Nutritionistii ne atrag atentia ca tineretea vine si din ceea ce mancam , insa alimentatia nu este un lucru usor, trebuie sa stii ce anume sa mananci ca sa te mentii tanar scrie PreventAging.blogspot.
Antioxidantii ne ajuta, deoarece au un efect de antiimbatranire, adica impiedica procesul de imbatranire a celulelor din organism si, prin urmare, mentine functiile corpului intr-o stare mai buna pentru mai mult timp. Fructele de padure, strugurii, broccoli sau rosiile se numara printre cele mai importante fructe si legume care ne ajuta, prin consumul lor, in lupta pentru pastrarea tineretii.
1.Afinele
Intr-un top realizat de cercetatorii din cadrul USDA (United States Department of Agriculture), care au analizat nivelul de antioxidanti din peste 100 de alimente diferite, incluzand fructe si legume afinele sunt de departe fructele cu cel mai mare nivel de antioxidanti.
Un pahar contine peste 13000 de antioxidanti - vitamina A, vitamina C si flavonoizi (precum querticina si antocianidina), proportia acestora depasind de aproximativ 10 ori necesarul recomandat de catre nutritionisti. Prin continutul acestora, afinele impiedica imbatranirea prematura a celulelor si apara organismul de efectele daunatoare ale radicalilor liber, care in timp cauzeaza diferite boli si duc la imbatranirea organismului.
Afinele sunt utile si in combaterea infectiilor tractului urinar, bolilor cardiovasculare si in ameliorarea memoriei si atentiei. In plus, polifenolii din pulpa lor au un efect protector impotriva leziunilor ce pot aparea la nivelul ADN-ului.
2.Broccoli
Pentru a beneficia de o cantitate maxima de antioxidanti este indicat sa alegeti cruditati inchise la culoare. Pigmentii din alimentele pe care le consumi iti indica prezenta antioxidantilor, prin urmare cu cat culoarea unui aliment este mai inchisa, cu atat acesta are mai mult pigment si un numar mai mare de antioxidanti.
Dintre aceste cruditati, broccoli este pe departe unul dintre cele mai apreciate alimente pentru sanatatea noastra.
Contine potasiu, calciu, magneziu, fier si zinc si este una dintre cele mai importante surse de vitamine, avand un continut sporit de vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina B6, vitamina B12 si acid folic. Totodata, broccoli are in compozitiee foarte multe fibre solubile si insolubile de care are nevoie organismul tau, scrie buzzle.com.
Broccoli sporeste productia enzimelor responsabile cu eliminarea toxinelor din organism. Prin continutul sau de vitamina C din broccoli ajuta in obtinerea de antioxidanti, esentiali pentru neutralizarea radicalilor liberi daunatori, consolidand astfel sistemul imunitar si facilitand absorbtia fierului.
Calciul asimilat din broccoli este foarte bun pentru persoanele care sufera de osteoporoza si pentru cele care au probleme cu hipertensiunea. Broccoli contine de asemena si multi compusi ce s-au dovedit a fi anti-cancerigeni si buni impotriva diabetului.
3. Strugurii
Strugurii au peste 20 de antioxidanti care ajuta la respingerea atacurilor radicalilor liberi, ce induc imbatranirea. Si in acest caz, cu cat coaja boabelor de struguri este mai intens colorata, cu atat efectul antioxidantilor continuti de struguri este mai puternic.
Tootdata, pielita strugurilor negri este bogata in resveratrol , o substanta care te ajuta sa ai o minte ascutita si te tine la distanta de bolile de inima. Acest antioxidant pare a avea roluri benefice si in intarzierea imbatranirii organismului, reducand incidenta bolilor induse de degenerarea celulara si tisulara: boli cardiace si musculare, in special. Substante de tipul resveratrolului au fost corelate cu efecte protectoare impotriva diverselor neoplazii, afectiuni cardiovasculare, tulburari neurodegenerative, inclusiv boala Alzheimer.
4.Busuiocul
In trecut era folosit si pentru tratarea febrei, a racelii, malariei si a diabetului. Astazi, o echipa de specialisti, condusa de Dr. Vaibhav Shinde de la Colegiul de Farmaceutica Poona, din Maharashtra, India, a descoperit o specie de busuioc (Ocimum sanctum) care contine antioxidanti si substante antiimbatranire.
Originara din India, planta poate lupta impotriva radicalilor liberi cauzatori de cancer, chimicale care ataca si alte organe cum ar fi inima, ficatul sau creierul si care, de asemenea, pot dauna genelor si celulelor nervoase.
5. Spanacul
Specialistii spun ca spanacul ca are o mare varietate de antioxidanti. Printre acestia, luteina si beta-carotenul pe care spanacul ii contine din plin. Totodata, planta abunda in Vitamina K, calciu, Vitamina A, C, folati, magneziu si fier.
6. Fasolea
Cercetatorii de la prestigioasa universitate Harvard au aratat ca fasolea scade predispozitia catre cancer mamar si micsoreaza riscul de boli de inima, diabet de tip 2, hipertensiune si cancer de colon, coborand nivelul colesterolului, regland nivelul zaharului din sange si productia de insulina.
Fasolea contine o cantitate mare de antioxidanti, care previn oxidarea celulelor. Pe langa fibra si proteine, fasolea contine si fier, dar si acid triptofan care ajuta la reglarea apetitului, previne insomniile si imbunatateste starea de spirit.
7.Marul
"Un mar in fiecare dimineata, alunga doctorul din casa!" Spune o vorba din batrani. Banalul mar ne poate scapa de o multime de probleme cauzate de trecerea timpului. Continutul sau sporit de magneziu, calciu, cupru, vitamina B, vitamina E, provitamina A, vitamina C si fructoza face din acesta un aliment obligatoriu in dieta noastra zilnica, acestea avand un rol esential in metabolismele celulare.
Consumul de mere duce la scaderea valorii colesterolului si protejeaza aparatul digestiv, datorita continutului sau bogat in vitamina A care, activand secretia stratului protector al mucoaselor (mucusul intestinal), previne ulcerul si dezinfecteaza intestinul.
Pectina, fibra din contiutul marului contribuie la reglarea tranzitului intestinal, la ameliorarea calitatii florei bacteriene, dar si a florei digestive. Marul poate absorbi deseurile si toxinele ca un burete. Din acest punct de vedere, marul ar putea preveni cancerul de colon. Cu un aport energetic in medie de pana la 54Kcal/100g si 85 % apa, marul este un fruct ce iti taie pofta de mancare, numai bun pentru o dieta.
8. Avocado
Avocado este cunoscut pentru substantele sale nutritive, precum vitamina A, vitamina C, vitamina B6, vitamina E, vitamina K, acid folic, cupru, potasiu si magneziu.
Fructul de avocado contine 4% din doza zilnica recomandata de vitamina E. Deoarece radicalii liberi sunt asociati cu procesul de imbatranire, vitamina E actioneaza ca un element nutritiv anti-imbatranire. De asemenea, mentine parul sanatos si pielea intr-o forma buna si, alaturi de vitamina K, mentine sanatatea celulelor rosii, scrie ehow.com .
Daca vrei sa iti mentii ochii sanatosi consuma avocado. Avocado mai contine si luteina, ce ajuta la prevenirea pierderii vederii pe masura ce imbatranesti si la mentinerea sanatoasa a pielii. Fructul contine 81,3 micrograme de luteina, doza zilnica recomandata fiind de 20 de micrograme.
9. Rosiile
Rosiile aduc in alimentatia un important aport de vitamina A, vitamina C, calciu si potasiu. Cel mai important compus este, insa, licopenul, , un antioxidant foarte puternic care da culoarea rosie si care poate preveni aparitia ridurilor, ca semn la imbatranirii premature.
Licopenul isi mareste cantitatea atunci cand le gatesti, cu alte cuvinte pasta de rosii si sosul au mai mult licopen decat rosiile proaspete. Licopenul ajuta la reducerea riscului de cancer, in special cancer de prostata si mai este asociat cu reducerea riscului de afectiuni cardiovasculare, diabet si osteoporoza.