Lucrari ale renumitilor pictori Nicolae Tonitza si Theodor Pallady vor fi expuse joi seara printre numeroase alte lucrari din consistenta colectie de altadata a lui Vsevolod Ciobanu - preot basarabean refugiat in 1944 la Craiova si apoi stabilit la Bucuresti, rafinat cunoscator si colectionar de arta. Panza intitulata „Roze”, o excelenta natura statica din opera lui Nicolae Tonitza se remarca prin puritatea coloritului – colorit ce se converteste in lumina, aureoland proaspetele flori albe de trandafir - nu este egalata decat de „sunetul” adanc, desprins din miscarea ampla a frunzisului, conferindu-se astfel un plus de plasticitate motivului.
Celelalte doua lucrari provenind din colectia Vsevolod Ciobanu sunt : „Peisaj” de Gheorghe Chirovici si „Peisaj cu case” semnat de Rudolf Schweitzer- Cumpana.
„Rozele” lui Tonitza isi afla un corespondent pe masura – ne referim la valoarea intrinseca a lucrarii - in „Natura statica cu evantai si cantalup” de Theodor Pallady, un ulei demn de cele mai rafinate coloristic picturi ale maestrului. Compozitia riguros geometrizata din acest tablou este „imblanzita” de gratiosul buchet de flori proiectat pe draperia alba –artificiu menit a exalta gama de rozuri violaceu si verzuri albastrii a inconfundabilei game cromatice a maestrului.
Din colectia Sica Alexandrescu provin alte doua opere de Pallady, care dezvaluie cunoscatorilor cealalta latura a creatiei artistului: grafica.
„La Rochelle” este o mica „veduta” insorita a portului francez, cu accent pe ambarcatiunea din prim-plan, in timp ce „Femeie cu oglinda” reaminteste binecunoscutele interioare cu personaje feminine din creatia palladiana.
„Primavara” de Traian Bradean, un peisaj datat 1989 si „Fazani pe masa verde „ de Ion Pacea, provin din colectia Dr. C. Georgescu din Urziceni, in timp ce lucrarile „La Mogosoaia” de Lucian Grigorescu si „Personaje” de Gheorghe Ionescu Sin au apartinut colectiei Dr. Filip.
Alte opere importante isi au obarsia in colectiile lui Ilie Mirea si Alexandru Lulescu ori provin pur si simplu din atelierele sau colectiile familiilor artistilor Aurel Bordenache, Ion Popescu Negreni si Alexandru Tipoia.
In actuala licitatie figureaza de asemenea opere ce au apartinut pictorilor care s-au afirmat la Tinerimea Artistica: Cecilia Cutescu Storck, Constantin Artachino, Ipolit Strambu si Nicolae Vermont.
Din creatia modernistilor – Michaela Eleutheriade, Gheorghe Vanatoru, Lucia Dem Balacescu, Stefan Dimitrescu - pot fi alese lucrari cu inalte calitati plastice, dupa cum numeroase nume ale artei contemporane figureaza cu opere remarcabile: Vasile Grigore, Dan Hatmanu, Alma Redlinger, Vladimir Predescu, George Apostu, Horia Bernea, etc.
Daca la toate acestea adaugam cateva exemplare din grafica unor Aman, Tonitza, Perahim, Chirnoaga, etc si o selectie rara din creatia sculptorului Borgo Prund (provenind din colectia familiei) putem afirma ca licitatia din 6 octombrie se anunta ca un eveniment cultural de exceptie.
www.goldart.ro