Asa cum turistii s-au mai “subtiat”, cum lumea merge la cumparaturi…ceva mai selectiv, probabil ca si banii “in plus” au inceput sa se imputineze. Unii clienti o mai fac din obisnuinta, dar multi considera ca si-au adus deja aportul pentru faptul ca au ales sa consume/cumpere in acel local sau magazin. Si cred ca au dreptate. Cand dispar magazine si localuri in fiecare zi, din lipsa de clienti, din incapacitatea de a plati chiriile si salariile, vanazatorii ramasi ar putea sa aprecieze faptul ca mai au clienti inca.
Ce te faci insa cu cei care “iti impun” acel tip, bacsis sau cum vreti voi sa-i mai spuneti? Cand ti-l cer de la obraz si, daca te “miros” ei din start ca nu esti genul, te trateaza ca pe un gunoi? Nu, comparatia nu e nici deplasata, nici exagerata. Chiar asta e atitudinea cu care suntem “serviti” pentru faptul ca…nu facem multe parale.
In Grecia, spre exemplu, oamenii (grecii adica) nu prea sunt obisnuiti sa dea tips, sa lase bacsis. Ei considera ca si-au platit consumatia prin plata notei. Oare nu au dreptate? In definitiv, preturile produselor consumate sunt de zeci de ori mai mari decat in realitate. Deci, un profit exista din start. Si, daca in urma cu jumatate de an beai o cafea cu 5 euro si abia gaseai un loc la o cafenea sau terasa pe malul marii, acum te roaga sa ti-o serveasca cu 1.5 euro si iti mai dau si o sticla de apa “cadou”. Deci, daca la pretul acesta, muuuult diminuat ei au inca profit si isi permit sa iti ofere apa gratis, inseamna ca la vechiul pret, de 5 euro…? Si atunci? Merita sau mai merita acum sa lasi bani in plus fata de nota de plata?
Din nefericire, singura modalitate prin care au reusit patronii sa isi stimuleze angajatii sa isi faca treaba ca lumea si sa nu fure a fost sa le dea un salariu modic, iar adevaratul castig sa fie din bacsisurile clientilor. Cu cat iti faci treaba mai bine, servesti mai repede, esti mai dragut, zambesti mai mult, faci frumos, cu atat vei avea mai multe tips si vei castiga mai mult. E ca si cum s-ar incuraja si continua acel comportament din copilarie, in care unii parinti, pentru ca nu sunt capabili sa isi educe si sa isi controleze copiii, ii obisnuiesc sa reactioneze si sa relationeze pe baza de recompensa: iti dau asta, primesti asta, daca faci cealalta. De la aceasta metoda pana la cea pavloviana nu e cale foarte lunga.
Am mancat ieri la o taverna si, sotul meu, care de obicei nu prea lasa tips, se gandise sa o faca, chiar si acum, pe timp de criza. Mancarea a fost foarte buna, servirea la fel. Numai ca…la nota de plata a constatat ca bauturile fusesera taxate dublu din…greseala. Avand in vedere ca la ora respectiva eram singurii clienti, nu era nicio graba. Cum si de ce s-a facut acea greseala? Si uite asa, bunele intentii s-au dus pe apa sambetei. Mi-a spus, eu am vrut, dar daca el a gasit de cuvinta sa imi bage mana in buzunar, m-am lasat pagubas.
Cand concurenta e acerba, banii s-au imputinat, localuri sunt pe toate drumurile, iti mai permiti sa faci astfel de greseli? Aici, in Grecia, patronii sunt multumiti ca le calci pragul si mergi sa consumi de la ei si nu de la vecinul. Daca nu lasi bacsis, data viitoare, daca te recunosc, te servesc cu acelasi zambet pe buze si aceeasi multumire ca ai venit sa consumi tot la ei.
La italieni am vazut ca bacsisul e inclus in nota de plata si esti avertizat dinainte de treaba asta. Adica, vrei nu vrei, te-ai asezat la masa lor, platesti cei 15% (deci si procentul e stabilit tot de ei!!). Mie asta mi se pare un abuz. Eu ma simt pur si simplu agresata de un astfel de comportament. Oamenii tind sa plateasca in plus atunci cand au fost facuti sa se simta bine, cand le-a placut ce au consumat si cum au fost serviti. Dar lasa-i pe ei sa decida lucrul asta, nu le baga mana in buzunar! Nu mi se pare mare diferenta intre furt si un astfel de comportament. Si, n-ai de unde sa stii toate localurile din lume. Sa zicem ca intri intr-un local, imbiat de aromele care se strecoara prin usa de la intrare sau pentru ca ti-a placut locul, te asezi la masa, dupa care constati din start ca daca tot ai venit si vei consuma ceva, asta e acum, o sa platesti si in plus.
Nu, nu e corect! Si asa clientul plateste inzecit un meniu sau o bautura. Pentru faptul ca alege sa fie servit trebuie pedepsit la… buzunar?