Se spune ca toamna este suportata mai greu de cei cu temperament coleric, iar trezitul greu dimineata, starile depresive, nervozitatea, anxietatea sau lipsa puterii de concentrare par sa ne bantuie pana in anotimpul rece al iernii. Toamna este un anotimp de tranzitie si de shimbare a bioritmurilor de vara spre cele ale anotimpului rece pentru fiecare dintre noi, de aceea este anotimpul ideal pentru curatarea atat a trupului cat si a spiritului.
Daca veti aplica urmatoarele sfaturi in dieta dumneavoastra in saptamanile care urmeaza, cu siguranta sistemul imunitar se va intari si va veti simti mai puternici si mai revigorati, chiar si atunci cand afara este foarte frig.
Cand temperatura scade gradual, sau mai mult atunci cand apar schimbari drastice de temperatura, exista consecinte negative asupra sanatatii si uneori pot aparea gripele sau bolile de sezon. Organele care trebuie protejate acum sunt plamanii si intestinul gros.
Daca in sezoanele de primavara- vara legumele potrivite pentru consum erau cele care cresc deasupra solului, acum cele preferate sunt cele care cresc in subsol precum cartofii, morcovii, telina radacina, napii, patrunjelul radacina si tuberculi, rizomi condimentari ca ghimbirul.
Toamna este anotimpul in care vom evita asocierile incorecte ale alimentelor. Atentie speciala atunci cand doriti sa combinati proteinele animale (carne, peste, branza) cu cereale (paine, orez, paste fainoase), deoarece aceasta alegere nu este deloc de dorit. Un mic secret pentru a usura digestia este sa consumati doar un singur aliment proteic concentrat la aceeasi masa.
Cateva din atractiile acestui anotimp sunt prazul, varza, conopida, broccoli, sfecla, perele, gutuile, dovleacul, fasolea boabe, mazarea boabe, lintea, nucile, varza de Bruxelles, andivele, feniculul, ciupercile, strugurii sau castanele comestibile si toate acestea sunt foarte recomandate pe durata acestui anotimp. Ele stimuleaza metabolismul, iar unele dintre ele sunt si diuretice.
Atunci cand vorbim de sfecla, ea poate fi consumata atat cruda in salate cat si coapta pentru un efect revitalizant si revigorant pe care il da. Este recomandata in mod special pentru cei anemici. Dovleacul, cu multiplele lui varietati, este bogat in carotenoizi si alti nutrienti valorosi care protejeaza ficatul, stomacul, vezicula biliara si prostata. Samburii de dovleac, de asemenea, consumati cruzi cu miere sunt un bun vermifug util in combaterea parazitilor intestinali si in preventia cancerului de prostata.
Strugurii sunt atractia acestui anotimp, insa nu trebuie consumati in exces, deoarece au un continut foarte mare de zahar. In mod special suferinzii de diabet vor consulta un medic inainte de a manca struguri. Ridichea alba, neagra, ghimbirul sau telina sunt extrem de benefice pentru buna functionare a ficatului, care este uzina de detoxifiere principala a organismului.
Asadar, cel mai important lucru de retinut este ca in anotimpul rece trebuie sa intram cu o zestre cat mai mare de vitamine, minerale, antioxidanti si alti fitonutrienti si cat mai putin intoxicati, pentru a face fata alimentelor grele si toxice din timpul iernii, precum si frigului si umiditatii. In mod special, sistemul imunitar trebuie fortificat in acest sezon prin consumul de fructe si legume, pentru a preintampina aparitia unor boli specifice iernii.
Toamna incepe primul mare post din cele patru anuale, si anume postul Craciunului, dar este extrem de important sa ne pregatim corpul si sistemul imunitar pentru a intra in acest post, ca sa avem putere sa ne ocupam si de suflet mai apoi!
Gheorghe Mencinicopschi