Odata ce ai intrat pe plaiurile sucevene, Bucovina te incanta cu peisajele, manastirile si cetatile impunatoare, pe care nu ai voie sa le ratezi.
Domeniile viticole, destinatii perfecte pentru toamna
Iti recomand sa iti incepi sejurul cu o plimbare la Cetatea de Scaun a Sucevei, care te va impresiona cu maretia sa, chiar daca, momentan, se afla in plin proces de restaurare. Incepand cu podul de lemn prin care se face accesul in interiorul cetatii si pana la privelistea pe care o ai daca te urci pe zidurile sale, totul te va fascina la acest loc, mai ales acum, cand natura l-a imbracat in nuante de toamna.
Daca ai ajuns la Cetate, plimba-te si pe aleile Muzeului Satului Bucovinean, care te va face sa te simti ca dupa o plimbare cu masina timpului. Autenticitatea locurilor in mod cert te va impresiona, la fel ca amabilitatea oamenilor.
Dupa ce ai parasit orasul Suceava, porneste la drum in directia Campulung Moldovenesc pentru a ajunge la Gura Humorului. N-ar strica sa te abati putin de la drum pentru a vizita Casa Memoriala Ciprian Porumbescu din satul cu acelasi nume. Casuta se afla intr-o livada si recostituie perfect aerul perioadei de final de secol al XIX-lea. Dupa ce ti-i bucurat sufletul cu aceasta mica oprire, poti reveni la drumul principal, care te va duce in satul Manastirea Humorului, situat in imediata apropiere a orasului Gura Humorului. Aici poti vizita Manastirea Humor, construita in anul 1530 in stil moldovenesc, specific ultimului deceniu de domnie al lui Stefan cel Mare.
Manastirea are un aspect impunator, accentuat si de usile si ferestrele de factura gotica. Turnul din curtea manastirii este construit in anul 1641 de catre domnitorul Vasile Lupu si era folosit ca loc de ascunzatoare, ferind aparatorii manastirii de catre invadatori.
Manastirea Voronet merita si ea toata atentia ta, fiind una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Stefan cel Mare. Ea a fost ridicata in anul 1488, iar constructia sa nu a durat mai mult de 3 luni si 3 saptamani. La fel ca si Manastirea Humorului, aceasta este inclusa in patrimoniul UNESCO, insa ce o face cu adevarat speciala este fresca exterioara, renumita pentru culoarea predominanta unica in lume: albastrul de Voronet. Misterul acestei nuante este inca studiat cu atentie de catre specialisti si este asemanat cu cerul Bucovinei pe timp de toamna, la culesul strugurilor.
Dupa ce parasesti Voronetul iti recomand sa iti indrepti pasii catre Manstirea Putna, cea mai falnica din intreaga Bucovina. Putna este prima, dar si cea mai mare manastire ctitorita de Stefan cel Mare. Legenda spune ca Stefan s-a hotarat sa faca o manastire si, pentru a se hotari asupra locului, s-a urcat pe cel mai inalt deal si a tras cu arcul. Acolo unde sageata a fost gasita a fost ridicat altarul.
Desigur, lacasele de cult nu sunt singurele locuri ce merita vazute in Bucovina in lunile de toamna, ci si rezervatiile naturale precum: Zona Carstica a Raraului, Rezervatia Pietrele Doamnei, Cheile Moara Dracului ori Codrul Secular Slatioara.
Citeste si: