Conform lui Hippocrate există 4 tipuri de personalitate, iată care sunt și cum influențează relația de cuplu:
1. Personalitatea sangvinică
Personalitatea sangvinică este caracterizată de optimism, extrovertism, veselie, încredere în sine. Sanguinii adoptă adesea o abordare ușoară a vieții și se bucură să socializeze cu ceilalți.
Ei sunt, de obicei, simpli și sunt buni să asculte nevoile altora. În timp ce acest lucru poate fi un atu într-o relație, sangvinicii pot fi uneori văzuți ca fugari sau iresponsabili.
Sangvinicii pot avea dificultăți în a-și respecta angajamentele și tind să petreacă mai mult timp concentrându-se pe activități distractive decât pe responsabilități practice.
Când este obosit, stresat sau sub presiune un sangvinic devine emoțional, cu capul în nori și incapabil să termine lucrurile.
2. Personalitatea colerică
Colericii sunt puternici, agresivi, duri, independenți, impulsivi. Personalitatea colerică este condusă și orientată spre obiective. Colericii sunt motivați de succes și au adesea o idee clară despre ceea ce vor să obțină în viață.De obicei sunt foarte încrezători și hotărâți, preferând să ia măsuri și să nu aștepte ca lucrurile să se întâmple.
Datorită ambiției și naturii lor asertive, colericii pot fi uneori văzuți ca șefi, ei pot încerca să-și domine partenerul și să dicteze termenii relației.
Când este obosit, stresat sau sub presiune un coleric poate deveni autoritar, nepăsător sau agresiv.
3. Personalitatea melancolică
Personalitatea melancolică este cunoscută pentru că este gânditoare, reflexivă, analitică și creativă. Melancolicii tind să fie tăcuți și rezervați, preferând să petreacă timpul singuri sau cu un grup mic de prieteni apropiați sau membri ai familiei. De obicei, sunt buni ascultători și iau decizii bine gândite, bazate pe o atenție atentă.
Cu toate acestea, tendința lor de a se îngrijora și de a rumina poate fi uneori un dezavantaj în relații.Colericii pot deveni preocupați de gânduri negative despre relație, ceea ce îi poate face să pară pesimiști sau dificil de mulțumit.
Când este obosit, stresat sau sub presiune un melancolic poate deveni rigid, pesimist și concentrat pe sine.
4. Personalitatea flegmatică
Flegmaticii sunt caracterizați ca fiind lenți, calmi, amabili, diplomați și flexibili. Cei cu personalitate flegmatică sunt, în general, răbdători și receptivi la nevoile altora, punând adesea relația pe primul loc. Sunt excelenți în rezolvarea problemelor și te poți baza pe ei în situații dificile.
Cu toate acestea, natura lor relaxată îi poate face să pară uneori nemulțumiți sau apatici. Ei pot evita conflictele sau conversațiile dure pentru a menține atmosferă pașnică, chiar dacă asta înseamnă să renunțe la satisfacerea nevoilor lor.
Când este obosit, stresat sau sub presiune un flegmatic poate deveni leneș și nu vrea să se ridice deloc din pat.
Înțelegându-ți propriul tip de personalitate, dar și celelalte tipuri care pot apărea în relații, vei dezvolta abilitățile necesare pentru a rezolva cu succesconflictele și pentru a construi o relație sănătoasă și împlinită cu partenerul tău. Dacă vrei să afli ce personalitate ai, mergi la un psiholog in Timisoara sau în orașul în care locuiești pentru a face câteva teste.