Fantezii sexuale avem cu totii. Nu pe toate le punem in practica, dar cu siguranta ne-am gandit la ele… cel putin o data in viata, fie ca ne place sa recunoastem sau nu! N-am sa reusesc niciodata sa inteleg (si crede-ma ca am incercat) de ce le place romanilor sa pozeze in sfinti, atata timp cat stim cu totii ca nu sunt! Bineinteles ca nu e o regula generala, adica exista si oameni care nu se feresc sa vorbeasca despre sex… un lucru absolut normal pe care toata lumea il practica! Acum nu spune nimeni ca ar trebui sa te urci pe Casa Poporului si sa iti strigi fanteziile sexuale in gura mare! Dar, totusi, e bine sa fii deschisa discutiilor si, in anumite contexte, sa nu negi niste lucruri evidente! Noi ne-am gandit asa… Sa facem un top 10 al celor mai des intalnite prejudecati sexuale, iar mai apoi sa o rugam pe Jeni Chiriac, psihosexolog la Clinica TerapiaM sa isi spuna parerea despre fiecare dintre ele. Zis si facut!
1. Sexul oral
“Poate constitui, impreuna cu sexul anal, o practica tabu in contextul debutului vietii sexuale, atunci cand asocierile cu mictiunea si defecarea pot trezi o atitudine retinuta sau ambivalenta, pe un fond conflictual.”, explica psihosexologul.
2. Sexul anal
“Este perceput din prisma persoanei posibil penetrate anal ca o practica invaziva, nefireasca cel mai adesea, generatoare de repulsie.”
3. Sexul in grup
Jeni Chiriac spune ca “el contravine presiunii sociale spre monogamie. Ca orice practica, sexul in grup la nivel de perceptie generala, adesea este vazut ca fiind ceva ce s-ar putea practica in afara unei relatii stabile de cuplu.”
4. Sexul in public
“Prejudecata oamenilor legata de sexul in plublic are legatura cu impactul pe care il au normele societatii in care traim. Adesea, oricat de atrasi am fi de interzis, de descarcarea de adrenalina, pentru multi chiar si tentativa poate avea un efect inhibitor.”
5. Sexul cu o persoana… de acelasi sex!
Parerea psihosexologului despre acest tip de sex este ca “specialistii acorda foarte mult credit orietarii sexuale cand vorbim despre aceasta practica. Ea poate sa fie o urmare a dorintei de a experimenta, a curiozitatii, insa adesea pentru multi contravine normelor educative, sistemului de valori in care au fost crescuti.6. Sexul de la prima intalnire
“Adesea nu poate fi pus pe seama unor sentimente profunde, ci mai mult se datoreaza atractiei si dorintei sexuale dintre cei doi, care se cer satisfacute. Nu putem spune ca este caracteristic unor persoane care nu se gandesc la consecintele actelor lor: concluzia este ca se poate intampla oricui si tine de context, nevoie si potentialul partener.”
7. Pornografia
“Sunt in mare parte agreate de catre barbati constituind un segment distinct al nevoilor lor de natura erotica. Numarul femeilor care se simt confortabil in contact cu aceste materiale putem spune ca este in crestere desi nu reprezinta o practica raspandita in randul acestora. Rezistentele pot aparea pe fondul neincrederii de sine si al competitivitatii mai mult sau mai putin constientizate”, afirma psihosexologul Jeni Chiriac.
8. Jucariile sexuale
“Dat fiind faptul ca am fost crescuti intr-un mediu in care jucariile sexuale nu aveau ce sa caute, adesea se poate interpreta prezenta acestora in dormitor ca pe o amenintare sau ca un scop in sine si nu ca pe un mijloc in atingerea ‘culmilor placerii’”.
9. Masturbarea
“Este o realitate a vietii noastre sexuale care isi face aparitia inca din primele momente ale devenirii noastre de sine pe plan sexual. Parintii, adesea pot indice copiilor lor sentimentul de vina, ambivalenta si tabu cand este vorba despre masturbare. Astfel unii dintre noi putem intampina probleme in a recunoaste aceasta nevoie in relatie cu noi insine sau in relatie cu ceilalti, in timp ce altii isi recunosc si isi asuma actul in sine. Masturbarea exista!”
10. Role playing
“Atata vreme cat tine de intimitatea celor doi nu se poate pune problema unor prejudecati. Dificultatile pot aparea pe fondul unei imagini de sine deficitare si nevoie de valorizare a propriei identitati exacerbate. In momentul in care suntem relaxati in ceea ce priveste cine suntem si ceea ce ne dorim, atunci ne putem permite sa experimentam diferite roluri. Totul pleaca de la a te simti bine in pielea ta si o buna cunoastere de sine, de aici se naste siguranta experimentarii, iesirii din cotidian. “
In concluzie, toate aceste lucruri fac parte din viata noastra si sunt absolut normale. Nu spune nimeni sa spui in gura mare daca le practici, insa parerea mea este ca ar trebui sa incetam sa ne mai ferim de ceea ce suntem cu adevarat. Pe forum, asteptam parerile voastre despre prejudecatile legate de sex.
Top 10 al prejudecatilor sexuale la romani
Atunci cand vine vorba de prejudecati in materie de sex, noi, romanii, suntem campioni. Exista o multime de lucruri pe care toata lumea le-a facut macar o data, iar daca nu le-a facut, macar s-a gandit cel putin o data la ele. Si atunci de ce suntem atat de “conservatori” cand trebuie sa vorbim deschis despre toate acestea?