Alin Totorean are 41 de ani, este speolog, explorator, fotograf si reporter "Terra Magazin". A batut pamanutul in lung si-n lat. A traversat de unul singur cel mai arid desert din lume, Atacama, a traversat Mongolia, iar anul trecut a fost la un pas sa moara in desertul australian. In fiecare dintre locurile vizitate a gasit cate ceva special, iar zece dintre aceste locuri le descrie pentru cititoarele Feminis.ro.
1. Hampi - India
Este o mica asezare unde poti savura viata rurala, din Karnataka.
O barcuta de bambus te poarta pe malul celalalt al raului Tungabhadra. Treci printre oameni ce se imbaiaza si isi spala hainele, alaturi de elefantul Templului Virupaksha.
Ajungi pe cei 200 m ai stradutei principale... Iti poti lua 50 de banane cu un singur dolar... sau sa-ti astamperi setea cu laptele unei nuci de cocos, dupa ce ai mancat niste orez si un sos picant, intinse pe o frunza de bambus. Maimutele iti dau tarcoale iar vacile se plimba nestingherite. Cei ai locului isi vad de treburile zilnice, pe langa casa sau la munca campului.
In imprejurul micii asezari sunt imprastiate ruine de temple, palate, fortificatii si ziduri de aparare - ramasitele vechii capitale ale Indiei de Sud. Le gasesti printre colinele de stanca golasa si plantatiile de banani...
2. Isla del Sol - Lacul Titicaca, Bolivia
E locul unde regele Viracocha si primul incas, Manco Capac, impreuna cu sotia lui, Mama Ocllo, au aparut sub directul ordin al Soarelui...
Am intalnit multa liniste si pace pe aceasta insula, strajuita de inaltimile andine.
Nu exista poluare industriala... nu misca nici un mijloc de transport...
Rar cand se aude cate un zgomot...
Sunt doar oamenii locului, cu care te saluti.
Este un loc superb, unde te poti retrage cu adevarat...
3. Moon Valley - Desertul Atacama, Chile
Lasand in urma stradutele batute de vant si praf din San Pedro de Atacama, te indrepti catre Valea Lunii - o ingramadire de forme de eroziune, dune, canioane si tuneluri naturale, "rauri" si "munti" de sare. Pe vreo zece km patrati ai parte de un "adevarat" peisaj selenar... totul aratand ireal. Trebuie insa sa iei in detaliu tot acest haos... indraznind sa "pasesti pe Luna". Incearca sa-i descoperi ungherele si vei vedea chestii cu totul inedite. Asteapta inserarea acolo, pe Valea Lunii. Urca pe inaltimi si vei avea parte de un adevarat spectacol coloristic. Pe masura ce Soarele se ascunde dupa orizont, priveste metamorfoza peisajului in purpuriu, roz si auriu...
4. Kochi - India
Miresme exotice de condimente si parfumuri te insotesc pe stradute, pana pe malul Marii Laccadive. Urmareste "dansul" plaselor de pescuit chinezesti, insirate pe maluri... si schimba o vorba cu cei care le manevreaza, constientizandu-le efortul.
Mananca un peste prajit, abia prins, si participa seara la un spectacol de kathakali - o drama dansata.
Incepe o noua zi cu niste banane prajite si ia un vechi kettuvellam - o barca folosita anterior la transportul orezului - pentru o incursiune prin imprejurimi. Un paienjenis de canale, lacuri intinse si o puzderie de insulite, sunt cuprinse in intreaga zona. Lunecand incet pe luciul apei, in fata ochilor ti se perinda o vegetatie luxurianta. Cu greu, in ochiurile de vegetatie, zaresti case, oameni si animale. Dar coboara printre toate acestea si vei intalni o alta Indie, cu totul inedita.
5. Kings Canyon - Muntii George Gill, Australia
Iti ofera un decor impresionant - un hau adanc, flancat de ziduri de piatra, decorate cu scobituri si denivelari sapate de apa si vant. Copacei contorsionati ca niste bonsai se agata de orice crapatura. Jos, in asa numita Gradina a Edenului, cateva mici ochiuri de apa inghesuite intre pereti, dau o prospetime magica zonei.
Cu apa, vegetatie si umbra este un adevarat paradis printre deserturile din centrul Australiei.
Foto: Alin Totorean
Am ajuns in Fes - inima simbolica a Marocului, unul dintre vechile sale orase imperiale.
Principalul punct de interes de aici este medina, ce reprezinta partea veche a orasului. Este un fel de Sighisoara marocana, unul dintre cele mai vechi spatii medievale din lume locuite si in prezent, un loc inclus in Patrimoniul Mondial. Totul se intinde pe vreo trei km patrati, localnicii laudandu-se ca aici exista un labirint de 9000 de stradute. Ziduri impunatoare inconjoara locuinte, bazaruri si ateliere mestesugaresti, vopsitorii de piei, pravalioare si mici restaurante, moschei si mederse - colegii teologice.
In toate brosurile se recomanda sa apelezi la ajutorul unui ghid, pentru a te descurca in tot acest paienjenis, dar e de preferat sa descoperi totul pe indelete, de unul singur.
7. Jodhpur - India
"Orasul Albastru" este o incalceala de stradute cu mirosuri de betisoare parfumate si canale de scurgere, cu o lume pestrita ce misuna continuu, unde poti vedea la lucru tot felul de artizani si mestesugari, si unde poti cumpara la preturi bune, probabil ca tot ce iti trece prin cap. Casele vopsite in albastru - culoarea brahmanilor - se intrepatrund cu arhitectura masiva dar si delicata a palatelor. Toate acestea se afla in umbra Fortului Meherangarh - o resedinta a maharajahilor - poate cea mai impresionanta cetate din India.
Aici am baut cel mai bun lassi si am facut o prima incursiune in viata unei familii indiene.
Este un loc plin de culoare si exuberanta... un adevarat simbol al Rajasthanului.
8. Cinque Terre - Italia
Dealuri, stanci, Marea Ligurica, cinci mici asezari - incluse toate in Patrimoniul UNESCO...
Poteci firave, daltuite in piatra, te poarta de-a lungul peretilor inaltati direct din mare. Coborand trepte sapate in stanca, poti asculta susurul valurilor sau chiar inota printre ele. Vazute de la ceva distanta, cu casele inghesuite unele peste altele, fiecare dintre asezari par corpul unei singure fiinte...
Spre crestele dealurilor, e locul maslinilor si al teraselor cu vita-de-vie.
Iar oamenii te asteapta zambitori, sa savurezi un peste sau un vin de-al locului...
9. Cappadocia - Turcia
Ceva mai la sud-est de Ankara stiu un tinut ce pare desprins din basme...
Zeci de km patrati sunt intesati cu piramide si conuri de piatra, piloni si colti de stanca, care se inalta pe fundalul unor vai sterpe. Iar jocul culorilor confera locului un aspect si mai ireal.
Ca surpriza sa fie totala, in peretii acestor formatiuni stranii au fost sapate usi si ferestre, ce duc spre adevarate orase subterane.
Iti trebuie ceva timp sa strabati cotloanele inguste si intortocheate... si nu rata macar cateva din cele peste 2000 de biserici bizantine ascunse sub pamant.
10. San Gimignano - Italia
Peisajele, vinurile, bucataria traditionala si bogata incarcatura istorica fac din Toscana cea mai frumoasa regiune a Italiei.
Si de aici, mi-a cazut la suflet San Gimignano - "Manhattan"-ul medieval.
Denumit astfel datorita celor 14 turnuri - parand niste zgarie-nori - ce se inalta peste casele inghesuite spre varful unui deal. Si odata trecut dincolo de poarta, te poti intoarce in timp, cu sute de ani. Pasind pe dalele de piatra, te strecori printre zidurile inalte ale palatelor si vechilor locuinte, treci pe sub bolti arcuite si dai roata celor cateva piatete. Iar pentru a vedea totul de sus, urci 51 m in Torre Grossa - un turn construit in secolul XIII. De aici, unduirile dealurilor iti duc privirea pana departe in zare, peste satulete risipite printre maslini si vita-de-vie.
Alin Totorean, exploratorul aradean care a traversat de unul singur desertul Atacama, a facut in acest an o expeditie in Etiopia, in cadrul celei de-a IX-a etape a proiectului Descopera-ti Semenii. Destinatiile au fost propuse inainte de aceasta calatorie.
Foto: Alin Totorean