Studiul, realizat de GfK Custom Research cu mai mult de 30.000 de angajati din 29 de tari, descopera o piata a muncii polarizata intre tineri deziluzionati (18-29 de ani) si colegii lor mai in varsta.
Cu toate ca, la nivel global, angajatii mai tineri sunt de obicei relativ feriti de responsabilitatile cele mai mari la locul de munca, o parte mai mare dintre ei declara ca echilibrul intre munca si viata personala, presiunea de a lucra multe ore pe zi si sanatatea reprezinta “frecvent” sau “aproape intotdeauna” o problema sau o preocupare pentru ei.
Nivelul de angajament fata de organizatie
Analizand cele doua grupe de varsta aflate la extreme, doar 21% dintre cei cu varsta intre 18 si 29 de ani au un nivel foarte ridicat de angajament fata de organizatie, fata de 31% in randul celor care au peste 60 de ani.
In Macedonia, Franta si Turcia, aproape o treime dintre tinerii cu varsta intre 18 si 29 de ani au un nivel ridicat de angajament fata de organizatia la care lucreaza, ceea ce inseamna stabilitate si productivitate pentru companii.
Pe de alta parte, in cealalta extrema a clasamentului, Ungaria, Cehia, Serbia si Portugalia se confrunta cu o situatie cu totul diferita. Retentia tinerilor talentati poate deveni problematica in aceste tari, pe masura ce economiile lor vor incepe din nou sa creasca. Romania se pozitioneaza in a doua parte a clasamentului global, tinerii dovedind un nivel mai scazut de angajament, comparativ cu cei mai in varsta.
Presiunea la locul de munca isi spune cuvantul
Doua cincimi din tinerii din cele 29 de tari analizate sunt frecvent stresati la munca – mai multi decat in orice alta grupa de varsta. O alta concluzie ce reiese in urma studiului efectuat este ca pentru tineri echilibrul intre munca si viata personala reprezinta o problema. Acestia simt ca presiunea la locul de munca si stresul le afecteaza frecvent sanatatea .
In Romania comparatia intre generatii in ceea ce priveste sursele de stres la locul de munca arata o situatie diferita. Pe de o parte, impactul locului de munca asupra sanatatii ii preocupa mai mult pe tinerii de 18-29 de ani decat pe cei cu varsta peste 50 de ani. Pe de alta parte nivelul de stres este resimtit similar de cele doua categorii de angajati. In acelasi timp, echilibrul intre munca si viata personala este mai frecvent o problema perceputa de angajatii in varsta. Mai multa sustinere pentru tinerii angajati.
Explicand rezultatele, Sukhi Ghataore, Director la GfK NOP, UK, a spus:
"In vremuri dificile, angajati motivati si uniti sunt o necesitate, nu un lux. Angajatii motivati isi doresc ca angajatorul lor sa aiba succes, vor sa lucreze la el in continuare si sa dea 100% pentru el. Dar trebuie sa tinem minte ca atitudinile fata de munca si realitatea de zi cu zi la job au fost diferite pentru fiecare generatie. Nu mai exista asteptari si nu se mai ofera locuri de munca pe viata. Multi tineri cauta ceea ce percep ca fiind o cariera care inseamna ceva – si cred ca au dreptul sa obtina acest lucru – si vor lucra in joburi de scurta durata, timp in care vor cauta alte locuri in care sa isi indeplineasca ambitiile.''