In primul rand trebuie precizat un fapt foarte important – colesterolul este o substanta indispensabila pentru organism, fiind constituent al membranelor celulare, intrand in componenta unor hormoni si acizi biliari. Sursele de colesterol sunt externe – alimentatia si interne – sinteza celulara.
Toate produsele de origine animala contin, intr-o proportie mai mare sau mai mica, colesterol, din care prin ingestie se asimileaza aprox.30-50%. Atunci cand aportul depaseste constant necesarul zilnic sau cand metabolizarea colesterolului este defectuoasa, creste concentratia sanguina si depunerile in peretii vasculari, cu formarea placilor de aterom, care „stranguleaza” circulatia sangelui.
Plan de actiune
Pentru evitarea sau incetinirea acestui proces, putem actiona in mai multe directii:
- aport : reducerea consumului de colesterol -tendinta la nivel mondial este de reducere a necesarului zilnic de la 300 mg spre 200 mg daca deja concentratia serica este crescuta;
- asimilare : consumul unor alimente care la nivelul tubului digestiv sa impiedice absorbtia colesterolului, si acestea sunt in principal fibrele din fructe, legume si cereale
- efecte : limitarea sau diminuarea efectelor negative ale hipercolesterolemiei prin consumul crescut de antioxidanti - care protejeaza membranele celulare si alti constituenti de atacurile radicalilor liberi. Antioxidantii sunt anumite vitamine – A, E, C, polifenoli, fenoli, flavonoizi, seleniu – multe fiind componente ale fructelor si legumelor (in special in macese, ardei,patrunjel,citrice).
- efortul fizic este un element cheie pentru cresterea concentratiei de HDL – colesterolul „bun”.
Studiile ne arata ca pentru a creste HDL, pe langa MISCARE, care e aur curat, ar trebui sa avem in vedere si alti antioxidanti redutabili pe care ii gasim in:
- ciocolata neagra peste 70% cacao – 50 g ciocolata contine o cantitate mai mare de antioxidanti decat in 6 mere
- vinul rosu ultrasec – cantitate mica( aproximativ 1 pahar)
- nuci – 30g/zilnic de 3-4 ori pe saptamana
- sfecla rosie
- ceaiul verde
Pentru a scadea LDL – ”colesterolul rau” ar trebui sa consumam cat mai multe fructe, in special cele care contin pectine( fibre care leaga de 4 ori mai multe grasimi decat masa lor) – continute in special in mere, smochine, migdale.
Dintre legumele cu eficienta maxima in acest sens sint: leguminoasele (fasolea boabe, mazarea, lintea), morcovii, anghinarea, varza.
Atata vreme cat alimentatia nu e ultimul lucru care va preocupa si „nu mancati fara a va hrani” veti avea o silueta buna, o stare excelenta si bineinteles un colesterol de invidiat!!!