Iata cateva dintre miturile pe care multe dintre noi le respectam cu strictete, fara sa stim cat sunt de false.
1. Carbohidratii ingrasa
Adevarul: Carbohidratii sunt considerati a fi spaima oricarei diete, dauneaza siluetei si te ingrasa. Insa nu este deloc asa! Consumul de carbohidrati iti da energia necesara pentru arderea caloriilor si iti protejeaza inima.
Sfat: Inlocuieste painea alba, cunoscuta pentru cantitatea ridicata de carbohidrati, cu paine din cereale integrale si paste din alac. De asemenea, este recomandat consumul de portii mici in cadrul fiecarei mese, cat sa iti dea energia necesara pe durata intregii zile.
2. Sucurile dietetice sunt sanatoase
Adevarul: Companiile producatoare de suc cheltuiesc milioane de dolari incercand sa ii convinga pe consumatori ca e mult mai sanatos pentru ei sa aleaga sucurile dietetice in locul celor cu zahar. Este adevarat faptul ca sucurile dietetice contin o cantitate redusa de calorii, dar in acelasi timp contin numeroase alte chimicale daunatoare, precum indulcitori artificiali, sodium si acid fosforic. Ba mai mult, numeroase studii au demonstrat faptul ca sucurile dietetice nu numai ca nu te ajuta sa slabesti, cum se presupune, dar chiar ingrasa.
Sfat: Stim ca iti va fi dificil, dar cel mai bine pentru tine este sa renunti definitiv la sucuri, si sa consumi doar apa si ceaiuri. Si sucurile de fructe sunt bune, dar si aceastea deseori contin o cantitate ridicata de calorii, asa ca incearca sa le bei cu moderatie.
3. Grasimile sunt daunatoare
Adevarul: Nu toate grasimile iti dauneaza. Exista grasimi nesaturate bune care sunt esentiale pentru sanatatea corpului tau, care ajuta la o buna functionare a celulelor si te protejeaza de unele boli. Aceste grasimi se gasesc de regula in alimente precum avocado, masline, peste si nuci. Uleiul de masline te ajuta chiar sa slabesti, in componenta sa regasindu-se acidul oleic, cunoscut pentru proprietatile sale benefice in arderea grasimilor.
Sfat: Alege sa consumi alimente bogate in grasimi nesaturate, cum ar fi produsele din carne, lactate si oua.
4. Lasatul de fumat ingrasa
Adevarul: Daca te lasi de fumat nu inseamna ca dupa aceea te vei ingrasa. Asta depinde de metabolismul fiecaruia, unii se pot ingrasa, in timp ce altii nu iau nici macar un gram in plus. Ba chiar, unele persoane si slabesc. Singurul lucru adevarat este faptul ca nicotina stimuleaza metabolismului pentru a arde caloriile, dar prea putin sesizabil. Unele persoane care se lasa de fumat se ingrasa, dar adevaratul motiv este pentru ca inlocuiesc fumatul cu mancatul.
Sfat: Daca vrei sa te lasi de fumat, incepe sa faci exercitii fizice, alege sa consumi alimente sanatoase si multe legume si fructe.
5. Mancatul noaptea ingrasa
Adevarul: Majoritatea nutritionistilor iti cer sa nu mananci dupa o anumita ora, dar adevarul este ca nu are nicio importanta la ce ora mananci. Ceea ce conteaza este calitatea si cantitatea produselor pe care le consumi. Motivul pentru care acest mit este considerat a fi adevarat, este pentru ca in general persoanele la dieta se abtin si mananca foarte putin in timpul zilei, chiar sar si peste unele mese, iar apoi seara infometate mananca cat pentru toata ziua.
Sfat: Mananca un mic dejun sanatos si un pranz satios. Asta iti va tine de foame intreaga zi si seara nu vei mai simti nevoia sa mananci mai mult. In ceea ce priveste arderea caloriilor din masa de seara, redu portiile de carbohidrati si consuma in schimb mai multe proteine si legume.
6. Salata este cea mai sanatoasa
Adevarul: Nu te lasa pacalita sa crezi ca salata este saraca in calorii si nu iti dauneaza siluetei. In cel mai bun caz, primesti doar un aport ridicat de vitamine. Salatele cu un dressing cu smantana, branza din abundenta, crutoane si bacon, sunt mult mai bogate in calorii, grasimi si sare, decat orice altceva.
Sfat: Alege sa consumi mai mult pui la gratar si peste, asezonate cu branza feta. Si din cand in cand, te poti rasfata cu un preparat care in mod normal iti este interzis. Si sa fim seriosi, sa mananci doar salate este incredibil de plictisitor.
7. Alimentele organice sunt mai sanatoase decat cele non-organice
Adevarul: Doar pentru ca unor alimente li se spune organice, nu inseamna ca sunt si diferite de cele non-organice. Termenul “organic” face referire la metodele agricole folosite in cultivarea alimentelor. In cazul celor non organice sunt folosite pesticide si fertilizatori artificiali. Poate ca cele organice sunt benefice mediului, dar nu si sanatatii tale. De asemenea, consumul de alimente organice nu presupune si un consum scazut de calorii. Multe dintre produsele organice, prajituri, batoane de cereale si iaurturi, sunt pline de grasimi, zahar si sare, si nu difera cu nimic de cele non organice.
Sfat: Verifica eticheta produselor si vezi cantitatea de calorii, spala fructele si legumele inainte de a le consuma.
8. "Saritul" peste mese te ajuta sa slabesti
Adevarul: Crezi ca daca "sari" peste micul dejun sau peste masa de pranz, si rabzi de foame toata ziua, vei reusi sa slabesti? Ei bine afla ca nu-i asa! Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, iti da energia necesara de-a lungul zilei, si iti stimuleaza metabolismul sa arda caloriile in exces. Sari peste una dintre mese si vei ajunge sa mananci mult mai mult. In plus, iti incetinesti metabolismul, incapabil sa mai arda caloriile.
Sfat: Nu sari peste mese! Asigura-te ca mananci sanatos, alege portii bogate in proteine si sarace in calorii. Daca ti se face foame intre mese, mananca ceva sanatos, fructe, nuci sau un iaurt.
9. Alimentele sanatoase nu ingrasa
Adevarul: Chiar daca sunt numeroase diete care iti recomanda sa mananci linistita cate legume si fructe doresti, afla ca asta nu inseamna ca iti face si bine. Caloriile tot calorii raman, indiferent de alimentele pe care le mananci, ar trebui sa o faci cu moderatie. Spre exemplu, este recomandat sa mananci la micul dejun un bol de cereale de ovaz. Daca vei exagera si vei manca patru boluri de cereale, si cantitatea de calorii consumate va fi de patru ori mai mare.
Sfat: Acorda o mare atentie portiilor si echilibreaza aportul de calorii necesare unei zi.
10. Mananca pentru doi cand esti insarcinata
Adevarul: Cunoastem cu toate mitul potrivit caruia femeile trebuie sa manance pentru doua persoane atunci cand sunt insarcinate, insa putine stiu cat este de fals. Este recomandat ca femeile sa isi mareasca consumul alimentar abia incepand cu cel de-al treilea trimestru al sarcinii, si sa consume in plus doar 200 de calorii pe zi.
Sfat: Mananca sanatos si bine, nu exagera. Ai grija sa respecti aportul zilnic de calorii.