Sunt unele greseli care iti pot afecta metabolismul, motorul care are rolul de a arde caloriile, astfel incat sa nu mai dea randament. Asa ca degeaba te vei mai infometa si vei sta cu orele la sala, pentru ca va fi in zadar.
Iata care sunt greselile pe care sa le eviti
Mananci necorespunzator la micul dejun
Ai auzit de nenumarate ori ca persoanele care obisnuiesc sa manance dimineata sunt mai slabe, dar unii oameni pot sa aiba surpriza neplacuta sa constate ca asta ii face chiar mai infometati. Daca te numeri printre ei, afla ca principala cauza o reprezinta meniul. Daca consumi prea multi carbohidrati, senzatia de satietate va fi una de scurta durata si la scurt timp vei simti din nou nevoia de a manca.
Cand metabolismul incetineste, zaharul din sange nu mai este rapid transportat la celule pentru a fi transformat in combustibil pentru metabolism, astfel vei simti ca iti este foame, cand de fapt nu este asa.
Dimineata, nivelul de insulina este ridicat, asa ca o masa bogata in carbohidrati nu va face decat sa creasca si mai mult nivelul lui, dup acare scade brusc si astfel iau nastere poftele.
Solutia
Asigura-te ca micul dejun este o combinatie intre carbohidrati si proteine, cele din urma vor anula efectul zaharului din sange. Mananca asadar niste branza sau doua oua ori un iaurt grecesc cu o banana, o felie de paine prajita sau cereale din fulgi de ovaz.
O alimentatie saraca in proteine
Organismul tau desfasoara in timpul zilei un proces care presupune consumarea de proteine. Este un proces normal, dar, in cazul femeilor cu un deficit de proteine, care contin aminoacizi, principala "mancare" pentru muschi si astfel nu pot bloca acest proces. Cu cat mai multa masa musculara, cu atat mai multe calorii va trebui sa arzi.
Solutie
Aportul zilnic de proteine recomandat este de 45-50 de grame, dar nu este suficient in cazul celor cu deficit. Asa ca asigura-te ca mananci zilnic pentru a mentine metabolismul in stare de buna functionare 30 de grame de piept de pui la micul dejun, pranz si cina si 10-15 grame din gustari.
Mananci mai putin pentru a slabi
Da, este cat se poate de adevarat ca trebuie sa mananci mai putin pentru a reduce kilogramele in plus, dar odata cu asta, metabolismul tau poate avea de suferit. O mare din ceea ce slabesti sunt grasimi, dar este totodata si musculatura care are rolul de a arde caloriile.
Apoi, o alta problema demna de luat in calcul, o reprezinta greutatea in sine. Este foarte probabil ca aceasta greutate sa fie cea dobandita in mod genetic si impiedica intrarea in starea de infometare. Pe masura ce slabesti, organismul tau incearca sa tina pe cat posibil de calorii astfel incat sa nu treaca de greutatea pe care o considera standardul ideal. S-ar putea sa simti ca iti este foame pentru ca organismul incearca sa te convinga sa revii la greutatea initiala.
Solutie
Pana cand iti vei obisnui organismul cu noua greutate astfel incat sa nu te mai saboteze, cel mai important lucru pe care il poti face este sa consumi multe fructe si legume. Acestea vor stimula senzatia de satietatea si te vor ajuta sa faci fata apetitului. Mananca inainte de fiecare cina o salata cu sos de vinegreta. Salata va incetini viteza cu care vei manca, ceea ce va acorda hormonilor antifoame timpul suficient pentru a intra in functiune si astfel te vei simti satula si nu vei mai manca la fel de mult in timpul mesei.
Consumi bauturi dietetice
Studiile arata ca zaharul artificial stimuleaza aceeasi hormoni si acelasi raspuns metabolic ca zaharul real. Desi mananci zahar artificial, receptorii creierului anticipeaza aportul caloric din zaharul normal si organismul elibereaza insulina, hormonul care stimuleaza depozitarea grasimilor.
Solutie
Evita bauturile si orice aliment dietetic si invata sa mananci sanatos. Daca ai o adevarata slabiciune pentru Coca-cola, spre exemplu, nu trebuie sa o elimini din alimentatia ta, dar incearca sa reduci pe cat se poate consumul si alege intotdeauna sa o bei atunci cand mananci. In felul acesta, organismul va primi aportul caloric la care se asteapta si nu va mai elibera aceeasi cantitate de insulina.
Nu speli alimentele
Pesticidele folosite pentru fructe si legume nu servesc drept doar distrugatori pentru insecte si pot perturba sistemul endocrin. Acesta este responsabil cu controlul metabolismului, iar expunerea la anumite substante poate stimula apetitul, depozitul de celule grase si incetineste metabolismul.
Reziduurile de pesticide dezechilibreaza nivelul hormonal si duce la luarea in greutate.
Solutie
Continua sa mananci fructe si legume din plin, dar intotdeauna asigura-te ca le speli. Spala chiar si mixurile de salata, care de regula au fost trecute deja printr-o spalare inainte de ambalare si chiar si pe cele cu coaja, precum avocado. Spalatul corect presupune sa pui alimentele intr-un bol plin cu apa si sa le lasi timp de 2-3 minute.
Recurgi la detoxifiere
Aceste diete sunt eficiente si te ajuta sa slabesti rapid, dar mare parte din ce slabesti este doar retentia de apa si tesut muscular. Urmarea ti-o poti da seama si singura. Negandu-i organismului nutrientii necesari si consumand prea putine calorii, tesutul muscular se va deteriora. Vei ajunge sa iei la loc in greutate de indata ce vei incepe sa mananci normal si este foarte probabil ca kilogramele sa se dubleze pentru ca masa ta musculara este slabita.
Unele diete de detoxifiere pot dura trei saptamani, o luna, insa nici 3 zile nu ese indicat sa o tii, acest interval fiind suficient pentru a-ti dexechilibra metabolismul.
Solutie
In loc de dietele pe baza de sucuri, alege un plan alimentar care sa iti stimuleze energia si sa te faca sa mananci sanatos. Un astfel de plan alimentar presupune sa mananci doar mancare din ingrediente 100%, sa te rasfeti cu mese simple, cu putine ingrediente, dar aportul suficient de proteine, cereale integrale si grasimi sanatoase, mananca incet si la aceleasi ore, nu manca mai mult decat simti nevoia si nu te infometa.