Si nu ne referim la orice filme romanesti, ci la acele productii care au atras atentia criticilor de profil, care au luat premii la festivaluri si care au ramas in atentia noastra sub numele de "filme din noul val cinematografic".
Predictii Oscar 2015 - Filmele favorite ale criticilor
Inspirandu-ne dupa un top realizat de cei de la tasteofcinema.com, iti prezentam astazi cele mai bune filme romanesti din noul val cinematografic pe care merita sa le vezi de 1 decembrie, cu ocazia Zilei nationale a Romaniei. Asa ca, fie ca iti cumperi sau iti inchiriezi un DVD, sarbatoreste 1 decembrie intr-un stil romanesc.
1. Dupa dealuri (2012), regia Cristian Mungiu
"Dupa dealuri" spune povestea a doua fete care au crescut impreuna si care se reintalnesc dupa cativa ani de despartire. Alina (Cristina Flutur) se intoarce din Germania sa o ia cu ea pe Voichita (Cosmina Stratan), prietena ei din copilarie de care se simte inca foarte atasata. Voichita si-a gasit insa calea in credinta, iar maicile printre care traieste la manastire tin locul familiei pe care nu a avut-o niciodata. Alina lupta cu toate puterile sa recastige afectiunea Voichitei, facandu-i pe cei din jur sa se intrebe de unde vine forta care o anima. TOP 25 cele mai bune de filme regizate de femei
2. Pozitia copilului (2013), regia Calin Peter Netzer
Filmul relateaza relatia dintre o mama dominatoare (Luminita Gheorghiu) si fiul ei adult (Bogdan Dumitrache). "Pozitia copilului" este un film despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste, despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii copiilor. In acelasi timp, pelicula este o radiografie a "high-class-ului" romanesc contemporan, abordand subiecte precum traficul de influenta si coruptia la nivel mic in institutiile de baza ale societatii. 3 lectii de viata pe care le inveti din Game of Thrones
3. "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" (2007), regia Cristian Mungiu
Otilia si Gabita impart aceeasi camera dintr-un camin studentesc. Ele sunt colege la universitatea dintr-un oras din Romania, in timpul ultimilor ani ai regimului comunist. Otilia inchiriaza o camera intr-un hotel ieftin. Dupa-amiaza, ea si Gabita se vor intalni cu un anumit domn Bebe: Gabita este insarcinata, avortul este ilegal si niciuna dintre ele n-a mai trecut prin asa ceva pana acum.
4. "Marti, dupa Craciun" (2010), regia Radu Muntean
Paul Hanganu e casatorit cu Adriana de zece ani. Au o fetita de opt ani, Mara. De sase luni, Paul are o relatie extra-conjugala cu Raluca, medic dentist. Barbatul, care se lupta sa gaseasca timp pentru Raluca, familie si goana dupa cumparaturi, decide sa-si duca fiica la dentist inca o data inainte de Craciun. O schimbare neasteptata in programul Adrianei le aduce pe cele doua femei in aceeasi incapere pentru prima oara. Iar intalnirea il obliga pe Paul sa ia o decizie dificila. 5 filme regizate de Lars von Trier pe care trebuie sa le vezi
5. "Politist, adjectiv" (2009), regia Corneliu Porumboiu
Cristi (interpretat de Dragos Bucur), un politist dintr-un orasel de provincie, ajunge sa-si piarda credinta in lege. Variety lauda pelicula regizata de Corneliu Porumboiu si spune ca noul val al cinematografiei romane castiga si mai mult prestigiu cu acest proiect. Filmul are ca subiect un politist contemporan care supravegheaza neintentionat un tanar banuit ca vinde droguri si care ia lucrurile la alt nivel, tintind spre un intelect si o intelegere profunda a limbajului in termeni ai autoritatii si produsul totalitarismului.
6. "A fost sau n-a fost?" (2006), regia Corneliu Porumboiu
Intr-un orasel linistit la est de capitala, la 16 ani de la Revolutia din 1989, Jderescu, patronul unui post TV local are doi invitati pentru a-si impartasi amintirile gloriei lor de revolutionari. Unul este Piscoci, un batrin pensionar, si uneori Mos Craciun, celalalt Manescu, este un profesor de istorie care tocmai si-a platit datoriile pe bautura cu intreg salariul. Alaturi de Piscoci si de Manescu, vrea sa raspunda la o intrebare care de 16 ani nu-si gaseste raspunsul: "A fost sau n-a fost revolutie in orasul lor?". Impreuna, cei trei isi vor aminti ziua in care au iesit in piata orasului strigand "Jos Ceausescu".
7. "Restul e tacere" (2008), regia Nae Caranfil
Tanarul Grig este fiul unei vedete a Teatrului National, acum aproape 100 de ani. Dar bilantul sau este oarecum dezamagitor. Prea scund pentru scena, prea timid cu femeile, excesiv in stilul de viata, fiul e pe cale sa comita greseala capitala, pacatul de neiertat in ochii tatalui: vrea sa regizeze un film de cinema. Il viseaza ca pe cel mai grandios si mai lung film realizat vreodata. Va fi reconstitutirea fidela a razboiului cu turcii, prin care Romania isi cucerise independenta cu 35 de ani in urma.
8. "Toata lumea din familia noastra" (2012), regia Radu Jude
Marius (Serban Pavlu) e un barbat divortat, care asteapta cu nerabdare zilele pe care le poate petrece alaturi de fetita lui, Sofia. Din pacate, fosta sotie, Otilia (Mihaela Sirbu), are un punct de vedere diferit asupra relatiei pe care fetita ar trebui s-o aiba cu tatal ei si face tot posibilul pentru a anula planurile acestuia de a petrece o vacanta fericita cu ea, la mare. Filmul este spectacolul reprosurilor defulate, al frustrarilor care erup, al meschinariilor vitriolante si al violentei verbale care se amplifica, generand violenta fizica. 20 de filme despre criminalitate, bazate pe fapte adevarate
9. "Moartea domnului Lazarescu" (2005), regia Cristi Puiu
Un batran de 63 de ani, domnul Lazarescu, locuieste intr-un apartament de bloc. Simtindu-se rau, batranul cheama salvarea. Dupa ce il consulta si il suspecteaza de cancer de colon, medicul decide sa-l interneze. La spital intervin alte prioritati si batranul, care e presupus a fi alcoolic, este dus la alt spital, apoi la altul. Ceea ce parea la inceput o simpla formalitate - consultarea si supraveghearea unui batran - se transforma intr-un cosmar.
10. "Francesca" (2009), regia Bobby Paunescu
Francesca (Monica Barladeanu) este o tanara educatoare care viseaza sa plece in Italia. Aflata in cautarea unei vieti mai bune, ea este pregatita sa infrunte orice, chiar si retinerile apropiatilor sai. Planul este ca Mita (Doru Boguta), iubitul ei, sa ajunga si el in Italia, de indata ce-si va fi incheiat micile afaceri din Romania. Numai ca evenimentele se precipita intr-un mod nefericit si prioritatile se schimba.
11. "Principii de viata" (2010), regia Constantin Popescu Jr.
Velicanu se considera un barbat implinit. Are bani, o vila noua, s-a casatorit cu o femeie tanara care i-a nascut un copil si are un fiu dintr-o casatorie anterioara. Inainte de vacanta, trebuie sa lase totul in ordine, dar lucrurile incep sa se complice. Criza de la sfarsitul zilei il face sa se intrebe daca este intr-adevar atat de fericit si implinit.
12. "Despre oameni si melci" (2012), regia Tudor Giurgiu
Actiunea se petrece in anul 1992, la Campulung Muscel. Fabrica de masini ARO a dat faliment si urmeaza sa fie privatizata. George Petrescu, liderul de sindicat traieste cu o suma modica lunara, la fel ca toti ceilalti muncitori din oras. Intr-o noapte, el vede o reclama la televizor despre o banca de sperma care plateste 50 dolari pentru fiecare donatie. Asa ii vine ideea nebuneasca de a salva fabrica si locurile de munca ale colegilor sai.
13. "Eu cand vreau sa fluier, fluier" (2010), regia Florin Serban
Dupa patru ani petrecuti in penitenciar, Silviu (de George Pistereanu) a avansat in ierarhia de dormitor, devenind Jupan. Cu 2 saptamani inainte de eliberare, primeste o vizita neasteptata. El afla ca mama lui s-a intors acasa din Italia si vrea sa il ia pe fratele lui mai mic. Tanarul are cinci zile sa gaseasca o solutie. Tot acum el se indragosteste de o studenta la Sociologie, Ana (Ada Condeescu), venita in practica la penitenciar.
Surse: cinemagia.ro, tasteofcinema.com.