Un german, pe nume Jens Priewe, care a scris mai multe lucrari pe tema vinurilor ,a avut curiozitatea sa faca o statistica cu cele mai bine vandute 30 de vinuri la preturi record, mai ales la case de licitatii. Priewe nu pretinde ca acestea ar fi cele mai bune vinuri, dar lista constituie un Top 30 care cuprinde nume de mare marca. Si iata cum arata aceasta lista in care ordinea se pare ca este in functie de tara si regiunea de unde provine si mai putin de pretul platit.
1. Chateau Mouton Rothchild-Bordeaux
2. Chateau Lafite Rothchild-Bordeaux
3. Chateau latour-Bordeaux
4. Chateau Leoville las Cases-Bordeaux
5. Chateau Pichon-Lalande-Bordeaux
6. Chateau Margaux-Bordeaux
7. Chateau Haut Brion-Bordeaux
8. Chateau D’Yquem-Bordeaux
9. Chateau Ausone-Bordeaux
10. Chateau Cheval Blanc-Bordeaux
11. La Mondott-Bordeaux
12. Valandraut-Bordeux
13. Petrus-Bordeaux
14. Le Pin-Bordeaux
15. Chateau L’Eglise-Clinet- Bordeaux
16. Chateau Lafleur-Bordeaux
17. Romanee Conti-Bourgogne
18. Hermitage La Chapelle- Rhone
19. Vega Sicilia-Spania
20. Pingus-Spania
21. L’Ermita-Spania
22. Sassiscaia-Italia
23. Ornellaia-Italia
24. Grange-Australia
25. Hill of Grace-Australia
26. Opus One-California
27. Dominus-California
28. Harlan Estate-California
29. Screaming Eagle-California
30. Bryant Family-California
Cand am conceput lista de vinuri pentru restaurantul Ginger, categoric, am avut in vedere si acest "Top 30" si am avut ambitia sa listez cat mai multe vinuri din ea. Pana in prezent am reusit cu 11 din ele si sper sa o completez. Mi-am pus de multe ori intrebarea cum se fac aceste vinuri mari si am avut dorinta sa patrund in cramele de unde vin. Acest lucru este foarte greu deoarece acesti corifei ai vinurilor nu isi deschid portile publicului larg. Trebuie sa astepti mult o ocazie sa te strecori in pivnitele lor. Mi-am propus sa vorbesc despre acesti producatori pentru Feminis, bineinteles majoritatea datelor fiind culese de ici, de colo si rareori relatari de la fata locului.
De aceea voi incepe acesta descriere cu Tenuta dell' Ornellaia si vinurile ei, deoarece am avut ocazia sa le fac o vizita. Am fost la ei impreuna cu un grup de iubitori ai vinurilor adunati de revista Wine Art, prin Marian Timofti. Podgoria se afla in regiunea Bolgheri, nu departe de Livorno. Dupa cum ne-a spus persona care ne-a insotit pe parcursul vizitei, aceasta regiune a intrat in circuitul viniviticol relativ de curand, mai bine zis prin anii 1960, cele mai cunoscute vinuri fiind Sassicaia si Ornellaia. Tenuta dell’ Ornellaia a fost infiintata de Casa Antinori in1981 care in 1999 il ia actionar pe Robert Mondavi. Robert Mondavi devine propietar in totalitate in 2002 dar numai la 3 luni vinde 50% din actiuni Casei Marchezi de Frescobaldi, care in cele den urma in 2005 si-a adjudecat in exclusivitate mult ravnitul domeniu. Domeniul are o suprafata de 91 de hectare, dintre care in prezent 76 sunt in productie. Se cultiva soiurile Cabernet Sauvignon , Merlot si Cabernet Franc, care se pare ca se preteaza cel mai bine , mai ales la clima locului. Se produc trei feluri de vinuri: Le Volte, Le serre nueve, Ornellaia si vinul de varf, Maseto, din acesta numai 30.000 de sticle pe an.
Am vizitat, din masina, o mica parte din domeniu, deoarece tocmai plouase si nu puteam sa calcam pe aratura si am fost plimbati prin intreaga crama care semana mai mult cu o unitate de productie farmaceutica. Am inteles ca in fiecare zi dupa cules, strugurii respectivi se vinifica separat, ajungandu-se in final la 60 de sepaje. Din acestea, in functie de calitatile pe care le au se cupajeaza cele 4 feluri de vin pe care le produce Tenuta dell’Ornellaia. Este, ca si cand, ai lua 60 de jucatori de fotbal de top si intr-o ordine valorica stabilita de niste specialisti, i-a imparti in 4 echipe, si i-ai pune sa joace intr-o grupa. Categoric, primii 15, adica Maseto, au sansa sa castige grupa dar, va rog sa ma credeti ca nici ultimii 15 nu sunt departe de ei.
Culesul se incheiase deja in momentul viziei noastre, la inceputul lui noiembrie, dar am putut vedea locul si poze unde, dupa desciorchinare, boabele trec pe o banda rulanta si 20 de persoane, toate femei, elimina boabele necorespunzatoare care s-ar putea sa influenteze calitatea vinului. Nu credeam ca la un astfel de volum sa se practice o astfel de metoda, dar trebuie sa ii credem pe cei de la Ornelllaia. Pe parcusul a 5 zile, cat am stat in Toscana, am vizitat 12 producatori de vinuri, dar trebuie sa marturiesec ca ce am vazut la Ornellaia este impresionant. Nu numai designul cramei. dar si felul in care este organizat fluxul tehnologic, in interiorul ei, tinde spre perfectiune. Vizita s-a incheiat cu o degustare.
Din pacate nu au fost prezente decat primele 3 vinuri, lipsind Maseto. Insotitoarea noastra, care ne-a acompaniat de-a lungul vizitei ni le-a prezentat foarte frumos, dar ne-a lasat pe fiecare in parte sa ne facem o parere despre ele.
Am plecat cu microuzul spre Montalcino, unde aveam cartierul general pe durata incursiunii in Toscana si bineinteles, tot drumul am comentat ceea ce vazusem. Eu personal, am tras o concluzie: merita sa lupti sa faci ceva spre perfectiune si categoric, rasplata nu se lasa asteptata.