Tipuri de teste
Exista teste din cele mai simple, pentru care sunt suficiente o foaie de hartie, un pix si o jumatate de ora. Acestea, spune specialistul in headhunting, se folosesc mai ales in cadrul middle-managementului, a celor care nu candideaza pentru cea mai inalta functie din companie. Sunt asa-numitele teste de inteligenta, cunoscutele de catre noi toti.
Testele complexe pot dura o zi intreaga si pentru a evalua felul in care candidatul s-a descurcat se poate apela la o "armata" de psihologi si oameni care sunt specializati in a aprecia felul in care candidatul se descurca la testele de abilitati si modul in care reactioneaza in diferitele situatii.
Testele complexe contin si ele teste de inteligenta, dar se evalueaza si abilitatile verbale, testele numerice – felul in care candidatul se descurca folosind calcule matematice de la cele mai simple la cele mai complicate. La testele de abilitati verbale, candidatul este pus sa citeasca un text si apoi sa rezume corect ceea ce a citit – se urmareste modul in care candidatul poate intelege si analiza corect un pasaj abia citit si felul in care el interpreteaza informatia. In cadrul testelor numerice se poate urmari atat abilitatea candidatului de a rationa si de a face calcule matematice, cat si capacitatea sa de a interpreta grafice si tabele.
Unele din cele mai interesante – dar si mai stresante pentru candidat - sunt simularile (sau jocul de roluri). Cele mai obisnuite situatii sunt cele in care candidatul este pus in postura unui director de companie care trebuie sa discute cu un angajat care are o problema cu compania sau chiar cu managerul sau. Se urmareste felul in care candidatul se descurca in diferitele contexte. La toate aceste simulari, echipa de psihologi organizationali este mereu prezenta.
Alexandru Talmazan spune: "daca este vorba de un job in middle-management, se poate face mai apoi un grup pentru a se testa abilitatile de lider, felul in care se descurca atunci cand sunt fac parte dintr-o echipa, etc. Evident, acest lucru nu se poate intampla atunci cand pozitia urmarita este de top management."
Candidatului i se prezinta apoi aceste teste si rezultatele lor, pe care le poate accepta sau chiar contesta. "In situatiile in care candidatul a parut egoist sau chiar dictator la aceste teste, el va incerca sa conteste rezultatul si sa se apere", spune specialistul in headhunting.
Dupa aceasta discutie, datele vor fi prezentate si angajatorului, care hotaraste daca candidatul este sau nu potrivit. De obicei, aceste testari pot evidentia problemele pe care le poate avea un candidat si care nu sunt vizibile de la interviu: probleme de integrare, de a conduce o echipa etc.
Antreneaza-te!
Alexandru Talmazan, specialistul in recrutare, ne explica cum trebuie sa ne prezentam la un posibil test:
- Trebuie sa fii onest si transparent.
- Citeste foarte atent ceea ce ti se cere sa faci.
- Nu scrie mai mult decat ti se cere. Daca scrii 400 de cuvinte atunci cand ti se cer 300, vei fi depunctat.
- Nu cumpara teste de oriunde si sa nu ai incredere in toate testele online. Verifica mai intai daca sunt acreditate.
- Tine minte ca exista o mare diferenta intre un test facut acasa si unul facut in conditii de presiune.