Cancerul uterin (cancerul endometrial)
Cancerul uterin afecteaza membrana interna a uterului. Printre factorii de risc ai cancerului uterin se numara afectiunile care cauzeaza cresterea nivelului de estrogen si anume: menstruatia precoce, menopauza intarziata, infertilitatea si obezitatea.
Primul simptom este sangerarea vaginala post menopauza. In cazul unei sangerari menstruale anormale trebuie sa te adresezi medicului tau. Diagnosticarea precoce a acestui tip de cancer se poate face cu ajutorul controalelor anuale de rutina.
In cazuri rare, cand se depisteaza in faza incipienta la femeile care doresc sa ramana insarcinate, acest tip de cancer poate fi tratat cu succes doar cu tratament medicamentos.
Femeile chiulesc de la acest test important pentru sanatatea lor
In cazul unei menstruatii neregulate sau a unei sangerari, boala poate fi in mod normal diagnosticata in stadiu incipient cu sanse mari de reusita a tratamentului. 85% dintre bolnavele de cancer uterin nu prezinta nicio problema asociata bolii. Operatia este, in general, suficienta. La un numar mic de paciente, poate fi necesara radioterapia sau chimioterapia.
Cancerul de col uterin
Cancerul de col uterin este o boala care poate fi prevenita. Inainte de dezvoltarea cancerului se pot identifica modificari ale celulelor de col. Intrucat peste 95% din cazurile depistate timpuriu pot fi videcate, diagnosticarea precoce si tratamentul sunt esentiale.
Esti fumatoare? Ce legatura exista intre tutun si infectia cu HPV
Acest lucru se realizeaza prin controale ginecologice regulate si teste de screening. Fiecare femeie cu varsta cuprinsa intre 21 si 65 ani trebuie sa mearga la control ginecologic si sa isi faca un test Papanicolau cel putin o data pe an. De asemenea, vacccinul HPV previne cancerul cervical in proportie de 80% pana la 100%.
Cancerul ovarian
Factorii de risc in dezvoltarea cancerului ovarian (al saptelea cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial, includ: varsta (peste 40 ani), daca pacienta nu a avut copii, dieta bogata in grasimi, folosirea pudrei de talc in regiunea genitala si un istoric familial al bolii. Riscul este diminuat de folosirea pastilelor contraceptive, nasteri si alaptat, extirparea uterului si a trompelor uterine.
Femeia care planuia sa moara pe 1 noiembrie si-a indeplinit dorinta
Din nefericire, 3 din 4 cazuri de cancer ovarian sunt diagnosticate intr-un stadiu avansat. In prezent, cea mai eficienta metoda de diagnosticare precoce o reprezinta controalele ginecologice regulate si o evaluare detaliata a istoricului familial al pacientei.
Standardul in tratamentul cancerului ovarian este o prima operatie realizata de un specialist in oncologie ginecologica, operatie ce nu a lasat nici o urma de cancer. Sursa: Dr. Cem Iyibozkurt din cadrul Liv Hospital Istanbul.
Citeste si: 5 factori care au impact asupra riscului de cancer la san
In viitor, tampoanele ti-ar putea salva viata! Afla cum e posibil