Marina Almășan

Marina Almășan, un nou ordin de protecție împotriva lui...

Citeste mai mult»
serial

Serialele TV sud-coreene, potenţial "benefice" pentru...

Citeste mai mult»
monede

Un instalator descoperă 30 de kilograme de monede de aur,...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»

Top 10 teste medicale pentru femei

De în Sanatate 10 mar 2011
Fiecare dintre noi ar trebui sa acorde o mare importanta sanatatii proprii si sa mearga la control cel putin o data pe an. Este singura modalitate prin care putem sa ne ferim de numeroasele afectiuni.

Afla care sunt testele pe care fiecare femeie ar trebui sa le faca, indiferent de varsta.

1. Mamografia

Mamografia este o examinare importanta pentru depistarea unui posibil cancer la san. In proportie de 97% din femeile care sunt diagnosticate cu cancer in stadiu incipient reusesc sa invinga aceasta boala.

Incepand cu varsta de 20 de ani ar trebui sa mergi la control, unde un doctor sa-ti examineze sanii, iar mai apoi, incepand cu varsta de 40 de ani, ar trebui sa faci cate o mamografie pe an.

Daca la mamografie, reiese o anomalie, cum ar fi un nodul, atunci doctorul iti va cere sa faci un test cu ultrasunete sau un test IRM (Imagistica prin Rezonanta Magnetica). In functie de rezultatul obtinut, depinde apoi daca este necesara o biopsie.

2. Testul Papanicolau

Acest test este metoda cea mai sigura de  a descoperi la timp un posibil cancer de col uterin. In ultimii 50 de ani, rata mortalitatii cauzata de aceasta boala a scazut cu mai mult de 74%, si asta datorita acestui test.

Iti poti face un test control incepand cu varsta de 21 de ani, si chiar daca rezultatul a fost unul negativ, trebuie sa continui sa faci testul in fiecare an. In cazul persoanelor fumatoare sau in cazul celor  infectate cu virusul HIV, este recomandat ca acest test sa fie facut de cel putin o data pe an.

Daca in urma testului doctorul sesizeaza o anomalie a celulelor cervicale, ti se va cere sa faci un test HPV (Virusul Papiloma Uman). Daca rezultatul este pozitiv vei face o colposcopie, in urma careia se hotaraste daca vei avea nevoie mai departe si de o biopsie.

3. Examinarea alunitelor

Aceasta examinare este importanta pentru depistarea cancerului de piele, considerat a fi printre cele mai frecvente tipuri de cancer intalnite in cazul femeilor de peste 30 de ani. Depistat  insa la timp, acest tip de cancer poate fi vindecat 100%.

Este recomandat sa faci acest test o data pe an, incepand cu varsta de 30 de ani, sau chiar si mai devreme daca obisnuiesti sa te expui la soare perioade indelungate de timp. Este obligatoriu de doua ori pe an in cazul persoanelor cu un risc ridicat, cum ar fi persoanele cu multe alunite pe corp, persoanelor roscate sau blonde, cu pistrui si pielea alba, sau persoanele cu antecedente in familie.

Daca in urma controlului de rutina, medicul observa anumite alunite care au un aspect neobisnuit, va preleva o cantitate mica de tesut pe care o va trimite la laborator. Apoi in functie de rezultate, se poate opta pentru inlaturarea alunitei respective si se urmeaza un tratament.

4. Analiza lipidelor

Una dintre metodelele cele mai sigure de a descoperi posibilele afectiuni de inima, este analiza colesterolului. O cantitate ridicata de colesterol creste sansa unui atac de cord sau infarct.

Ar trebui sa incepi sa iti faci aceste analize incepand cu varsta de 20 de ani, indiferent daca suferi sau nu de inima, sau daca ai antecedente in familie. Daca rezultatele sunt normale atunci poti merge la control o data la cinci ani pana la varsta de 45 de ani. Incepand cu aceasta varsta trebuie sa mergi la control anual.

In cazul persoanelor care sufera de inima si care au valoarea colesterolului de peste 200, este recomandat sa mearga in fiecare an la control.

Daca in urma analizelor, reiese ca ai o cantitate ridicata de colesterol, ar trebui sa faci cateva schimbari in ceea ce priveste dieta si sa faci mai multe exercitii fizice.

5. Teste pentru inima

Este important sa faci aceste teste, pentru a te asigura ca nu suferi de nicio afectiune a  inimii, principala cauza a decesului la femei. 64% din femei isi pierd viata in urma unui stop cardiac, fara niciun simptom resimtit inainte.

Ar trebui sa faci aceste teste incepand cu varsta de 20 de ani. Sunt foarte importante mai ales in cazul in care ai in familie persoane care sufera de hipertensiune, daca ai in jur de 45 de ani sau mai mult, daca esti o persoana supraponderala sau daca fumezi.

Este recomandat sa faci un control in fiecare an, pentru ca medicul sa iti verifice tensiunea si sa te consulte pentru a depista, daca este cazul, bataile neregulate ale inimii. Daca ai probleme cu respiratia si simti cum te sufoci, sau simti o durere in piept, trebuie sa te adresezi cat mai repede unui medic cardiolog.

6. Control oftalmologic

Este recomandat sa mergi la un control oftalmologic pentru a evita posibilele afectiuni si tulburari ale vederii, cum ar fi cataracta sau glaucomul. Cel din urma este si cel mai dificil de tratat, duce la pierderea vederii, insa in cazul in care este depistat la timp, poate fi tratat si tinut sub control.

Chiar daca nu ai avut pana acum probleme cu vederea, ar trebui sa mergi la obisnuitele controale de rutina. Incepand cu varsta de 40 de ani, este necesar  un control o data la doi ani. Sunt obligatorii aceste controale in cazurile in care aveti antecedente in familie, daca suferiti de diabet,  sau daca luati steroizi. In cazul persoanelor care poarta lentile de contact, acestea ar trebui sa mearga la medic cel putin o data pe an.

In urma controlului oftalmologic, daca ai vederea afectata, cu siguranta iti va fi recomandat sa porti ochelari de vedere, sau lentile de contact, iar in cazul in care este depistat un glaucom, iti va fi prescris un tratament cu picaturi. Daca nu sunt observate imbunatatiri, se poate ajunge la operatia cu laser.

7. Control stomatologic

Mersul regulat la dentist este important pentru depistarea la timp a unui posibil cancer oral, unul dintre cele mai cunoscute tipuri de cancer si pentru a evita afectiunile ale gingiilor si cariile.

Primul control la dentist ar trebui sa inceapa inca din copilarie, chiar de la varsta de doar 6 luni, cand apar primii dinti de lapte. Un control stomatologic ar trebui facut de doua ori pe an, insotit de un detartraj.  Femeile insarcinate si cele care iau pastile contraceptive sunt predispuse la inflamatii ale gingiilor, iar persoanele fumatoare si consumatoare de alcool, sunt predispuse aparitiei cancerului oral.

In cazul afectiunilor  gingiilor cu siguranta medicul dentist iti va cere sa vii mult mai des la control, sau daca in urma controlului reies anumite anomalii ale tesutului, este recomandat sa faci o biopsie.

8. Audiograma

Este important ca in fiecare an sa iti faci o audiograma, pentru a depista din timp orice afectiune a auzului.

Daca ti se intampla sa ai dificultati in a ii a uzi pe ceilalti, daca iti simti urechile infundate sau daca ai antecedente in familie, nu ar trebui sa mai stai pe ganduri si sa te prezinti cat mai repede la control. Otoscreloza este o afectiune genetica, care presupune aparitia unor modificari osoase la nivelul capsulei otice, blocand articulatia dintre scarita si urechea interna. Aceasta afectiune duce treptat la pierderea auzului si se intalneste in cele mai dese cazuri la femei, in special la femeile insarcinate sau cu varsta cuprinsa intre 15 -30 de ani.

In urma audiogramei, daca aceasta reiese normala, singurul lucru pe care va trebui apoi sa-l faci, va fi sa repeti testul o data la doi ani. Dar daca sunt sesizate anumite anomalii, atunci vei fi nevoita sa ceri ajutorul unui medic specializat.

9. Colonoscopie

Acest test este important in depistarea cancerului de colon chiar inainte de aparitia simptomelor. Descoperita din timp, aceasta afectiune este tratabila si vindecabila.

Potrivit medicilor, varsta potrivita pentru primul test de colonoscopie este in jur de 50 de ani. In cazul in care unul dintre parinti, sau unul dintre frati, sufera de aceasta afectiune, atunci sansele de a suferi si tu de aceasta boala sunt mult mai ridicate. Este bine sa mergi la doctor pentru un control imediat ce ei au fost diagnosticati cu aceasta afectiune.

Daca in urma controlului, sunt depistate malformatii ale tesutului atunci urmatorul pas va fi biopsia, si in functie de rezultat se poate opta daca este cazul, pentru operatie sau doar un control de rutina odata la trei ani.

10. Controlul mineralelor din sistemul osos

Acest test este important pentru a descoperi daca esti predispusa afectiunii numite osteoporoza. Aceasta boala este supranumita si “hotul tacut” pentru ca poate slabi oasele timp de ani de zile fara sa fie detectata. Daca la inceput se manifesta doar prin incovoierea spatelui, cu timpul pot aparea complicatii tot mai grave, cum este de exemplu fractura de col femural. Vestea buna este ca osteoporoza este o boala tratabila, dar mai ales prevenibila, atat timp cat sunt semnalate simptomele inca de la inceput.

Este recomandat sa faci primul test in jurul varstei de 55 -60 de ani, urmand ca apoi odata la fiecare 5 ani sa repeti testul. Femeile pierd in jur de 30% din masa osoasa in trei, respectiv sapte ani, de la instalarea menopauzei. Este neaparat nevoie sa faci acest test in cazul in care ai fumat, ai suferit anumite fracturi, sau ai antecedente in familie.

In cazul in care in urma analizei, reiese ca suferi de aceasta afectiune si ai o cantitate redusa a mineralelor din sistemul osos, doctorul iti va cere sa consumi in jur de 1000 de mg. de calciu in fiecare zi, fara nicio abatere. Si pe langa tratament iti va fi benefic sa te antrenezi zilnic si sa faci exercitii.

Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

(21.03.2011, 11:52)
la testul papanicolau nu este vorba de colonoscopie(explorarea endoscopica a colonului) ceea ce se face la proctolog si nu la ginecolog ci de colposcopie(explorarea endoscopica a vaginului si colului uterin,endo si exo cervix)
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 noi