Este oare chiar atat de complicat sa mentii o greutate sanatoasa incat sa ai nevoie de tehnici complicate pentru a-ti atinge scopul?
Din fericire, nu. Pentru a ajunge sa mananci sanatos iti trebuie putin antrenament si exista cateva metode simple prin care sa reusesti. Poate cel mai important lucru este sa intelegi de ce dietele minune nu functioneaza, pentru a te putea lepada de ele.
Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le ai in vedere:
1. Nu exista o metoda universala
Necesarul de nutrienti difera de la organism la organism, asa ca tunci cand expertii spun "mananca cereale integrale" sau "lactatele sunt perfecte in dieta" tine cont ca este vorba despre o generalizare. Nu intotdeauna ce e bun pentru tine are efect si in cazul prietenei tale. Un regim trebuie adaptat in functie de varsta, nivel de activitate, mostenire genetica si nu in ultimul rand preferinte individuale.
Asa ca inainte sa te apuci de inca o dieta drastica, fii sincera cu tine insati. Invata cum sa mananci echilibrat si invata sa te ghidezi dupa nevoile organismului tau.
Remodelare rapida: 15 minute pentru un trup de diva
2. Dieta intervine intre tine si trupul tau
Gandeste-te ca nu vei intalni niciodata o caprioara supraponderala sau o vrabie care a mancat prea multe graunte, pentru ca animalele stiu cand, ce si cat de mult sa manance, iar asta se intampla nu pentru ca sunt la curent cu ultimele tendinte in domeniul dietelor, ci pentru ca stiu sa isi asculte organismul.
Daca te bazezi pe surse externe pentru a afla ce trebuie si ce nu trebuie sa mananci vei uita cum sa iti asculti instinctul. Incearca sa inlocuiesti sfaturile celorlalti cu ceea simti ca este potrivit pentru tine. Fii atenta la reactiile corpului tau inainte, in timpul si dupa fiecare masa, gustare sau bautura. Vei incepe sa iti dai seama cum iti influenteza fiecare aliment starea de spirit si vei invata ca trupul tau iti va spune exact ce trebuie sa ii oferi pentru a se dezvolta asa cum trebuie.
Slabeste cu cap: 12 trucuri din intreaga lume
3. Dieta declanseaza pofte nesanatoase
Multe dintre diete reduc semnificativ sau chiar elimina din alimentatie produsele cu un continut nutritional ridicat. Fie ca este vorba despre o dieta saraca in calorii, carbohidrati sau grasimi, iti va provoca pofte. Organismul va tanji dupa forme de energie lipsite de nutrienti., de exemplu o dieta drastica iti poate trezi pofta de zahar sau alcool.
Pentru a-ti dezvolta obiceiuri alimentare sanatoase si de durata este important sa incerci sa echilibrezi dieta zilnica, mancand cate putin din fiecare.
Slabesti rapid in 2012: Zodia ta iti dezvaluie cum!
4. Dietele se transforma in revolte
Dietele par promitatoare la inceput. Mananca asa si nu altfel si vei slabi mult si te vei simti extraordinar. Problema este ca nimanui nu-i place sa i se spuna ce are de facut, iar corpul tau nu face exceptie de la regula. Iti vei dori intotdeauna mai mult acel ceva care iti este interzis. De aceea, este important sa inveti sa alegi sa mananci sanatos fara sa simti ca esti ghidata de niste reguli stricte. Vei evita astfel senzatia de privare, de ingradire, care duce de cele mai multe ori la esec.
Top vedete care au slabit spectaculos in 2011
5. Dietele sunt stresante
Facandu-ti griji constant in legatura cu meniul potrivit pentru dieta, organismul tau primeste o doza zdravana de stres. Si din moment ce nu poate face diferenta dintre un inamic real si unul creat in mintea ta ("Asta nu e bun pentru mine!"), in creier se declanseaza instinctul de supravietuire, ceea ce duce la eliberarea cortizolului, hormonul stresului. Acest lucru duce la cresterea nivelului de insulina din sange, fapt ce determina organismul sa se concentreze pe depozitarea grasimilor.
Prin urmare, desi urmezi dieta cu strictete, stresandu-te in legatura cu ceea ce trebuie si ce nu trebuie sa mananci, organismul tau va reactiona in asa fel incat va impiedica pierderea in greutate.