De aceea este important ca specialistii in screening mamar sa gaseasca o metoda prin care sa poata investiga neinvaziv aceste ducte la orice varsta si sa descopere din faze incipiente orice modificare aparuta la nivelul celulelor.
Iar cea mai noua metoda de screening a cancerului de san - Testul Papanicolau HALO - este disponibil acum si in centrele medicale din Romania.
Testul Pap HALO pentru san este prima si unica metoda complet automatizata, non-invaziva pentru screening si monitorizare a femeilor asimptomatice cu varsta cuprinsa intre 25 si 55 de ani, fiind o cale simpla pentru evaluarea de rutina si managementul sanatatii sanilor pacientelor, explica specialistii.
Legatura dintre marimea pe care o porti la fusta si cancerul la san
"Mai exact, Testul Pap HALO are acelasi rol in depistarea cancerului la san precum Testul Papanicolau pentru cancerul de col uterin. Acesta presupune efectuarea unui examen citologic al lichidului de aspiratie mamelonar pentru depistarea precoce a modificarilor premaligne sau maligne ale celulelor din ductele mamare.
HALO utilizeaza o tehnologie de ultima generatie pentru a preleva o cantitate mica de fluid din mamelon, rapid si cu un disconfort minim. Dispozitivul utilizeaza o combinatie de caldura, suctiune si masaj pentru a extrage fluidul mamelonar ductal, intregul proces fiind nedureros", a detaliat Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar radiologie si imagistica medicala.
Tocmai din acest motiv, se recomanda ca Testul Pap HALO sa fie efectuat anual, impreuna cu testul Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin. Testul Pap Halo nu inlocuieste mamografia sau ecografia mamara, ci este un examen complementar, subliniaza specialistii.
Ce este secretia mamelonara si cum poate fi tratata
Categorii de femei pentru care NU se recomanda efectuarea testului Papanicolau HALO pentru sani: femeile pana in 25 de ani; femeile care alapteaza si la 6 luni dupa perioada de alaptare; femeile cu implant mamar.
Ce se poate descoperi cu ajutorul Testului Papanicolau pentru san
Testul Pap Halo pune in evidenta modificarile celulelor din canalele ductale, care pot varia de la modificari minime pana la modificari premaligne sau chiar celule maligne. Medicul specialist evalueaza riscurile suplimentare luand in considerare antecedentele personale, istoricul familial etc. si poate sa ofere planuri de monitorizare sau optiuni de tratamente, daca este cazul. 5 mituri despre cancerul mamar, demontate
Exista diverse optiuni pe care specialistii le pot recomanda pacientelor, cum ar fi:
* Investigatii de imagistica. Un radiolog poate recomanda pacientei o ecografie, mamografie sau un examen RMN, pentru diagnosticare. Daca radiologul nu gaseste nimic suspect dupa examenele de imagistica, femeia va continua sa efecteze anual testul Pap HALO.
* Interventii minore chirurgicale, daca examenele de imagistica descopera ceva suspect. Interventiile chirurgicale in acest stadiu sunt reprezentate de obicei de mici excizii pentru indepartarea unui duct sau a unei mici portiuni de san.
* Administrarea de terapii medicamentoase preventive.
* Intreruperea terapiei cu hormoni sau administrarea anticonceptionalelor.
Sursa: Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar radiologie si imagistica medicala in cadrul Donna Medical Center.
Citeste si: Cancerul mamar creste riscul de a dezvolta alta tumoare