Cafeaua la filtru este cea mai raspandita metoda de preparare in prezent, folosita indeosebi in Brazilia. Prin acest procedeu, apa fiarta curge peste cafeaua macinata mai grosier care se afla intr-un filtru de forma conica. Avantajul principal este ca atat hartia de filtru, cat si cafeaua folosita pot fi aruncate, fara a fi nevoie de curatarea aparatului. Cafeaua preparata la filtru are un corp mai usor, echilibrat, aciditate buna si nu are sedimente.
Cafeaua turceasca/araba, la ibric, este o metoda folosita cu preponderenta in Orientul Mijlociu, Grecia, Egipt, Armenia si Turcia. Apa, zaharul si cafeaua foarte bine macinata sunt fierte intr-un ibric pana dau in clocot de doua-trei ori. Rezultatul – o cafea foarte puternica din care lipsesc o parte dintre aromele delicate, dar care are un caimac bogat.
Metoda frantuzeasca („plunger”) extrage cele mai multe arome din boabele macinate. Cafeaua macinata grosier este introdusa in partea de jos a cafetierei incalzite in prealabil si peste ea se toarna apa fiebinte si se amesteca. Dupa 3-5 minute scufundatorul („the plunger”) este impins in jos pentru a separa cafeaua macinata de infuzie. Prin acest sistem de filtrare sunt pastrate uleiurile vegetale care dau aroma inconfundabila a cafelei proaspete.
Moka Express este cea mai populara metoda de preparare a cafelei in Italia. Recipientul folosit are doua compartimente de aluminiu legate intre ele. Apa rece este plasata in partea inferioara si, cand ajunge la momentul de fierbere, se ridica printr-un tub central peste cafeaua fin macinata, trece printr-un filtru si ajunge in compartimentul superior, fiind gata de servire. Beneficiul final: o aroma bogata, corp foarte puternic, fara caimac, dar si fara zat.
Prin procesul numit espresso, apa fiebinte, este fortata sub o presiune inalta prin cafeaua care a fost macinata intre fina si pudra. Din aparatul numit espresso cafeaua gata facuta curge direct in ceasca. Principala caracteristica a acestei cafele este crema de culoarea caramelului care se formeaza la suprafata. Datorita vitezei de preparare bautura contine cu 18% mai putina cafeina fata de cafeaua obtinuta prin celelalte procedee. Alte elemente definitorii ale cafelei espresso sunt: aroma intensa, gustul dulceag si aciditatea usoara.
Metoda la cana de preparare a cafelei este cea mai simpla dintre toate. Peste cafeaua macinata aproape grosier se adauga apa fierbinte si se lasa 3-5 minute pentru infuzie. Este similara metodei de preparare la cafetiera.
Experimenteaza aceste metode de preparare pentru a-ti gasi cafeaua care te reprezinta.
In cautarea cafelei perfecte iti recomandam Doncafé. Poti regasi gustul bogat al cafelei proaspat macinate in cele patru pachete speciale de la Elita, Elita Instant, Selected si Gold. Acest tip de cafea acopera o varietate de gusturi, este special creata atat pentru iubitorii de cafea Arabica sau Robusta, cat si pentru iubitorii de cafea prajita si macinata sau instant.
Fie ca-ti doresti dimineti energizante, un rasfat personal sau ocazia de a-i impresiona pe cei dragi, pachetele speciale, cu noua editie de cesti si cani de colectie, sunt solutia ideala.