Studioul MGM, care a fost fondat in 1924, sarbatoreste 90 de ani triumfatori in industria filmului, asa ca astazi aruncam o privire la cateva dintre cele mai bune si marete filme produse aici. 15 citate despre filme de la cineasti de top
1. "Gone With The Wind / Pe aripile vantului" (1939)
"Pe aripile vantului" ramane unul dintre cele mai mai succese si unul dintre cele mai reprezentative filme. Chiar daca a fost lansat in 1939, este un film care este la fel de iubit si astazi, la decenii bune de la premiera.
Regizat de Victor Fleming, "Gone With The Wind" a fost o adaptare a romanului cu acelasi nume, scris de Margaret Mitchell. Pelicula i-a avut in rolurile principale pe Clark Gable si Vivien Leigh, care i-au jucat pe cei doi protagonisti Rhett Butler si Scarlett O'Hara. Stiai ca filmul "Pe aripile vantului" a avut un final alternativ?
"Pe aripile vantului" a fost intampinat cu laude si a fost un mare succes de box office - ba chiar a ramas unul dintre cele mai de succes filme din istoria box office-ului. Cele mai bune 10 filme cu Robin Williams pe care trebuie sa le vezi
2. "The Wizard of Oz / Vrajitorul din Oz" (1939)
"Vrajitorul din Oz" este considerat, de departe, unul dintre cele mai mari musicaluri din toate timpurile si a ajuns pe marele ecran in 1939. Filmul a fost o adaptare a povestii "The Wonderful Wizard of Oz", de L. Frank Baum, iar in rolul principal, cel al lui Dorothy Gale, a avut-o pe actrita Judy Garland. A fost cel mai faimos rol al ei.
Cu toate acestea, filmul nu a fost un succes de box office cand a fost prima data lansat, in ciuda faptului ca a avut recenzii pozitive din partea criticilor. La vremea aceea, a fost cel mai scump film facut de MGM si, initial, productia nu a reusit sa recupereze bugetul investit in crearea sa.
Insa re-lansarile de-a lungul anilor au schimbat asta, iar studiourile si-au recupera banii. "Vrajitorul din Oz" este acum o comoara cinematografica extrem de iubita de public si ramane unul dintre cele mai reprezentative filme pentru MGM. Top 5 filme independente pe care sa nu le ratezi in august
3. "Ben-Hur" (1959)
A fost o vreme cand nu exista tehnologia din spatele imaginilor generate pe calculator (in limbajul de specialitate, CGI), iar tot ce se filma era real. Niciun film nu demonstreaza si nu arata mai bine acest lucru ca pelicula "Ben-Hur".
Desigur, criticii de film atrag atentia asupra scenei de curse cu carurile, care ramane unul dintre cele mai antrenante momente din istoria filmului. "Ben-Hur" a fost o adaptare dupa cartea "Ben-Hur: A Tale of the Christ", scrisa de Lew Wallace, iar in scaunul de regizor a stat William Wyler. Actorul Charlton Heston a primit rolul principal.
Ben Hur a avut cel mai mare buget, comparativ cu toate filmele de la acea vreme, dar banii cheltuiti pentru a aduce acest film epic pe marele ecran au meritat investitia. A fost filmul cu cele mai mari incasari din anul 1959 si a castigat 11 premii Oscar - lucru care nu s-a mai intamplat pana la "Titanic". 5 filme care si-au batut joc de ADEVARUL istoric
4. "North By Northwest / La nord, prin nord-vest" (1959)
Alfred Hitchcock a fost privit de colegii din industrie si nu numai drept un maestru al suspansului si este unul dintre cei mai apreciati regizori din toate timpurile. "North By Northwest" este doar unul dintre filmele sale teribil de bune, pentru care a facut din nou echipa cu actorul Cary Grant in 1959.
"La nord, prin nord-vest" este unul dintre cele mai iconice filme la nivel vizual dintre toate filmele ce poarta semnatura lui Hitchcock - iar scena cu avionul si cu urmarirea personajului interpretat de Cary Grant este un moment genial din film de care toata lumea isi aminteste.
Pe deasupra, "North By Northwest" este un film care te prinde de la incepu pana la sfarsit si ramane unul dintre cele mai bune filme regizate de Alfred Hitchcock, sustin criticii. 22 cele mai bune filme cu supereroi pe care sa le vezi intr-o viata
5. "2001: A Space Odyssey / Odiseea Spatiala 2001" (1968)
Stanley Kubrick este unul dintre cei mai mari regizori din toate timpurile si pelicula "2001: A Space Odyssey" ramane una dintre cele mai mari realizari ale sale. "Odiseea Spatiala 2001" a fost lansat in 1968 si a fost bazat pe un roman scris Arthur C. Clarke, care trata teme precum tehnologia, inteligenta si evolutia speciei umane.
9 filme de Oscar pe care trebuie sa le vezi vara asta
Greu de crezut acum, dar filmul "2001: A Space Odyssey" a fost intampinat cu recenzii amestecate la lansare, dar a ajuns sa castige la capitolul popularitate si sa devina un adevarat film cult de-a lungul anilor. In prezent, este considerat la scara larga drept unul dintre cele mai mari filme science fiction din toate timpurile, precum si unul dintre cele mai influente filme realizate vreodata. Sursa.
Citeste si: Impactul economic pe care il are decesul unui actor inainte de lansarea filmului
"500 de zile de vara" - 5 lectii pe care le inveti dintr-o comedie romantica
Dezastre la capitolul SEX: ce lectii "periculoase" inveti din filme