Cum functioneaza? In primul rand acest tip de sistem functioneaza indiferent de anotimp si de temperatura de afara. Este alcatuit din tuburi rotunde, de aceea razele solare vor radia mereu perpendicular pe acesta. In cazul in care afara este innorat exista un "device" numit tub colector vidat care are posibilitatea sa capteze razele infrarosii care trec prin nori.
La ce folosesc? Incalzirea apei fara ca tu sa mai trebuiasca sa folosesti energie, incalzirea piscinelor sau a instalatiilor aferente acestora.
2 Pompe de caldura – si acestea se produc la noi in tara. Reprezinta o alternativa la energie descoperita in perioada in care a aparut si frigiderul. O astfel de pompa reprezinta o rezerva de energie termica pentru incalzirea incaperilor si producerea apei calde de consum.
In tarile civilizate o astfel de pompa reprezinta 2% din energia pentru iluminat, 32% din energia pentru incalzirea spatiilor sau 27% din energia termica. Principiul de functionare are la baza legi ale termodinamiciii pe care nu are rost sa le enumeram aici. Importanta este economia de energie.
La nivelul unei familii o pompa de caldura reprezinta 1% din iluminat si 12% din apa calda menajera.
Toate tarile civilizate folosesc aceasta alternativa datorita cheltuielilor reduse, dar si pentru ca vor sa protejeze mediul.
3 Casa inteligenta – am fost de curand la o conferinta de presa in care mi s-a prezentat conceptul de casa inteligenta. Atunci cand iti propui sa iti construiesti o casa sau sa o modernizezi, inevitabil vine si discutia despre instalatia electrica. Scheinder are o solutie pentru economisirea de energie. Este drept ca nu este o altenativa la energie, dar economia de 20-25% se simte.
In ce consta solutia lor? Un sistem prin care poti apasa un singur buton pentru: a cobori storurile, a porni iluminatul, a incalzi camera la temperatura dorita. Setarea acestor actiuni poate fi in functie de nevoile tale.
Poti sa faci toate astea apasand un singur buton, fara sa te mai plimbi prin toata casa – ceea ce inseamna ca economistesti timp. Sistemul poate fi controlat si daca esti in vacanta in Hawaii, conditia este sa ai acces la Internet.
Vei economisi energie pentru ca pe de o parte daca ai uitat lumina aprinsa si deja ai plecat la birou – o poti stinge de acolo, pe de alta parte cat timp esti plecata de acasa poti programa trecerea sistemului de incalzire in modul “redus”, poti scoate prizele de sub tensiune si stinge toate luminile. Si costurile la caldura vor fi reduse datorita controlului valvelor de incalzire.
4 Telefonul ecologic – de curand au fost lansate pe piata din Romania doua modele de telefoane ecologice: Siemens Eco-Dect si Siemens Eco-Broadband Wifi/WiMax ce ofera o economisire a consumului de energie si radiatii scazute pentru protectia sanatatii si a mediului inconjurator.
5 Cuptorul solar – pentru final am lasat un "device" mai mult sau mai putin controversat, este vorba despre aragazul solar. Cum functioneaza? In jurul oalei in care vrei sa gatesti pui panouri uriase care sa reflecte soarele. Desi pare iesit din comun, un astfel de cuptor se foloseste deja in Montepellier. Tu ai incercat vreo alternativa la energie pana acum?