Ideea e sa nu te panichezi. S-a dovedit clinic ca stresul are efecte negative asupra fertilitatii. Fii insa constienta ca, odata cu primele cautari de centre medicale specializate in inseminarea artificiala, s-ar putea sa te imbarci intr-o misiune deoloc usoara, pentru care vei avea mai mult ca oricand nevoie de sprijinul celor apropiati. A doua problema, la fel de delicata, va fi alegerea tatalui biologic. Sexul neprotejat cu un numar mare de parteneri s-ar putea sa se termine mai degraba cu o boala cu transmitere sexuala decat cu o sarcina (Doamne fereste sa se termine cu amandoua!). Ideal ar fi ca tatal copilului sa fie o persoana pe care o cunosti si in care ai incredere. Din pacate, s-ar putea ca toti prietenii sau cunostiintele tale de sex masculin sa fie casatoriti. Daca ar fi fost asa usor sa gasesti pe cineva care sa intruneasca toate calitatile pe care ai visat sa le aiba tatal copilului tau, ce motiv ai fi avut sa nu te mariti?
Copilul va avea nevoie de o figura paterna
Nimeni nu se naste pregatit pentru rolul de mama sau de tata, daramite pentru amandoua. Privind in urma, rolul de parinte va fi provocarea vietii tale. Primul an ti se va parea cel mai greu, trecand peste faptul ca va trebui sa gasesti pe cineva care sa te ajute cu cel mic, altfel iti va fi realmente imposibil sa te imparti intre serviciu si casa. Daca banii nu sunt o problema, iti va fi usor sa angajezi o bona si o menajera. In orice caz, problemele vor fi pe jumatate rezolvate. Copilul va creste si, incepand chiar cu primii doi ani de viata, va resimti lipsa tatalui.
Gabriel Dinu, psiholog, sustine ca "In ce priveste educatia copilului, figura paterna este mai importanta decat cea materna, insa, paradoxal, este mai usor de suplinit. Astfel, autoritatea si atributiile tatalui pot fi preluate de catre o terta persoana, care poate fi un unchi, un bunic, un prieten de familie, iar, cand acest lucru este imposibil, pot fi preluate chiar de catre mama. In acest caz, mama va fi nevoita sa fie si tandra, calda, grijulie, afectuoasa, cat si autoritara, impunatoare, poate chiar dura si neinduplecata."
Care este cel mai mare risc cu te poti confrunta ca mama singura? "Acela ca ai putea scapa din mana educatia copilului, din punct de vedere al normelor si regulilor sociale, lucruri de care era responsabil tatal (sa nu uitam ca de multe ori cand copilul nu respecta regulile, mama il ameninta cu posibila pedeapsa din partea tatalui)", avertizeaza Gabriel Dinu. "Astfel incat, in cazul in care mama este doar 'mama' si nu exista o figura autoritara in apropierea copilului, acesta poate deveni un copil rasfatat, caz in care vor avea de suferit atat mama, cat si copilul, in momentul in care societatea nu va raspunde doleantelor acestuia".
Nu-i lasa pe ceilalti sa te judece
Divortul nu mai este de mult privit cu ochi rai. Nu stiu daca acelasi lucru poate fi spus si despre mamele care aleg de la inceput sa-si creasca copilul singure. Cu atat mai mult in cazul in care mama recurge la inseminarea artificiala pentru avea un copil. Romania inca nu si-a revenit din soc dupa povestea Roxanei Iliescu, femeia care a nascut la 67 de ani, chiar daca copilul adus pe lume este perfect sanatos. Societatea romaneasca, alcatuita in mare parte din oameni fara educatie, inca mai are retineri legate de mijloacele „alternative" de a avea un copil, chiar si atunci cand mamica mai are mult pana sa atinga varsta menopauzei. Nu mai vorbim despre ceea ce crede referitor la absenta tatalui, atunci cand aceasta nu se datoreaza decesului sau divortului. Altfel spus, o mama care alege de la bun inceput sa fie o mama singura, nu e vazuta cu ochi buni. Dar pana la urma, cu aceeasi mentalitate au de luptat si femeile care obtin permisul de conducere, cele care ocupa o functie de conducere si cele care aduc acasa mai multi bani decat partenerul lor.
In concluzie, cei care te vor judeca ca aduci pe lume un copil "fara tata" vor fi cei care inca mai cred ca locul femeii e la cratita, asa ca nu te obosi sa tii cont de parerea lor. Sfatul psihologului Gabriel Dinu: "Este dreptul fiecaruia sa creada ce doreste. In cazul in care exista consecinte negative ale acestei situatii, incearca sa apelezi la intelegerea si toleranta celorlalti, folosind argumente pentru a-ti justifica situatia, in speranta ca acestia vor depasi propriile prejudecati".