1.Progeria: Imbatraneste de 8 ori mai repede decat un om normal
Progeria este o boala genetica extrem de rara care consta in accelerarea procesului de imbatranire. Boala afecteaza circa 1 din 8 milioane nou-nascuti. Boala a fost pentru prima oara descrisa de Dr. Jonathan Hutchinson, in 1886, si Dr. Hastings Gilord, in 1904. Copiii care sufera de aceasta afectiune nu deposesc in general mai mult de 12-13 ani, cand organismul lor arata si functioneaza ca la 80 ani, cu exceptia performantelor intelectuale, care se dezvolta in ritmul normal. Decesul apare prin complicatii ale aterosclerozei - fie infarct, fie accident cerebrovascular si nu exista tratament pentru aceasta boala.
2.Alergia la tehnologia moderna
Chiar daca nu va vine sa credeti ea exista, iar formele in care aceasta alergie se manifesta nu sunt deloc placute. Astfel, o britanica in varsta de 39 de ani a ajuns sa fie chinuita de tehnologia moderna. Debbie Bird nu se poate bucura insa de ele, pentru ca ii provoaca alergie. Alergia sa se manifesta prin aparitia unor iritatii dureroase, de culoarea rosie, iar pielea de la nivelul fruntii se inroseste si se inflameaza cam de trei ori cat este in mod normal. Femeia nu suporta campul electromagnetic produs de calculatoare, de telefoanele mobile, cuptoarele cu microunde si chiar de unele autovehicule. Desi a consultat numerosi doctori de specialitate, niciunul nu a stiut sa ii spuna ce are cu exactitate si mai ales sa ii prescrie vreun tip de tratament.
3.Sindromul Alice in Tara Minunilor
Sindromul a fost descris pentru prima data in 1955 de psihiatrul englez John Todd si a fost numit dupa cartea lui Lewis Carroll, Alice in Tara Minunilor. Aceasta tulburare, numita si micropsie, este o boala de tip neurologic ce afecteaza perceptia vizuala umana. Aceasta afectiune neurologica face ca obiectele din jur, dar si unele parti din corpul bolnavului sa para mai mici sau mai mari, mai apropiate sau mult indepartate fata de cum sunt ele in realitate. Cea mai mare parte a pacientilor care sufera de aceasta boala au avut in istoria familie cazuri de migrena, sau ei, sufera de aceasta boala. De cele mai multe ori sidromul este asociat cu halucinatii vizuale. Inca nu se stie exact originea bolii, insa sindromul Alice in Tara Minunilor poate aparea in caz de migrena, in urma crizelor de epilepsie, a unor tumori pe creier sau in urma administrarii de medicamente psihotrope.
4.Sindromul accentului strain
Persoanele afectate de aceasta maladie incep subit sa vorbeasca diferit, cu un accent strain - e cele mai multe ori dintr-o tara in care chiar nu au fost niciodata. Sindromul survine in general in urma unui accident vascular cerebral sau al unui traumatism cranian si poate fi cauzat de o leziune a centrului vorbirii care modifica viteza de elocutie, accentul si pronuntarea cuvintelor.
Boala a fost descrisa pentru prima data in 1907 de neurologul francez Perre Marie. Cel mai cunoscut caz al acestei boli este cel petrecut in anul 1941 in Norvegia, cand o tanara s-a trezit dupa un raid aerian cu un puternic accent german. Tanara a fost acuzata ulterior ca este spion german.
5.Frica de banane
Ati intels bine, exista chiar si fobia de banane care in prezent, afecteaza un numar crescut de persoane, in special femei. Astfel, pentru tanara britanica Fran Dando, in varsta de 21 ani, orice intalnirea cu o banana provoaca puseuri de frica irationala. Chiar si privitul unei simple banane, asezata intr-o farfurie pe masa, provoaca bolnavilor de bananofobie probleme serioase care includ tensiune crescuta, transpiratie abundenta si chiar voma.
6.Pica- dorinta necontrolata de a manca substante necomestibile
Persoanele diagnosticate cu pica au o dorinta necontrolata de a manca substante necomestibile cum ar fi pamant, hartie, chiar si metale sau excrementele unor animale. Desi se crede ca aceasta boala e legata de deficiente minerale, expertii nu au gasit o cauza reala sau un tratament. Boala se manifesta mai ales in cazul femeilor insarcinate si al copiilor din zonele cu nivel de trai scazut. De asemenea, pare sa aiba legatura cu o slaba activitate cerebrala, manifestandu-se in cazul a 60% dintre autisti.
7.Sindromul Excitarii Sexuale Persistente
Sindromul Excitarii Sexuale Persistente (PSAS) a fost pentru prima oara documentat de doctorul Sandara Leiblum in anul 2001. Cei care sufera de aceasta tulburare se afla in mod constant intr-o stare de excitare sexuala. Zona genitala este atat de sensibila incat anumite articole de vestimentatie sau pur si simplul statul pe scaun pot provoca excitatia, iar persoanele care sufera de aceasta afectiune au zilnic, zeci de orgasme spontane. Medicii inca n-au descoperit cauzele exacte ale acestei boli: sunt suspectate atat disfunctii la nivelul aparatului genital dar si deteriorari ale nervilor senzoriali.
8.Sindromul mainii straine
Bolnavii care sufera de aceasta afectiune au impresia ca una dintre maini este dominata de o forta exterioara, pe care nu o pot controla. Mana "straina" poate contracara miscarea celeilalte maini si nu poate fi controlata. Sindromul apare la pacientii care au fost operati pe creier sau au avut un accident vascular cerebral, cel mai adesea din cauza unei deconexiuni intre cele doua emisfere ale creierului.
9.Cataplexia, sau cum cazi din picioare de emotie
Cataplexia este boala care duce la disparitia brusca a tonusului muscular, antrenand cel mai des caderea subiectului. Cataplexia survine cu ocazia unor emotii puternice, agreabile sau neplacute, si dureaza, in general, de la cateva secunde pana la cateva minute.
Majoritatea cataplexicilor sufera si de narcolepsie, adica ii ia somnul fara sa-si dea seama.
10.Sexsomnia
Sexsomnia sau "sleep sex" este o tulburare a somnului, in urma careia unii oameni fac sex fara sa-si dea seama, in timp ce dorm. Cercetatorii canadieni au descoperit ca una din 12 persoane recunoaste ca s-a angajat sau a initiat o oarecare forma de activitate sexuala in timpul somnului. Expertii sunt de parere ca un asemenea comportament sexual, care se manifesta in timpul somnului, poate varia de la masturbare pana la contact fizic cu o alta persoana.