Pentru a te ajuta, am alcătuit o listă cu 10 alimente care afectează smalțul dinților.
1. Afine
Afinele nu influențează sănătatea dinților în sine, dar îi colorează în albastru. Bineînțeles, acest lucru este evitat dacă le mănânci cu moderație, dar amatorii au recunoscut că li s-au îngălbenit dinții de la sucul afinelor.
2. Vin alb
Amatorii de vin alb se confruntă cu o mare dilemă când vine vorba să aleagă între vinul lor preferat și un smalț de invidiat. Dacă te confrunți cu această întrebare, ar fi bine pentru sănătatea ta să alegi a doua variantă, dacă nu vrei să-ți sensibilizezi dinții și să-i subțiezi.
3. Vin roșu
Vinul roșu afectează destul de puțin dinții, dar le schimbă totuși culoarea într-un gri deschis.
4. Chipsuri
Chipsurile sunt făcute din carbohidrați care se transformă în glucoză la contactul cu saliva. Acest lucru favorizează apariția cariilor și a tartrului, deci ține minte să te speli pe dinți după fiecare masă.
5. Gumă de mestecat
Deși variantele fără zahăr par a fi mai inofensive, cel mai mare pericol nu este zahărul ci influența asupra găurilor, a spațiilor dintre dinți și a coroanelor dentare. În plus, când mesteci gumă, crește producția de salivă, ceea ce creează un mediu alcalin care roade smalțul.
6. Popcorn
Orice film la cinematograf este însoțit de o pungă de floricele, dar ar trebui să te gândești mai bine înainte de a le consuma, pentru că orice pachet conține boabe care n-au explodat. Acestea strică dinții, îi subțiază și carbohidrații se transformă în glucoză dăunătoare.
7. Roșii
Precum citricele, roșiile sunt acide, acest lucru este valabil atât pentru cele proaspete cât și pentru diverse sosuri. Acidul atacă foarte mult dinții și crește sensibilitatea, așa că încearcă să gătești fără bulion.
8. Pâine, macaroane și cartofi
Alimentele care conțin mult amidon se lipesc de dinți și rămân în cavitatea bucală timp îndelungat. Amidonul grăbește formarea tartrului și se transformă în zahăr când intră în contact cu saliva, ceea ce duce către formarea cariilor și alte probleme serioase.
9. Mâncare uscată
De exemplu, merele și perele uscate sunt foarte dulci, în timp ce piersicile, prunele și alte fructe sunt periculoase din cauza texturii lor lipiciase. Acestea pur și simplu lipesc zahărul de dinții tăi, ceea ce conduce către carii și afectează smalțul dințiilor.
10. Ceai
Toată lumea știe că unele sortimente de ceai conțin cofeină, care are anumite efecte adverse asupra organismului, dar nu neapărat și asupra dinților. Deși există mai puțină fluorina în ceai decât în cafea, este suficientă încât să provoace multe pagube. Acest mineral din clasa halogenidelor este necesar pentru organismul uman, dar când este într-o cantitate prea mare, atacă oasele și dinții. Pentru a fi la adăpost, nu bea ceaiuri ieftine și nu depăși 4 cești pe zi.
Unii medici susțin că există o legătură între durerile de dinți și organele interne, De exemplu, dacă te dor caninii, ar trebui să te controlezi de colecist, dacă te dor incisivii, ar trebui să verifici dacă ai vreo afecțiune la stomac sau inimă.
Top 10 alimente care afectează dinții
Cu toții ne dorim să avem dantura sănătoasă și un zâmbet frumos și facem tot ceea ce putem pentru a ne asigura că așa este: mergem la dentist cu regularitate, mâncăm puține dulciuri și avem grijă la dietă. Cu toate acestea, alimentele care par a fi în regulă ajung, de obicei, să ne facă rău.