interesat, cheama o prietena. Pentru ca nu este neaparat necesar sa iasa un obiect original de arta te poti inspira din mobilierul pictat pe care l-ati intalnit prin muzee, targuri de mobila.
Odata ce ai ajuns la forma "perfecta", va trebui sa cumperi vopseaua. Nu este momentul sa ii ceri partenerului sa iti demonstreze ca este un cavaler desavarsit trimitandu-l singur la cumparaturi. Barbatii nu au acelasi rafinament cromatic cu cel al femeilor.
In cazul prezentat s-au folosit: verde muschi de padure, rosu indian, violet aubergine (fr. vanata), verde anason si turcoaz. Pentru mobila uni este mai putin necesara realizarea unei machete, insa trebuie sa acorzi in ambele cazuri o mare atentie armonizarii culorilor.
In a patra etapa: pregatirea comodei pentru vopsire
Degreseaza comoda cu ajutorul unei carpe moi si a unui detergent special pentru lemn si las-o sa se usuce. Aplica apoi culoarea de fundal, vopseste cadrul, picioarele si tabliile sertarelor. Si pentru ca este un proiect comun, iti recomand sa il lasi pe el sa vopseasca suprafetele mai mari. Lasa sa se usuce si desenati apoi pe tabliile sertarelor motivele alese. Vopseste in culori care sa contrasteze cu fundalul manerele sertarelor (daca acestea sunt din lemn).
Nu-i asa ca e distractiv sa te joci cu paleta de culori si sa obti ca bonus o mobila minunata dar si o zi perfecta petrecuta in doi?