Sutienul
Se spune ca femeile au cautat diferite feluri de a-si sustine si ridica sanii din cele mai vechi timpuri. Si, intre 1500 si 1800, corsetele au fost cele care modelau silueta feminina si ridicau sanii.
Nu intamplator, femeile au fost cele care au transformat corsetul de odinioara in sutienul pe care il cunoastem. Astfel, in 1893 Marie Tucek a patentat un prim sutien, asemanator cu cel din zilele noastre. Iar in 1913 o americana mondena, Mary Phelps Jacob, a facut o inovatie destinata unei rochii de seara, realizand un sutien din doua batiste de matase si putina panglica. Si, pentru ca toate prietenele ei au fost incantate de idee, femeia si-a patentat ideea sub numele de "sutien fara spate". Putin mai tarziu, insa, ea a vandut ideea Companiei Warner Brothers pentru 1500 de dolari.
Prima care a inventat marimile sutienelor si cupelor a fost Ida Rosenthal in 1928, iar sistemul sau de referinta (bazat pe literele alfabetului) este folosit si astazi. Iar din 1937 Warner – compania careia Jacob ii vanduse inventia sa –a inceput sa foloseasca litele alfabetului pentru a descrie marimile sutienelor pe care le comercializa.
De atunci si pana in zilele noastre au fost confectionate sutiene care indeplinesc (aproape) toate dorintele femeilor in privinta sanilor.
Pilula contraceptiva
Descoperirea ce avea sa schimbe sexualitatea feminina si felul in care femeile se raportau la maternitate a fost lansata in 1960 in Statele Unite, urmand ca in anul urmator sa fie comercializata si in Marea Britanie. Datoram pilula contraceptiva biologului american dr. Gregory Pincus, expert in reproducerea feminina. Cu toate greutatile intampinate – de natura financiara, dar si neincrederea fata de aceasta descoperire a sa - norocul lui Pincus, si al femeilor, s-a schimbat atunci cand acesta a intalnit-o pe Margaret Sanger, o femeie catolica care milita pentru control asupra sarcinilor si pe prietena acesteia, feminista care avea sa suporte toate cheltuielile financiare ale proiectului, Katharine McCormack.
Si, cu toate ca o vreme - intre 1961 si 1967 - pastilele contraceptive au putut fi folosite numai de femeile casatorite si care aveau probleme ginecologice, revolutia sexuala care a avut loc intre anii '60 si '70 a condus la popularitatea tot mai mare a acestei masuri contraceptive, ajungandu-se ca in 2008 statisticile sa mentioneze peste 60 de milioane de femei din toata lumea care o utilizau.
Costum de baie in doua piese
Intr-o dupa amiaza de vara fierbinte, o piscina foarte populara din Paris s-a umplut, brusc, de zgomotele facute de aparatele de fotografiat care imortalizau o frumoasa tanara purtand primul costum de baie din doua piese, faimosul bikini.
Creatorul acestora era Louis Reard, un fost inginer auto si fiul patronului unui magazin de lenjerie, care observase ca fetele isi dadeau in jos costumele de baie dintr-o singura bucata pentru a se putea bronza. Designerul nu a gasit niciun model care sa imbrace costumul, asa ca a apelat la Micheline Bernardini, o stripteuza. Nu a avut nevoie de alta strategie de marketing (costumul a fost imediat interzis in Italia si Spania) decat de a-l vinde intr-o cutie de chibrituri impreuna cu sloganul "Nu e bikini daca nu il poti trece printr-o verigheta". Brigitte Bardot a fost una dintre primele vedete care l-au popularizat iar frantuzoaicele s-au grabit sa se bucure de noua libertate oferita de costumul de baie in doua piese.
Scutece de unica folosinta
Daca le vom intreba pe bunicile si mamele noastre cum s-au descurcat fara scutece de unica folosinta vom descoperi ca era extrem de obositor sa le spele si usuce atat de frecvent. Si, in 1964, o femeie casnica pe nume Marion Donovan, satula de cat de greu ii era sa schimbe scutecele micutului sau, a inventat prototipul pentru scutecele de unica folosinta.
Frigiderul
Ce altceva ar fi putut revolutiona lumea femeilor decat frigiderul care le-a oferit posibilitatea de nu mai gati in fiecare zi si de a putea conserva mancarea?
Pasii realizati de la prima demonstratie de inghetare –in anul 1748 de catre William Cullen la Universitatea din Glasgow – si pana la primele frigidere destinate maselor, in 1927 au fost marunti, dar extrem de importanti pentru dezvoltarea femeilor.
Epilator
Te scapa de parul nedorit si sunt destul de mici incat sa le poti lua cu tine in vacanta sau in calatorii. Epilatorul a fost comercializat pentru prima oara in Israel in 1986 si de atunci a fost perfectionat pana in zilele noastre. Extrem de folositor, nu-i asa?
Absorbante de unica folosinta
In timp ce vechilor greci li se atribuie inventarea primelor tampoane realizate din lemn si scame, primul absorbant intern a fost realizat in 1929. Aceasta descoperire a revolutionat lumea feminina si le-a permis acestora sa fie mai discrete cu privire la viata lor intima si sa fie mai active.
Masina de spalat vase
Masinile moderne de spalat sunt descendentele directe ale celor inventate in 1886 de catre Josephine Cochrane si prezentate in 1893 la Targul International din Chicago. Sa nu va inchipuiti, insa, ca era vorba despre o biata gospodina, pentru ca Cochrane era nepoata foarte bogatului inventator al vaporului cu aburi si nu spala niciodata vasele, ci doar se enerva ca servitorii care le spala le mai si ciobesc.
Masina de spalat rufe
Mai tii minte cat de greu este sa speli cateva cearceafuri sau o patura fara masina de spalat vase? Cred ca sunteti alaturi de mine in a multumi inca o data acestei inventii extrem de folositoare si care dateaza din 1916.
Mancarurile congelate
Nu stiu daca pe voi va bucura sau nu faptul ca puteti gasi fructe si legume congelate tot timpul anului, dar pe mine ma bucura foarte mult! Si cu toate ca inainte era extrem de dificil sa conservi anumite alimente, acum te poti bucura – ce-i drept, cu un efort financiar - de tot ceea ce iti doresti.
Spuneti-ne si voi care sunt descoperirile pe care credeti ca ar trebui sa le adaugam pe lista!