Coco Chanel
Probabil cea mai stilata femeie a tuturor timpurilor, Gabrielle “Coco” Chanel a rescris moda. A dovedit de la bun inceput ca nu va fi o femeie care sa poarte tinute pe care le are orice femeie in garderoba, de aceea a reinventat linia croielii la jacheta, a schimbat textura clasica cu jerseul, considerat un material ieftin si a tot continuat. Tot ea a introdus in moda fustele drepte – nu chiar ca fustele mini ale lui Mary Quant dar mai scurte decat orice s-a vazut pana in acel moment. De asemenea, tot ea a “furat” pantalonii barbatesti si i-a adaptat siluetei feminine. Ea considera ca femeile pot sa se simta confortabil, dar sa fie si elegante in acelasi timp, daca stiu cum sa aleaga un look minimalist. Multi credeau ca “mademoiselle” Coco depasise putin limitele normalitatii, pentru ca intotdeauna purta numai negru sau navy, un colier de perle, ruj rosu si o palarie cloche peste obisnuita tunsoare bob. Insa le-a demonstrat criticilor ca se inseala, dovedindu-si talentele in design si “distilandu-si” filosofia prin transformarea ei intr-un prim brand de moda global, responsabil pentru crearea unor premiere, inclunzand celebra “little black dress” (1926), un must-have si in prezent, si cel mai cautat parfum al tuturor timpurilor – Chanel No5 (1921). Nu la mult timp, doua filme aveau scenariul bazat pe stilul ei de viata bazat pe coptarea luxului.
Marlene Dietrich
Nicio femeie nu a reusit sa evidentieze stilul androgin, mai bine ca Marlene (nici macar Madonna). Era permanent constienta de imaginea ei si in ciuda faptului ca era mult mai apreciata decat orice model al perioadei, ea nu a avut o parere prea buna despre picioarele ei, de aceea a creat un stil care sa o scoata in evidenta si sa intoarca priviri. Cand a aparut prima data intr-un costum barbatesc si purtand o bereta, societatea din Paris, initial, au blamat-o, ca apoi sa o copieze. Costumele cu umeri inalti, masculine au devenit semnatura ei, alaturi de machiajul puternic. Majoritatea costumelor pe care le purta erau create de Elsa Schiaparelli, care a exagerat dimensiunea umerilor, declansand un nou trend. “Masculinitatea ei atragea femeile si sexualitatea ei, barbatii.”, o descria criticul britanic de teatru, Kenneth Tynan. Haina de blana, sprancenele subtiri, lip gloss, satinul negru si paltoanele lungi, pana la podea, sunt considerate “semnaturi” Marlene.
Katharine Hepburn
Trend alert: Femei cu pantaloni. “Incapatanata” Katharine Hepburn a scandalizat Hollywoodul, purtand ceea ce se considera socant, chiar imoral. A creat trendul “boy-girl chic”, doar aratand incredibil purtand un costum barbatesc. In acest mod, Katharine oferea femeilor optiunea de a purta si haine care nu evidentiaza decolteul si formele. “Sosetele sunt inventia diavolului,” ironiza actrita refuzul ei de a purta acest element vestimentar. Insa ea nu a reusit doar sa transforme pantalonii masculini intr-un must-have pentru femei, a devenit un model pentru femeia independenta, demonstrand ca orice femeie poate sa devina increzatoare si individualista cand vine vorba de stilul ei vestimentar. A detestat dintotdeauna aparitiile pe covorul rosu si nu s-a prezentat niciodata la o decernare de premii in ciuda faptului ca a castigat Oscarul pentru “Cea mai buna actrita” de patru ori. Dupa ce a primit o serie de titluri de la Consilul Designerilor din America, cu un an inainte de a deceda (la 96 de ani), Katharine glumea referitor la titlul de “original bag lady”.
Wallis Simpson
Nu a fost o frumusete conventionala, insa stilul ei impecabil de a se imbraca a ajutat-o sa iasa in evidenta. Wallis Simson a captat atentia cand a creat o criza constitutionala, convingandu-l pe mostenitorul la tron sa abdice. Probabil ducele a simtit ca si-a gasit jumatatea in frumoasa Wallis, care fusese divortata de trei ori si care tinea cont de tendintele modei intr-un mod feroce. De-a lungul decadelor, Wallis a adaptat cu grija fiecare tinuta pentru a-si pune in valoare formele frivole si intelegea cat de cruciala era eleganta. Purta tinutele lui Dior inca de la inceputul anilor ’50, in ’60 garderoba ei era creata de numeroase rochii A-line, iar in ’70 a transformat kaftanul si tinutele prinse in talie cu centura in tinute chic. Motto-ul ei legat de faptul ca nu poti sa fii niciodata prea bogata sau prea slaba, inca se aplica.
Jackie O.
Ochelarii, gentile, parul bine aranjat - Aceste indicii te pot duce cu gandul la o femeie stilata. Insa la un moment dat, te loveste. Este vorba despre Jackie O., trendsetterul tuturor timpurilor. Incepand cu rochiile geometrice, in culori pastelate, create de Oleg Cassini pana la palariile pillbox, toate erau purtate in era Primei Doamne. Chiar si dupa ce a devenit doamna Onassis in 1968, fustele ei gipsy, kaftanul, jeansi mulati si ochelarii mari au declansat adevarate valuri in tendintele vremii. Secretul nu consta in ce purta, ci in modul in care le purta. Mixul de culori, spectaculozitatea pieselor, mereu aranjata, combinarea brandurilor exclusiviste si bijuteriile de lux au transformat-o intr-o muza. Cu mult timp inainte de a deveni un adevarat trend, Jackie purta jeans Chanel si transforma designeri necunoscuti in celebritati peste noapte, doar purtandu-le colectiile (Lilly Pulitzer si Jack Rogers)
Grace Kelly
Le avea pe toate. O frumusete americana, cu proportii de model, roluri de invidiat in filmele vremii, un sex-appeal hipnotizant, un mariaj de poveste cu un print dintr-o monarhie de talie mica si o geanta Hermes ce ii purta numele. Dar in mare, Grace Kelly avea stil. Fie ca era vorba de platourile de filmare sau de viata dincolo de ecrane, Grace isi adapta look-ul unic – un mix intre preppy si senzualitate. Fost model, a simtit dragostea pentru haine inca de la prima prezentare. Directorul Alfred Hitchcock a angajat-o pe Edith Head, un designer de costume ce apartinea elitei, pentru a o convinge pe Grace sa nu joace intr-un show pe Broadway si sa accepte un rol in Rear Window. Cele mai bune momente ale modei, in care Grace Kelly magnetizeaza total privirile se afla in The Philadelphia Story, Mogambo si To Catch A Thief. Nu a aratat niciodata mai putin de perfect, chiar si cand adopta un stil casual. “The Hermes Kelly Bag” are o lista de asteptare creata de-a lungul a cinci decenii si inca se mai inscriu persoane care vor sa aiba macar o nepoata de-a lor o astfel de geanta-simbol.
Bianca Jagger
Cunoscuta pentru implicarea in campaniile pentru drepturile omului si pentru extravaganta stilului, Bianca Jagger si-a impregnat bine numele in moda. In timpul anilor 1970 si inceputul anilor ’80, Bianca facea cunoscut un stil care creeaza frenezie in acea vreme. Stilul androgin, rockish a transformat-o in cea mai controversata femeie a vremii. A creat un moment celebru cand s-a dus calare pe un cal alb la clubul de noapte Studio 54, unde avea loc o petrecere in cinstea ei. Emblematic a fost si costumul ivory Yves Saint Laurent pe care l-a purtat cand s-a casatorit cu Mick Jagger, in 1971. “Toata lumea considera ca am creat in mod deliberat o declaratie de moda cand am purtat o jacheta fara camasa, dar nu si-au dat seama ca eram insarcinata cu Jade (Jagger, designerul de bijuterii). Camasa era prea stramta.”, justifica Bianca motivul pentru care s-a imbracat doar cu o jacheta in partea superioara a corpului.
Debbie Harry
Moda nu a mai fost la fel cand s-a intersectat cu viziunea lui Debbie Harry. Debbie a respins rebeliunea minimalista a vremii si a creat un nou val de tendinte. Parul ei blond cu radacini negre, accesoriile cu insertii metalice au transformat moda de strada intr-o noua arta Rezultatul? A devenit un trendsetter in moda si in muzica datorita originalitatii si abordarii indraznete. Rareori, trece un sezon fara sa nu exista macar o singura pararela cu stilul ei vestimentar in colectia unui designer. Problema e ca nimeni si nimic nu va arata atat de bine ca ea.
Carine Roitfeld
In prezent, Carine este considerata cea mai stilish femeie din moda. Pana de curand, cand detinea titlul de editor sef la Vogue Franta, ea alegea care sunt cei mai buni designeri ai sezonului, imediat dupa ce le analiza colectiile in detaliu. Roitfeld-style – celebru pentru decolteul arhitectural, fustele elegante, tocurile inalte, machiaj smokey, coafura in stilul Iggy Pop, inventand glamourul grunge. Indiferent ce brand poarta, te socheaza prin prezenta. Poate de aceea era si cel mai bine platit stilist din lume. In ciuda faptului ca Anna Wintour e cunoscuta ca “Diavolul (care) se imbraca de la Prada”, stilul vestimentar al frantuzoaicei o pune in umbra
Kate Moss
Blugii mulati, parul dezordonat, modul in care isi alege si poarta jachetele si modul eclectic de a combina elementele vestimentare, au creat din Kate Moss o muza a modei. Parul blond, frumusetea a la Bardot si silueta androgina, o ajutau sa transforme orice tinuta in ceva extrem de chic. Cel mai predictabil lucru legat de stilul ei e ca nu poti anticipa urmatoarea miscare. Fara prea multe argumente, Kate Moss este considerata un trendsetter veritabil. Datorita lui Kate acum putem vorbi de moda pe fuga. Acele haine care par aruncate neglijent pe noi, in timp ce ne grabim sa iesim pe usa. Lipsa perfectiunii in tinuta, cu bretele care cad de pe umeri, jacheta descheiata, combinatiile de stiluri aflate in antiteza, creeaza o adevarat declaratie de stil.