Alergiile, contrar asteptarilor, sunt o afectiune foarte serioasa, care daca nu este tinuta sub control, poate degenera in astm sau iti pot declansa un soc anafilactic. Intr-adevar, simptomele te pot face sa te simti stanjenita si descurajata, dar de aici si pana la a spune ca emotiile cauzeaza alergii e cale lunga.
Potrivit dictionarelor, alergia nu este altceva decat o sensibilitate la ceva ce in mod normal si pentru o mare parte dintre oameni este inofensiv. Poate fi praf, o intepatura de tantar sau de albina, un aliment (oua, lapte), par de animale sau polen.
In cazul in care e vorba de polen, praf si alti alergeni care ajung in organism cand respiram, cel mai adesea experimentezi senzatii de stranut, ochi aposi, nas infundat, rinoree sau mancarimi. Diagnosticul medicului: cel mai probabil o rinita alergica.
Aceasta poate fi sezoniera - caz in care in fiecare anotimp vei experimenta o alta alergie (primavara si vara polenul, toamna si iarna, mucegaiurile) – sau cronica, caz in care esti cu adevarat ghinionista, alergiile “tragand” la tine indiferent de anotimp, in tot cursul anului. Plus ca pe langa polen si mucegai, ai mai mult ca sigur o sensibilitate legata de matreata de animale, acarieni si gandaci. Cah!
Scurt ghid al alergenilor sezonieri
Ianuarie: acarieni si mucegaiuri;
Februarie: arin, alun, acarieni si mucegaiuri;
Martie: arin, alun si plop, acarieni si mucegaiuri;
Aprilie: arin, alun, plop, salcie, mesteacan, stejar, frasin, liliac, platan, papadie, rapita, acarieni si mucegaiuri;
Mai: plop, salcie, mesteacan, stejar, frasin, liliac, platan, papadie, rapita, soc, ovaz, secara, grau, iarba, orz, acarieni si mucegaiuri;
Iunie, iulie: papadie, rapita, soc, ovaz, secara, grau, iarba, orz, tei, porumb, buruieni, acarieni si mucegaiuri;
August, septembrie: rapita, iarba, porumb, buruieni, acarieni si mucegaiuri;
Octombrie, noiembrie, decembrie: acarieni si mucegaiuri.
Vestea buna e ca alergicii cronici au de-acum inainte un aliat de nadejde, pe care il pot cumpara de la farmacie fara reteta medicului la purtator. E vorba de Claritine 24 de ore. Medicii alergologi (da, exista o astfel de specializare!) iti recomanda sa iei un comprimat cu 24 de ore inainte de expunerea la orice tip de alergeni. Iar partea si mai buna, spre deosebire de multe alte medicamente care promit minuni, nu are efect sedativ. Asadar, daca planuiesti o excursie in Delta sau o vizita la Gradina Botanica, nu uita de pastiluta cu pricina!