1. Fortul Rosu (Delhi) – construita intre 1638 si 1648 de catre sahul Jahan, aceasta cetate spectaculoasa este punctul de reper a capitalei indiene. Se intinde pe o suprafata de 2 km si este inconjurata de ziduri masive, a caror inaltime variaza de la 18 la 33 de metri. Fortul a avut initial 14 porti dar acum au ramas doar portile Delhi si Lahore. In interior se afla o multime de structuri impozante, intre care si Jama Masjid, cea mai mar moschee indiana. In fiecare seara se organizeaza un spectacol de sunet si lumini, care prezinta in imagini semnificative istoria Indiei.
2. Tah Mahal (Agra) – una dintre cele 7 minuni ala lumii moderne, Taj Mahal este situat in orasul Agra. Constructia a fost ridicata de imparatul sah Jahan in memoria iubitei sale sotii, Mumtaz Mahal si a fost gata in anul 1653. 20.000 de muncitori au muncit zi si noapte vreme de 20 de ani pentru a-i oferi sahului un monument perfect, din marmura alba. Taj Mahal este, in fapt, un intreg complex ce adaposteste alte cateva constructii uimitoare – o moschee, o casa de rugaciuni, cateva gradini.
3. Qutab Minar (Delhi) – supranumit Pilonul Victoriei, Qutab Minar e una dintre principalele atractii ale orasului Delhi. Este un turn inalt de 72,5 metri, care domina zona si este vizibil de la mare distanta. Inceputul constructiei a fost facut de Qutab-ud-din Aibak, in anul 1199, dar acesta a murit cand fusese ridicat doar primul etaj. Fiul sau a ridicat etajele 2 si 3, celelalte doua fiind adaugate de catre Feroz Shah Tughlaq. Initial, turnul a fost construit in stil afgan insa de-a lungul timpului a suferit multe modificari arhitectonice. Pe peretii lui pot fi citite versete din Coran.
4. Templele Khajurano (Khajurano, Madhya Pradesh) – situate in regiunea Madhya, aceste temple sunt renumite pentru sculpturile lor erotice. Ele au fost construite de catre conducatorii Chandela, in timpul secolelor 9 si 10. Initial au fost 85 de temple insa in prezent au ramas doar 22, ce au fost impartite in trei zone: de est, de vest si de sud.
5. Pesterile elefantilor (Mumbai) – situate la doar 9 km de orasul Mumbai, aceste pesteri dateaza de pe vremea regilor Silhara (810-1260) si reprezinta locul in care arta indiana si-a gasit cel mai bun mijloc d ereprezentare, in special daca ne gandim la reliefurile masive din pestera centrala. In pesteri se gasesc o multime de sculpturi, reliefuri si chiar un micut templu din piatra, dedicat zeului Shiva.
Vezi mai multe in Dosarul Calatorii