Ma gandeam zilele acestea, intr-un hypermarket, cat de mult s-au complicat vietile noastre si informatiile pe care le inmagazinam in epoca moderna, a civilizatiei contemporane. Ne complicam viata pentru a o simplifica, as defini eu „potopul" de informatii care ne invadeaza zi de zi. Daca ne pastram in domeniul „stiintei" nutritiei, vom „escalada" munti de informatii despre ceea ce inseamna „a manca corect si sanatos", si astfel „rosia" nu mai poate fi o rosie simpla, o banala legume, ci un element analizat in detaliu la miscroscopul stiintei nutritionale. Cu o simpla analiza, afli exact ce anume din rosie iti poate fi de folos in organism, ce anume dauneaza si ce anume trebuie sa „arunci" din ea. Cate calorii, grasimi saturate, monosaturate, polinesaturate, vitamine si alti nutrienti necesari functionarii corespunzatoare sau nu a organismului, toate acestea intr-o banala rosie pe care in perioada copilariei mele o devoram fara remuscare din gradina bunicii mele.
Acum insa, trebuie sa fiu atenta la fiecare leguma si fructa pe care o cumpar, nu toate sunt recomandate in diete, nu toate au continut caloric scazut, si asa mai departe. Atentia noastra la „prospect" este mult mai mare decat in trecut, pentru ca si modificarile „tehnologice" la care se preteaza realizarea unui preparat alimentar sunt mai complicate si nu intotdeauna benefice pentru organismul nostru.
Stim clar ca multe calorii pe zi inseamna multe kilograme in plus, si mai stim in mare si care sunt alimentele care le contin, dar nu am acordat foarte mare importanta grasimilor din alimente care nu se iau in calcul in numarul de calorii, ci separat. Ceea ce stiu cu siguranta este ca exista grasimi „bune" si grasimi „rele" pentru organismul nostru, si din punct de vedere al sanatatii si din punct de vedere dietetic, si mai stiu ca acelea rele trebuie evitate cu orice pret.
Daca stiu insa care sunt in mare alimentele calorice care ma ingrasa, nu stiu ce tip de grasimi se afla in ele, acest aspect fiind mult mai greu de dedus. De aceea, noi iti prezentam 10 produse pe care tu le consumi frecvent, delicioase si savuroase, si care ascund grasimi care ti-ar putea periclita greutatea. Daca o persoana trebuie sa consume in medie, aproximativ 2000 de calorii/zi, atunci cantitatea de grasime consumata/zi trebuie sa fie cam 20%-35% din totalul de calorii consumate. Asociatia Dieteticienilor Americani - ADA - recomanda 60 de grame de grasimi pe zi pentru o persoana cu o greutate medie, normala in raport cu inaltimea pe care o are. Exista si alimente care depasesc acest numar numai intr-o suta de grame din respectivul produs. Iata unele dintre ele:
1. Maioneza – este unul dintre alimentele „tricky" in alimentatia noastra. Stim ca e bogata in grasimi, dar gasim tot felul de artificii prin care sa facem din acest produs unul aparent „dietetic". Oricum ai face, maioneza are la baza compozitiei sale grasimea, si de aceasta nu scapi de dezavantajele ei indiferent de reteta acestui produs.
100 gr. maioneza – 79 gr. grasimi
Pont: nu trebuie sa amesteci salata neaparat cu maioneza, poti folosi un sos de soia si apoi sa adaugi un iaurt degresat complet in locul maionezei sau sos din branza cottage. Iti place maioneza in sandwich? Elimin-o pentru ca este daunatoare: mai bine adauga diverse mirodenii: ierburi, piper, legume: o felie de rosie, ardei, castravete; innobileaza sandwich-ul tau intr-un mod aromat si sanatos.
2. Nuci si alune – imi plac foarte mult alunele, dar am tendinta ca atunci cand am in fata un bol cu alune sa nu ma mai opresc, ceea ce nu este tocmai ok, pentru ca aceste alimente sunt foarte grase.
100 gr. alune macademia – 77 gr. grasime
Pont: alunele si nucile sunt in general integrate ca facand parte dintr-o dieta echilibrata, insa cantitatea lor trebuie sa fie moderata si sa nu lasam apetitul sa-si faca de cap ingerand cantitati nelimitate. Ele nu sunt alimente nesanatoase: desi cantitatea de grasimi pe suta de grame este foarte mare, alunele si nucile nu influenteaza nivelul colesterolului din sange si contine acizi grasi esentiali, benefici pentru organism. Totusi, sfatul este sa te limitezi la o mana de nuci sau alune pe saptamana, daca esti intr-un proces de slabire. De asemenea, alege tipurile mai slabe din punct de vedere al grasimii si inlocuieste alunele macademia cu arahide sau alune acaju.
3. Crema de lapte pentru cafea - in ultima perioada tot mai multa lume utilizeaza crema de lapte pentru a da gust cafelei. Desi se stie ca „black coffe" ofera adevaratul gust al cafelei, producatorii, dar si consumatorii nu se opresc din a crea tot soiul de adjuvanti artificiali ai gustului. Un astfel de artificiu comercial este si crema de lapte pentru cafea, un produs plin de grasimi saturate, extrem de nocive si cu efecte dezastruoase in primul rand asupra siluetei.
100 gr. crema lapte pentru cafea – 50 gr. grasime
Pont: este foarte simplu, aceasta crema este bazata in principiu pe lapte, deci ideal ar fi sa nu folosesti acest produs comercial plin de E-uri si grasimi „ascunse" si sa folosesti lapte simplu degresat; este la fel de bun.
4. Unt de arahide – desi nu este implementat in cultura alimentara a romanilor, este un aliment delicios, pe care personal il servesc cu placere dimineata. Are un gust delicios si este foarte hranitor.
100 gr unt de arahide - 50 gr grasime
Pont: untul de arahide este foarte bogat in general in zharuri, de aceea recomandarea este sa cauti in hypermaket varianta fara zahar, light; desi cantitatea de grasimi ramane aceeasi, este mai putin calorica si ajuta in procesul de slabire. Totusi, incearca sa nu depasesti cantitatea de 4 lingurite de unt pe saptamana.
5. Snacks-uri – yamiii, produsele de care sunt dependenta, imi plac foarte mult si sunt prima optiune atunci cand as „rontai" ceva. Sunt adevarate bombe calorice, si, pe langa acest lucru, ascund o cantitate mare de grasimi nocive pentru organism.
100 gr chips-uri din cartofi sau cartofi pai – 35 gr grasimi
Pont: exista o multime de produse care se incadreaza in categoria „snack-uri": popcorn, chips, crackers, mini bretzels, etc. Atunci cand mergi la shopping, citeste cu atentie informatiile referitoare la calorii, grasimi, valori nutritionale etc.; astfel de informatii difera de la brand la brand. Popcorn home-made este o optiune mult mai buna si mai sanatoasa decat alte forme de snacks-uri, nu trebuie decat sa te abtii sa adaugi deliciosul unt atunci cand il prepari: mananca doar cu sare, elimini astfel si calorii si grasimi.
6. Branza – delicioasa si in variate forme si tipuri pe piata. Care e utila pentru silueta noastra si care nu, nu prea stim, dar stim ca mai toate soiurile sunt delicii gustative.
100 gr branza cheddar – 33 gr grasime
Pont: alege variantele „low-fat" atunci cand cumperi branza, in locul celei cheddar, parmezan sau alte tipuri „grele" de branza. Incearca sa elimini din alimentatie preparate care au in compozitie o cantitate enorma de branza, ca pizza, unele sortimente de paste sau sandwich-uri cu branza, pregatite la toaster.
7. Carne rosie – in timp ce, spre deosebire de alte alimente din aceasta lista, carnea nu are in compozitie un procentaj foarte mare de grasime, problema devine cantitatea la o singura masa din aceasta carne.
100 gr. friptura de vaca la cuptor – 31. g grasimi
Pont: daca stii ca esti o consumatoare „infocata" a carnii, alege la cumparaturi carne slaba (vita, vanat) si incearca sa incluzi in alimentatia ta mai multa carne alba (peste si pui). Atunci cand gatesti carnea rosie, elimina toate partile grase de pe bucata pe care o gatesti si nu mai adauga nici un strop de ulei in prepararea ei. De asemenea, evita cat poti de mult alimentele din carne bogate in grasimi: salamul, carnatii, parizerul.
8. Placinte si foietaje – delicioase, gustoase, prepararte carora nu le pot rezista, orice ar fi. Totusi, veste proasta din partea specialistilor: o portie de placinta este mai grasa decat o portie de maioneza. Unele placinte si foietaje contin mai multe tipuri de grasimi saturate, nocive organismului nostru.
100 g placinta pui – 23 gr. grasimi
Pont: daca vrei sa slabesti, elimina complet foietajele, croissantele si alte tipuri de placinte din meniul tau. Inlocuieste-le cu diverse preparate din cereale integrale sau din faina de secara integrala. De asemenea si painea este un produs pe care trebuie sa il consumi cu moderatie, si chiar si atunci trebuie sa fie din faina integrala.
9. Prajelile – sunt o metoda rapida, dar periculoasa pentru silueta si sanatatea ta. Chiar si atunci cand prajesti in ulei „sanatos", valoarea calorica este aceeasi, dar si digestia este afectata
100 g gogosi – 2 gr grasimi
Pont: intotdeauna alege coptul, gratarul sau aburul in prepararea alimentelor, pentru un organism sanatos si armonios.
10. Avocado – ca si untul de arahide, avocado este un aliment neutilizat foarte mult in bucataria romaneasca, si totusi atat de hranitor si sanatos. Este unul dintre alimentele grase, pe care nu trebuie sa il ocolesti in meniul tau curent in nici un caz.
100 gr avocado – 17 gr grasime
Pont: desi este unul dintre alimentele care contin grasimi monosaturate, adica benefice organismului si care poate face parte dintr-o dieta echilibrata, totusi trebuie sa fii atenta la cantitatea consumata, deoarece ar putea crea ceva efecte nedorite asupra siluetei tale. Poti sa consumi un avocado de marime medie pe saptamana, evident necombinat cu maioneza. Mai bine, pentru o savoare placuta si un gust mai bun, adauga suc de lamaie.
Tu cum reusesti sa eviti astfel de grasimi?