Tentatiile culinare sunt firesti atunci cand calatoresti si este foarte putin probabil sa le rezisti. Vei vrea sa gusti din toate deliciile specifice zonelor vizitate si asta inseamna inevitabil sa iei in greutate.
Poti sa pacalesti insa kilogramele cu aceste trucuri cat se poate de eficiente
1. Mese mici si dese in loc de un adevarat dezmat odata
Saritul peste o masa are de cele mai multe ori ca efect mancatul mai mult la masa urmatoare.
Avem tendinta sa ni se faca foame la fiecare 4 ore, asa ca ia cu tine gustari, cum ar fi o cutie cu nuci din care poti sa rontai o gramajoara (atentie, nu toata cutia!), batoane proteice, sandvisuri, fructe uscate sau chiar morcovi din aceia mici. Poti aduce totul de acasa sau ti le poti cumpara de la bacanie. Pastreza-le proaspete si curate in pungi din acelea resigilabile. Evita sa mananci dezordonat si chestii de genul sandvisurilor din care se prelinge sos sau gem lipicios, gogosile cu umplutura si fructele zemoase. Pune-le in rucsac sau geanta unde sa nu le poti simti mirosul, altfel vei sfarsi prin a molfai numai mancare plina de arome.
2. Hidrateaza-te
Bea 8 pahare de apa. Nu numai ca vei fi hidratata dar te vei simti si plina. Bautul unui pahar de apa inainte de masa te va face sa mananci mai putin. Deshidratarea duce la mancare in exces, pentru ca de multe ori confundam setea cu foamea. Ia-ti apa imbuteliata.
Cand bei cafea, comand-o fara frisca. Unele persoane, atunci cand beau bauturi cu indulcitori artificiali, simt nevoia de si mai multe dulciuri. Observa reactia organismului tau la ele.
Prefera apa in locul sucului sau al bauturilor de tip ice-tea. Unele bauturi ice-tea imbuteliate contin mai mult zahar decat o sticla de Coca-Cola. Exista de asemenea sucuri de fructe la care s-a descoperit ca au mai mult zahar decat suc.
Aerul in avion e foarte uscat si te va deshidrata. Asa ca stai hidratata band apa. Deshidratarea nu inseamna numai senzatia de sete, inseamna si ca organismul tau pierde apa. Consumul de alcool si cafea, care sunt bauturi diuretice, nu va face altceva decat sa accentueze aceasta pierdere. Asa ca bea apa. Nu are nicio calorie.
Cautatul unei toalete poate deveni stresanta in unele cazuri, mai ales daca mijlocul de transport in care te afli nu este prevazut cu asa ceva, asa ca ai grija cand si unde poti consuma mai multe lichide.
3. Ai grija ce mananci
Micul dejun de tip bufet suedez care este oferit in hoteluri poate fi bogat in zahar si grasimi.
Serveste un mic dejun simplu – paine din faina integrala cu maioneza fara grasimi sau branza slaba de vaci sau niste ton cu feliute de rosie, o portie de fructe, lapte de soia sau iaurt cu continut mic de grasime. Mancarea bogata in fibre te face sa te simti plina mai mult timp.
Nu sari peste masa cea mai importanta a zilei. Oamenii cred ca daca sar peste micul dejun, reduc nivelul caloriilor, dar vor avea tendinta sa manance mai mult la pranz si sa rontaie multe gustari in timpul zilei.
4. Savureaza. Mananca incet
Stai la masa cel putin 20 de minute…timpul necesar pentru ca senzatia de saturatie sa se inregistreze in creier. In cartea “Frantuzoaicele nu se ingrasa” vei vedea ca nu trebuie sa te abtii de la tot ce iti place dar trebuie sa savurezi fiecare inghititura si nu trebuie sa te simti de parca ai fi intr-o cursa contra cronometru.
5. Ia la pachet
Cu o punga resigilabila, poti imparti sandvisul cu carne de curcan in doua si sa pastrezi cealalta jumatate pentru urmatoarea gustare. Asta e valabil mai ales in cazul restaurantelor care ofera o varietate mare de servicii.
6. Nu numai pentru copii
In restaurantele de care vorbeam mai sus, ai si optiunea de a comanda din meniul pentru copii. Poti de asemenea sa imparti portia cu partenerul tau. Asta inseamna mancatul in revers. In loc sa maresti portia de cartofi prajiti sau suc, micsoreaza portia de mancare.